Profil

Profile photo ofhenrik.hermansson.1007

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Fantasy, Filosofi, Novellförfattare, Prosa, Romanförfattare, Samhällsvetenskap, Science fiction, Skräck
Mitt författarskap
Jag har arbetat som frilansskribent från och till under många år. Jag har publicerat två egna verk och medverkat i fem antologier med noveller inom fantasy och science fiction. Under 2022 debuterade jag med en fackbok kring bildning och filosofi. Min skräckroman "Följ med mig ner" publicerades september 2023. Under 2023 medverkade jag även med en novell i "Framtidsutopier", en del av ett forskningsprojekt som riktar sig till skolor. Jag skriver nu ytterligare romaner inom drama, skräck och science fiction.

Jag är medlem i Författarförbundet, Författarcentrum Syd, Smålands författarsällskap och svenska PEN.

Då jag har gett ut en skräckroman och har publicerat noveller inom science fiction och fantasy, pratar jag gärna om fantastisk i allmänhet och skräck i synnerhet. Jag pratar gärna om fantasins betydelse för språket, empatin och samhället.

Jag pratar också gärna om bildning och filosofi, utifrån min bok från 2022. Jag kan prata om bland annat logik, etik och estetik och om vad dagens självupptagenhet kan medföra för vars och ens verklighetsuppfattning och omvärldskunskap. Dessa frågor kan diskuteras ur flera olika perspektiv, som exempelvis skolan eller arbetsplatsen, eller utifrån kultur eller politik.

Jag pratar också gärna om skrivandet i sig. Jag har arbetat från och till som ledare i skrivarkurser.
Region
Jönköpings län
Följ med mig ner
9789189705272
Oscar har aldrig riktigt kommit till ro efter att han flyttade från sin uppväxtort Svartarp. Minnena finns kvar och när han får ett mystiskt telefonsamtal från sin gamla barndomsvän Johannes som berättar att han sett Oscars gamla kärlek Aurora, som försvann i skogen för drygt 20 år sedan, kan han inte annat än att åka tillbaka till Svartarp och ta reda på vad som är vad.Om han hade vetat vad som väntade honom där är det frågan om han hade åkt tillbaka…
Allting handlar inte om dig själv här och nu
9789189269101
Handlar allting om din identitet – vem du är? Hur just du ska bli lyckligare här och nu?

Och framför allt – måste alla veta vem just du är? Hur kan du vara säker på att andra är intresserade av just dina åsikter?

Borde vi istället sluta vara självupptagna och försöka lära oss mer om vår omvärld, andra människor, andra platser och andra tider? Borde vi ägna mer tid åt vad vi tänker, säger och gör – och mindre åt vilka vi är?

Denna bok handlar om bildning. Bildning förutsätter att vi slutar ha oss själva som måttstock. Bildning förutsätter att vi frigör oss från självupptaget tänkande, ängslighet, präktighet, åsiktspaket, flockbeteende, dogmer och enkla svar. Bildning handlar om att vara nyfiken, att självständigt ställa frågor och försöka förstå hela universum i alla dess beståndsdelar. Och att dessutom ha roligt på vägen.

Ett nytt bildningsideal förutsätter att vi dagligen försöker tänka bättre kring bland annat politik, arbetsliv och vardagsliv – men även kring konst, droger, inredning, kläder och mat. Bildning handlar om hela livet, allt vi gör. Men framför behöver vi försöka förstå vad som är sant, skönt och rätt. Vi behöver alla träna på att bli mer logiska, etiska och estetiska. Det handlar inte bara om vad som är sant, skönt och rätt just för dig. Frågan är mycket större än så. Det handlar om din omvärld.
Framtidsutopier
9789152777299
Att kunna föreställa sig olika möjliga framtider är grundläggande för att kunna känna hopp. Inte minst i en tid av oro, konflikter och klimatförändringar. Vi behöver därför fler kreativa idéer om det framtida goda livet, idéer som inte överskriver jordens resurser. Med utopiskrivande går det att utforska andra sätt att samleva med naturen. Med hjälp av utopin kan vi resa i tid och rum. Med fantasi och skrivande går det utforska okända världar.Denna antologi innehåller nyskrivna berättelser och ger förslag på hur det går att komma igång med eget utopiskrivande. Bidragen i denna novellsamling samlades in i projektet Utopian Stories genom tävlingen "Skapa framtid" som hölls tillsammans med tidskriften Skriva, 2022.
Värdegrundens diktatur och andra noveller
9789189705104
Denna novellsamling är resultatet av den novelltävling som utlystes av bokförlaget Norlén & Slottner under slutet av 2021. Deltagarnas uppgift var att skriva en novell med max 14 000 tecken med temat: Ett dygn år 2049.Totalt inkom 98 bidrag varav 32 under sista tävlingsdagen. 63 av författarna var kvinnor och 35 var män.En från förlaget fristående jury,valde i två omgångar ut vinnarna.Första pris gick till ”Värdegrundens diktatur”, skriven av Martin Ekenvärn. Juryns motivering: ”En otäck framtidsdystopi där varje minut av en människas liv räknas i poäng och var man står värdegrundsmässigt är avgörande. ”På delad andra plats kom dels ”Den gula knappen”, av Kristofer Kebbon med motiveringen:”Välskriven novell med framåtrörelse och tydliga karaktärer. Den har en handling som utvecklas och en satirisk udd som passar väl med genren framtidsvisioner”.Dels ”En god morgon” av Gert Ohlsson med motiveringen:”En humoristiskt skriven novell med hopp och framtidstro. Underfundig och glädjeskapande”.I denna antologi finns dessa tre noveller representerade tillsammans med ytterligare 13 tävlingsbidrag som bedömdes vara extra läsvärda.Antologin släpptes i samband med prisutdelningen på Värmlands Bokfestival november 2022.
Sommarskuggor
9789198830811
I Sommarskuggor möter du 25 författare som tolkar magin i sommaren och de själar som härskar under sommarens heta månader.