Praktiska tips inför ett författarbesök på skola

Att arrangera ett författarbesök på din skola kan vara ett fantastiskt sätt att engagera eleverna och främja läsning – oavsett om det är skönlitteratur eller facklitteratur. Det ger ett trevligt avbrott från det teoretiska och eleverna får större förståelse när en fysisk person visar hur det fungerar i praktiken. Här följer några tips som kan vara bra att tänka på!

Tips för hur man väljer författare

Det finns en uppsjö av duktiga författare och talare – men vem ska man välja? Det är bara du som känner dina elever och vet vad som skulle fånga deras intresse. Är du ämneslärare kan det vara toppen att boka in en fackboksförfattare inom det arbetsområde ni för tillfället behandlar. I Författarsök kan du söka på författarens namn, men även i fritext efter ämne. Läs noga igenom vad författaren skriver i sin presentation så att du hittar den rätta för det du har tänkt dig. Skicka ett meddelande och för en dialog med den tilltänkta författaren så att ni har samma plan gällande besöket och undviker missförstånd.

Vilka författare är lämpliga för skolbesök?

De allra flesta författare lämpar sig för skolbesök – även de som skriver om lite tyngre ämnen. Du som skolbibliotekarie och/eller lärare är den som avgör vilken författare som fungerar för just dina elever. Läs noga igenom författarens presentation, och ta gärna del av BTJ:s lektörsomdömen i det digitala häftet.

Andra kreativa sätt att integrera författarbesök i läroplanen

Som skolbibliotekarie kan det vara värdefullt att hålla sig à jour med den övriga lärarkåren. Vilka teman kommer att lyftas framöver? Hur kan du hjälpa till att förstärka detta genom ett annat perspektiv? Gör en fritextsökning i Författarsök och hitta just den författare som passar, och för en tydlig dialog med hen kring vad det är ni arbetar med så att besöket blir så skräddarsytt som möjligt.

Måste det vara ett fysiskt författarbesök?

De flesta författare gör gärna besök i hela landet även om de utgår från en viss region. I Författarsök kan du söka på din region och kombinera med fritext, men hittar du inte den författare du söker i ditt närområde kan det vara en god idé att utöka sökningen till hela landet. En skolbudget är ofta begränsad, och då kan alternativet med ett digitalt författarbesök vara bra att välja. Många författare kan göra en sådan presentation rolig och engagerande med bilder och filmklipp.

Hur förbereder man eleverna för ett författarbesök?

Det viktigaste är att du som lärare eller skolbibliotekarie själv visar att du är engagerad och ser fram emot besöket. Skriv ut affischer och sätt upp på skolan. Läs tillsammans en av författarnas böcker i förväg så att eleverna känner igen namnet och kan ställa frågor under besöket. Informera vårdnadshavarna om det kommande besöket så att de kan hjälpa till att förbereda eleverna från sitt håll. Gör besöket till ett ”happening” så att eleverna ser värdet och känner engagemang i förväg.

Olika typer av författarbesök

Det finns många sätt att genomföra ett författarbesök. Det kan handla om ett specifikt ämne eller tema som redan behandlas i arbetslaget. Fokus kan också ligga på själva författaren, hens böcker eller hur det är att vara författare – processen, hur man blir utgiven och vad som händer sedan. Det kan också vara en skrivarkurs där eleverna får lära sig att skriva skön- eller facklitteratur, hur man gestaltar en karaktär eller skriver inom en viss genre. Fundera igenom vad syftet är med just ditt besök och ge eleverna något minnesvärt att ha med sig resten av livet!