Profil

Profile photo ofhenrik.sjoberg.5259

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Drama, Etnologi, Historia, Komedi, Prosa, Realism, Romanförfattare, Samhällsvetenskap, Socialantropologi, Thriller
Mitt författarskap
Inför mitt första besök i Nordkorea år 2010 läste jag om smuggelskandalen vid nordkoreanska ambassaden i Stockholm i början av 70-talet. Det visade sig att bara sex månader efter Nordkorea öppnat sin första ambassad i Stockholm tog deras pengar slut. Istället för att stänga och riskera att tappa ansiktet började diplomaterna smuggla stora mängder sprit och cigaretter som de sålde på svarta marknaden. Jag blev tagen. Det här måste bli en bok! Historien hade allt!

- Ett Breaking Bad i diplomatmiljö!
- Stockholm på sjuttiotalet!
- Allt var sant!

Efter att levt som medföljare till min diplomatfru i Brasilien och USA i sju år blev det till sist en bok som släpptes i juni 2022.

Smugglarna från paradiset är inspirerad av verkliga händelser, men jag har tagit ut svängarna rejält. Ambassadör Park är min påhittade huvudperson, som tillsammans med andremannen Kim och deras sekreterare Margit Cederström måste skaffa fram pengar för att rädda sin ambassad. Jakten på pengar tvingar dem in i Stockholms undre värld där de försöker sälja potensmedel, sprit, cigaretter och kärnvapenhemligheter. De är alla amatörer, så det går inget vidare.

Min berättelse innehåller allt jag tycker är spännande: det murriga sjuttiotal då Nordkorea var en stigande stjärna, bokstavsvänsterns naiva utopism och diplomatvärldens kuriositeter. Som gift med en diplomat har jag befunnit mig på ”insidan” i flera olika länder. Många av karaktärerna i boken är inspirerade av originella individer jag träffat på cocktailpartyn under kristallkronorna.

Historien om kriminella nordkoreanska diplomater är absurd, så det kändes naturligt att skriva humoristiskt. Kanske är det udda att kalla en berättelse om en ambassad under det karga sjuttiotalet för feelgood, men det är nog inte alldeles missvisande.

Min bok binder samman flera områden som jag tycker mycket om att tala om:

- Att skriva humor
- Nordkorea - från en lysande stjärna till skurkstat
- Medföljarperspektivet på diplomatlivet i flera länder

Smugglarna från paradiset har fått ett väldigt fint mottagande, recensionen av BTJ var mycket smickrande. Jag har också blivit omnämnd i Göteborgs-Posten, blivit intervjuad av Kalle Lind på Bokmässan och pratat om min bok på både små och stora ställen.
Region
Stockholm