Profil

Profile photo ofingela.hofsten.2803

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Dokumentär, Fackboksförfattare, HBTQ, Historia, Musik
Mitt författarskap

VAD JAG PRATAR OM
I första hand pratar jag utifrån min bok Swing it, Kai! Den handlar om Kai Gullmar, som var en av Sveriges och världens första kvinnliga schlager- och filmmusiktonsättare, tillika artist. Hon hade mängder av "örhängen" i sin långa låtlista, varav Swing it magister’n! nog är den mest kända.

Hon var också en kvinna som vågade utmana sin samtid genom sin klädsel, sin kaxighet och sitt mod att leva relativt öppet i samkönade relationer. Det senare gör att hon betraktas som en ikon i lesbiska kretsar.

I boken – och i mina föredrag – berättar jag om hennes uppväxt, karriär och om hennes queera sidor. Men det går inte att prata om dessa saker utan att komma in på den tid som hon levde och verkade i. Därför pratar jag också om populärkultur, mode med mera under tiden mellan cirka 1920 och 1960.

Utifrån det jag nämnt ovan kan jag givetvis också, med utgångspunkt i min bok, anpassa mina föredrag till att i högre grad behandla dessa ämnesområden.

OM BOKEN I MEDIA
"Hennes berättelse om Kai Gullmars liv och leverne är så välskriven, så intressant och genomarbetad som en dokumentär berättelse kan vara, utan att hemfalla åt melodramatik eller snyfthistoria /.../ Njut av en fulländad biografi."
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

" ... genom att också berätta om normer, mode, musikliv och personer i Kai Gullmars närhet, ger hon inte bara en gedigen och levande bild av en person utan också av en storslagen tid i svenskt nöjesliv."
Susanne Holmlund, Sundsvalls tidning

"En i raden av viktiga böcker om den svenska queer-historien."
Jon Voss i QX

ETT ANNAT MÖJLIGT TEMA
för mina föredrag är att berätta om processen från idé till färdig bok. Det visade sig att min huvudperson inte hade lämnat minsta lilla brev eller dagboksanteckning efter sig, vilket gjort att jag fått förlita mig på arkivmaterial och utsagor från de människor som ännu minns henne.

Efter att ha brottats med min journalistiska vana att alltid kunna verifiera allt jag skriver beslöt jag mig för att delvis våga använda min fantasi, i min ambition att skapa en levande berättelse. Samtidigt ville jag vara noga med att läsarna ska förstå vad som är fantasi och vad fakta, och tampades länge med hur det skulle bli tydligt. Hur jag gjorde och hela diskussionen om fakta kontra fiktion är något jag gärna talar om.

Jag har också lärt mig mycket om att söka i arkiv och om framför allt kultur och mode under 1930-, 40- och 50-talen, liksom om Sundsvallsregionen under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

BILDER OCH MUSIK
Jag ger "vanliga" föredrag och/eller deltar i författarsamtal men erbjuder också föredrag med bilder och korta musikexempel.

OM MIG
Jag har arbetat som frilansjournalist i trettio år, för alla möjliga radioprogram och tidskrifter och om mängder av olika ämnen.

Det var efter att jag i flera år hade skrivit artiklar, gjort radio och tv och hållit föredrag om Kai Gullmar som jag fick idén att också skriva en bok om henne.

RESER GÄRNA
Jag är bokningsbar i hela landet.

ARVODE
Jag följer Författarcentrums rekommendationer vad gäller arvode.

MER OM MIG
På min hemsida www.ingelahofsten.se finns mer om mig som journalist, författare, föreläsare och människa.
Region
Västernorrland
Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare
978-91-89501-73-7
Kai Gullmar gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare och drog gärna en fräckis. Men framför allt kunde hon konsten att komponera bra melodier. Hon är stjärnan bakom örhängen som ”Jag har en liten melodi” och ”Swing it, magistern!”. På 1930-talet blev hon en av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositörer. Hennes låtar framfördes av tidens stora artister, hon spelade själv in skivor och framträdde i radio, folkparker och revyer och hon hängde med tidens underhållningselit. Egentligen hette hon Gurli Bergström, men som tjugofemåring tog hon artistnamnet Kai Gullmar. Hon klädde sig gärna flott i hatt och kostym och levde mer eller mindre öppet i samkönade förhållanden, trots de risker det kunde innebära.

I Swing it, Kai! följer jag Kai Gullmar från barndomens Sundsvall till estraderna, skivstudiorna och hemmet i Stockholm, där många av de odödliga melodierna skapades. Swing it, Kai! är en rikt illustrerad biografi om en kvinna som gjorde stort avtryck i sin samtid, lever vidare via sin musik och vars gärning förtjänar att åter komma i rampljuset.