Profil

Profile photo ofann.linderholm.2180

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Litteraturvetenskap, Uppfostran
Mitt författarskap
Jag läste alla Tora Dahls självbiografiska böcker i tjugoårsåldern och bar därefter med mig huvudpersonen Gunborg. När jag i början av 2018 läste litteraturvetenskap och öppnade författarens ditintills förseglade dagböcker skådade jag in i en ny värld och började söka efter de avgörande erfarenheterna som styrt Tora Dahls liv. Resultatet är denna biografi som ger mitt perspektiv på den produktiva författaren som levt i skuggan av en rad framgångsrika män.

Under yrkeslivet arbetade jag med tekniska texter och därefter läste hon litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Jag skrev där min kandidatuppsats om Tora Dahl inom området Svensk litteratur under mellankrigstiden. Jag är ämneslärare i matematik-kemi-biologi och har undervisat i 10 år för länge sedan.

Jag kan berätta om vad det kunde innebära att vara ett fosterbarn kring sekelskiftet 1900. Skillnaden mellan trolovningsbarn och oäkta barn. Jag gör det genom att berätta om flickan Gunborg.
Region
Stockholm
Tora Dahl En biografi
9789189065741
Jag kom på villovägar, men kom rätt till sist , skriver Tora Dahl i sin dagbok några år innan hon dör. Hon var kritisk till sin mor och kunde aldrig försonas med henne. Hon återkommer till att hon valt fel väg i livet, som att inte studera i Uppsala, att välja fel make, och att inte skilja sig från honom. I mitten av 1930-talet flyttade hon och maken Knut Jaensson till Lidingö och blev medelpunkt bland kulturpersonligheter som Artur Lundkvist, Erik Asklund, Gunnar Ekelöf, Olof Lagercrantz och Herbert Tingsten. Tora Dahl agerade exemplarisk värdinna, men hade en önskan om att bli sedd, förstådd och få komma till en rofylld miljö på landet för att kunna skriva. Hon tyckte att hennes liv var så annorlunda än andras, som om hon kom från ett annat klot. Först när paret i slutet av 1940-talet flyttade till en stuga i Mölnbo kunde hon starta sitt livsprojekt att skriva om sin barndom. Gunborgböckerna är historien om hennes eget liv i åtta delar.