Profil

Profile photo ofgabriel.francke-rodau.1957

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Romanförfattare
Mitt författarskap
Gabriel Francke Rodau debuterade 2021 med kärleksromanen Leons bok som fick ett varmt mottagande och bland annat uppmärksammades av Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson i samband med Förintelsens minnesdag 2022. Våren 2023 kom hans andra roman, Lydias liv.

Gabriel Francke Rodau deltar i Bokmässan 2023 och talar då bland annat om att skriva judiskt på svenska.

Gabriel Francke Rodau är född 1979 och har sånär som på två avstickare till Manchester respektive New York bott hela sitt liv i och kring Stockholm. Och i det judiska Stockholm. En stad i staden. Gabriel är själv tredje generationens förintelseöverlevande. Han är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och arbetar vid sidan av sitt författarskap med kommunikation. Inom det området har han bland annat varit kommunikationschef på en av Sveriges största banker. Gabriel Francke Rodau är gift och har två barn.
Region
Stockholm
Leons bok
9789198764642
Leon Bialek är sjuttio år när hans fru Rakel dör. Utan barn är han ensam kvar med minnet av ett liv han inser saknat full mening. När det judiska sorgeåret är över tar han därför åter kontakt med Anna. Femtio år tidigare hade hon rasat in i Leons liv som den stora kärleken. Och också öppnat dörren till det svenska samhället. En värld som Leon med två förintelseöverlevande föräldrar mest sett på avstånd. Med Anna får Leon fira påsk och midsommar på riktigt. Och Anna får fira de judiska helgerna hemma hos Leons föräldrar. Kärleken och det ständigt pågående samtalet mellan Anna och Leon framstår som evig. Men det är ändå något som skaver. Leon vill få judiska barn. Måste få judiska barn. Och när Leon vid en middag med vännerna försäger sig en gång för mycket får Anna nog och flyr. Från Leon. Från Sverige.

Femtio år senare har Leon fått insikt. Han måste få tag på Anna. Ge deras kärlek en andra chans. En sista chans. Men frågan är om Leon väntat för länge. I Leons bok får vi följa en andra generationens förintelseöverlevande. Hans tankar om livet som varit. Och hans planer på livet som väntar. Kärleken.

Leons bok är Gabriel Francke Rodaus debutroman. Det är en bok om kärlek. Men det är också en bok om att inte riktigt passa in. Gabriel Francke Rodau har en bakgrund inom svenskt näringsliv där han under femton års tid har arbetat med det skrivna ordet. Först som kommunikationsrådgivare och senare som kommunikationschef på en av Sveriges största banker. Men han är också uppvuxen i det judiska Stockholm. En stad i staden. Gabriel Francke Rodau är själv tredje generationens förintelseöverlevande. I Leons bok applicerar han sina egna tankar på en annan person – i en annan generation och i en annan situation.
Lydias liv
9789198764789
Vad vet vi egentligen om våra föräldrar? Hur hanterar vi vetskapen att de ligger för döden och hur lagar man en familjerelation innan det är för sent? Det är frågor som utforskas i romanen Lydias liv, en bok om sorg och förlust, familjehemligheter och judisk identitet.

Aleks är en medelålders svensk-judisk man med framgångsrikt företag och ett välordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. Det är först när Aleks skickar ett textmeddelande om att mamman är döende som hon dyker upp för att vaka vid dödsbädden. Först då inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan i sängen är. Med ett svartvitt inramat foto som en av få pusselbitar startar jakten på sanningen om deras familjehistoria.

Mer än ett halvsekel tidigare får vi följa Lydias liv i ett bistert Leningrad. Ensam med sin mor växer hon upp i andra världskrigets skugga. Pianot och baletten är Lydias allt och snart inser hon att konsten kan vara hennes biljett till ett bättre liv, men när hennes judiska arv smyger sig på skapas en alltmer ohållbar situation.

I Lydias liv får läsaren följa två sammanflätade historier: den om tvillingarna Aleks och Tami som vakar vid dödsbädden, och den om Lydias uppväxt i Leningrad och väg till Sverige.