Profil

Profile photo ofann-helen.meyer-von-bremen.1743

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Djur, Fackboksförfattare, Mat och dryck, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Varför ser våra landskap och våra tallrikar ut som de gör? Vem bestämmer egentligen över din matkasse, vem sätter trenden på krogen och vart tar pengarna vägen? Det är sådana frågor som jag har intresserat mig för under de dryga 30 år som jag har jobbat som journalist men inriktning på mat, lantbruk och miljöfrågor.
Under åren har det blivit otaliga reportage och artiklar. Bokskrivandet startade så smått för 20 år sedan, först i form av kapitel i olika antologier, därefter hela böcker, alltid tillsammans med kollega. De flesta böckerna har jag skrivit tillsammans med min man, Gunnar Rundgren.
Ämnet har vidgats och i senaste boken "Det levande" skriver vi främst om människans relation till naturen. En logisk konsekvens när man skrivit så mycket om mat och jordbruk som jag har gjort. Matlagning och brukande av jorden är trots allt två mycket konkreta sätt att relatera till naturen.
Jag arbetar också som föredragshållare och debattledare.

Böcker:

”Jorden vi äter” (2012) tillsammans med Gunnar Rundgren. (Naturskyddsföreningen)
”Food Monopoly – Das riskante Spiel mit billigem Essen” (2014). Översättning av Jorden vi äter. (Oekom Verlag)
”Makten över matkassen (2015) tillsammans med Anders Ingvarsson (Arena)
”Kornas planet” (2020) tillsammans med Gunnar Rundgren (Ordfront)
”Det levande – om den gränslösa relationen mellan naturen och människan” Utgivning maj 2023. (Ordfront) tillsammans med Gunnar Rundgren.


Medverkat med kapitel i:
”Designmedvetenskap” (2004) Vetenskapsrådet
”Matboken” (2004) Sveriges Hembygdsförbund
”Naturen till din tjänst (2006) Naturskyddsföreningen
”Grön Design” (2008) Naturskyddsföreningen
”Hundra år av envishet” (2009) Naturskyddsföreningen
”Noll Noll – decenniet som förändrade världen (2010) Volante Förlag


Priser:
2006, Änglamarkspriset för bästa miljöjournalistik.
2008 M Sandahl Foundations stipendium ”Till Plutos minne för främjande av ekologisk gastronomi”
2014 Årets Svenska Måltidslitteratur – Jorden vi äter .
2015 Årets Svenska Måltidslitteratur – ”Makten över matkassen”
2016 ”Guldpennan – för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”, Gastronomiska Akademien.
2020 Gastronomy Awards/Sustainable books – Kornas planet
2021 Region Värmlands litteraturstipendium
2022 Uppsala Naturskyddsförenings naturvårdspris

Ann-Helens blogg finns på: www.hungryandangry.se
Region
Uppsala
Det levande. Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan
9789177753001
Vad är naturen? En gruva att plundra på resurser, en vildmark för semester, ett harmoniskt system som människan bör lämna i fred eller fågelbordet utanför köksfönstret?

I Det levande utmanar Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren vår syn på naturen. De utgår från sin egen plats på jorden, den lilla uppländska gården Sunnansjö där de odlar grönsaker, sköter sina kor och planterar träd. Därifrån tar berättelsen oss till mammutstäppen i Sibirien, Pablo Escobars flodhästar i Colombia, världens största träd i Kalifornien och exklusivt laxfiske i Vänern.

Med djup kunskap och förundran skildrar de konflikter och komplicerade samarbeten som pågår i naturen, där människan är en av många trådar i livsväven.

Utgiven 2023, Ordfront
Kornas planet. Om jordens och mångfaldens beskyddare
9789177750970
I begynnelsen var kon. Jätten Ymer och kon Audhumla var de två första varelserna i den nordiska gudasagan. Med sin långa, sträva tunga slickade Audhumla rimfrosten från stenar och fram kom Bure, gudarnas förfader. Det fanns gott om heliga kor och tjurar i många äldre civilisationer och en viktig anledning var kornas horn som man tyckte påminde om den magiska himlakroppen månen.
Kon har spelat en avgörande roll för att bygga samhällen och kulturer, inte minst vår egen. Hennes mångsidighet har förutom mat gett oss skinn, rep, dragkraft, gödning, bränsle, byggmaterial, fungerat som kapital, vårdat landskap, jorden och biologisk mångfald men också gett tröst och sällskap under 11 000 år.
Idag är har många kor avhornats och förvandlats till hårt jobbande industriarbetare. I stället för att symbolisera skapelsen, anklagas nu kon i stället för att förstöra den. Idisslarnas trumfkort, att kunna omvandla gräs och grödor som vi människor inte kan äta till näringsrika livsmedel, ses som en belastning i form av klimatförstörande metanutsläpp och stor markanvändning. Lösningen blir då att fortsätta intensifiera uppfödningen för att få korna att mjölka ännu mera och växa ännu snabbare, eller att utrota kon.
Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen anser att kon fortfarande är en viktig kompanjon för att bygga en mer hållbar värld, men då måste hennes mångsidighet och ekologiska roll tas tillvara. Författarna blandar sina egna erfarenheter som nyblivna koägare, med möten med kor och deras människor i andra länder, historia och vetenskapliga rön. De har skrivit en kärleksförklaring till kon, men också en svidande kritik av det kapitalistiska matsystem som förvandlar korna till planetskadande produktionsmaskiner.
Utgiven 2020, Ordfront

