Profil

Profile photo ofanna.laestadius-larsson.9612

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Fackboksförfattare, Historia, Romanförfattare
Mitt författarskap
Jag brinner för kvinnors rättigheter och villkoren för kvinnors liv – såväl i historien som i samtiden. Efter att i ett par decennier varit verksam som journalist debuterade jag 2013 skönlitterärt med romanen "Barnbruden", den första delen i en trilogi om kvinnors liv under det sena 1700-talet. Idag har jag givit ut sju romaner och en sakprosabok. 2022/2023 är jag aktuell med den populärhistoriska "Alla dessa djäfla qvinnor – berättelsen om de första feministerna" och romanen "Törnrosens triumf".

Vad jag gör under författarbesöken:
Jag kallar det herstory. Eftersom det inte duger att bara skriva history, som vi gjort i så många år. Vi måste också skriva herstory så att det någon gång kan bli ourstory – den fulla, rika historien där vi alla, kvinnor, män och barn, inkluderas. Granskning efter granskning visar en skriande kvinnobrist i vår historieskrivning. Hur blev det så? Och varför lever vi fortfarande kvar i det förgångnas mossiga syn på kvinnor och män? Jag berättar om mitt författarskap och mina böcker, lyfter fram kvinnornas livsvillkor och betydelse i gångna tider, återger spännande kvinnor deras rättmätiga plats i historieskrivning och visar hur historia kan vara något som är angeläget för alla, både tjejer och killar, kvinnor och män.

Verkförteckning:
Törnrosens triumf, 2022
Alla dessa djäfla qvinnor – berättelsen om de första feministerna, 2022
Svårmodets döttrar, 2020
Kurtisanen, 2019
Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint, 2017
Räfvhonan, 2015
Pottungen, 2014
Barnbruden, 2013

Om Alla dessa djäfla qvinnor – berättelsen om de första feministerna (2022):
”Anna Laestadius Larsson har förmågan att skriva spränglärt och underhållande på en och samma gång, och Alla dessa djäfla qvinnor är en guldgruva för den som vill lära sig mer om Hedvig Charlotta Nordenflycht, Olympe de Gouges och andra feministiska pionjärer i peruk och mjölpuder.”
Jenny Lindh, M-magasin

Om Svårmodets döttrar (2020):
”Den här tycker jag alla ska läsa. Den här historien är så fascinerande. ”
Yvonne Eriksen, SR P4 Skaraborg

Om Kurtisanen (2019):
”Skulle vittnesmålen från #meetoo komma från 1700-talets Stockholm så skulle denna täta berättelse vara den som får oss att begripa att det inte var bättre förr… Jag tycker att det är smått genialt att använda den tid som Anna Laestadius Larsson känner så väl efter sina första tre romaner för att gestalta den utsatthet som många människor får möta från morgon till kväll.”
Eva Bergsten Sundberg, Norrländska Socialdemokraten

Om Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint (2017):
”En hel del är redan skrivet om den svenska kvinnliga föregångsgestalten inom den abstrakta konsten. Men ingenstans så inkännande som i Anna Laestadius Larssons roman om Hilma af Klint.”
Erica Treijs, Svenska Dagbladet

Om Räfvhonan (2015):
”Synd, tänker jag när jag läst färdigt, att det här var trilogins sista del. Men man ska ju sluta när det är som bäst, sägs det. Och förhoppningsvis lär Anna Laestadius Larsson återkomma till den svenska historien i kommande böcker.”
Anna Rudberg-W, Östgöta-Correspondenten

Jag är bokningsbar i hela landet och följer Författarcentrums rekommendationer vad gäller arvode.
Region