”Imponerande bred, vilket gör läsningen mycket lärorik och spännande. Boken är skarp och tankeväckande.”
BTJ
Makten över matkassen
9789178434756
Det här är en bok om mat, eller rättare sagt om matens ursprung. Samtidigt som det talas om surdegar, närodlat och småskaligt, pågår en helt annan utveckling i Sverige och i världen. Det är en utveckling där det är lönsamt att amputera grisens knorr och proppa grisen full med antibiotika. Där den som orsakar stora miljöproblem, har usla arbetsvillkor, dålig djuromsorg och livsmedelskvalitet ändå kan stå som vinnare på matens världsmarknad. Just nu sker en förändring av det svenska jordbruket som kommer att påverka dig betydligt mera än alla dieter, matlarm eller krogtrender. Du ser spåren av förändringen ute i landskapet men också på tallriken. Men hur ska vi kunna välja vår mat, när vi inte vet vad vi väljer och någon annan redan har gjort valet åt oss? Har vi tappat makten över vår matkasse?

Utgiven 2015, Arena


En av årets mest angelägna böcker! Fakta, historik och reportage om de livsmedel vi dagligen köper och tillagar.

Vinnare ”Årets Debattbok”.

Måltidsakademins motivering löd ”En folkbildande och viktig bok om den pågående förändringen av det svenska jordbruket. Hur skall vi välja maten på tallriken i framtiden? Makten över matkassen borde vara obligatorisk läsning i svenska skolor.”
Jorden vi äter
9789155800871
Vi köper på kredit och tecknar in jordens resurser för framtiden. Vi har skapat ett jordbruk som tär så hårt på planeten att det håller på att utplåna sin egen förmåga att producera mat. Aldrig förr har vi haft så mycket och så billig mat i världen, trots detta går nästan en miljard människor hungriga till sängs varje kväll.


Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har på uppdrag av Naturskyddsföreningen besökt byar i Indien som hotas av jorderosion, deltagit i köpfesten på spannmålsbörsen i Chicago, följt sojans och biffdjurens framfart i Amazonas, rest genom den döende landsbygden i Illinois och vandrat i monokulturernas majsfält i Zambia. De visar hur våra matvanor sätter avtryck i landskapet, precis som jordbruksteknik och globala marknader syns i våra kylskåp. Kostnaderna för miljön är stora och vår mat blir alltmer enfaldig, samtidigt som få bönder får det hela att gå runt.


Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat, vilket lantbruk och vilken jord vill vi se i framtiden?

Utgiven 2013, Årets bok, Naturskyddsföreningen
Foodmonopoly Das riskante Spiel mit billigem Essen
9783865816641
(Utgivning av Jorden vi äter på tyska)
Niemals zuvor waren Lebensmittel in so großer Fülle verfügbar wie heute - und doch wird unsere Ernährung immer eintöniger. Was die Landwirtschaft weltweit unter den Bedingungen industrieller Produktion erzeugt, landet zumeist zu Spottpreisen im Discounter. Was zählt, sind der beste Standort und niedrige Kosten. Der Markt zwingt die Bauern, gegen die Natur zu wirtschaften und deren Belastbarkeitsgrenzen zu überschreiten.

Die Autoren sind zu den Brennpunkten der Lebensmittelproduktion gereist: Sie besuchten die Rohstoffbörse in Chicago, Rinderzüchter in Brasilien und Modelle der Selbstversorgung in Afrika. Ihr Fazit: Die Situation ist schlimm, aber nicht hoffnungslos. Trotz wachsender Weltbevölkerung und ungebrochener Profitgier haben sie Beispiele gefunden, wie eine andere Landwirtschaft möglich ist - und zwar ökologisch, gesund und gerecht.

Utgiven 2014. Oekom Verlag