Profil

Profile photo ofingela.hofsten.2803

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Dokumentär, Fackboksförfattare, HBTQ, Historia, Musik
Mitt författarskap
OM MIG
Det känns nytt och spännande att numera kunna titulera mig författare, utöver den invanda rollen som journalist. Jag har arbetat som frilansjournalist i trettio år, för alla möjliga radioprogram och tidskrifter och om mängder av olika ämnen.

Efter att i flera år ha ägnat en hel del av min tid åt att skriva artiklar, göra radio och tv samt hålla föredrag om Kai Gullmar, som var en av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositörer (mer om det nedan) som jag fick idén att också skriva en bok om henne.

Om jag då hade begripit vilken stor utmaning det skulle bli kanske jag aldrig hade vågat ge mig på det, men idag är jag så glad över att jag gjorde det! Det har varit så utvecklande och lärorikt. Det visade sig att min huvudperson inte hade lämnat minsta lilla brev eller dagboksanteckning efter sig, vilket gjort att jag fått förlita mig på arkivmaterial och utsagor från de människor som ännu minns henne (och å, vad det förargat mig att jag inte började med detta för femton-tjugo år sedan, då fler av hennes kolleger och anförvanter ännu var i livet).

Detta gjorde också att jag, efter att ha brottats med min journalistiska vana att alltid kunna verifiera allt jag skriver, beslöt mig för att delvis våga använda min fantasi, i min ambition att skapa en levande berättelse. Samtidigt ville jag var noga med att läsarna förstår vad som är fantasi och vad fakta, och tampades länge med hur det skulle bli tydligt. Hur jag gjorde och hela diskussionen om fakta kontra fiktion är något jag gärna talar om.

Jag har också lärt mig mycket om att söka i arkiv och om framförallt kultur och mode under 1930-, 40- och 50-talen, liksom om Sundsvallsregionen under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

VAD JAG PRATAR OM
I första hand talar jag om Kai Gullmar – om hennes uppväxt och karriär och om hennes queera sidor. Utifrån det jag nämnt ovan kan jag givetvis också, med utgångspunkt i min bok, anpassa mina föredrag till att i olika grad även behandla olika ämnesområden som anknyter till den, som populärmusikhistoria, Sundsvallshistorik, hbtq-frågor under det tidiga 1900-talet. Liksom frågan jag nämnt ovan, om hur man ska förhålla sig till sanning i en biografi om en sedan länge död person.

Jag erbjuder "vanliga" föredrag men erbjuder också föredrag med bilder och musik av min huvudperson.

RESER GÄRNA
Jag är bosatt i Sundsvall och Hassela, men tycker om att se mig omkring i landet och reser gärna till andra orter för att föreläsa! Jag befinner mig också rätt ofta i såväl Stockholm som Göteborg.

MER OM MIG
På min hemsida www.ingelahofsten.se finns mer om mig som journalist, författare, föreläsare och människa.
Region
Västernorrland
Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare
978-91-89501-73-7
Kai Gullmar gillade mintkyssar, rökte som en borstbindare och drog gärna en fräckis. Men framför allt kunde hon konsten att komponera bra melodier. Hon är stjärnan bakom örhängen som ”Jag har en liten melodi” och ”Swing it, magistern!”. På 1930-talet blev hon en av Sveriges första kvinnliga schlagerkompositörer. Hennes låtar framfördes av tidens stora artister, hon spelade själv in skivor och framträdde i radio, folkparker och revyer och hon hängde med tidens underhållningselit. Egentligen hette hon Gurli Bergström, men som tjugofemåring tog hon artistnamnet Kai Gullmar. Hon klädde sig gärna flott i hatt och kostym och levde mer eller mindre öppet i samkönade förhållanden, trots de risker det kunde innebära.

I Swing it, Kai! följer jag Kai Gullmar från barndomens Sundsvall till estraderna, skivstudiorna och hemmet i Stockholm, där många av de odödliga melodierna skapades. Swing it, Kai! är en rikt illustrerad biografi om en kvinna som gjorde stort avtryck i sin samtid, lever vidare via sin musik och vars gärning förtjänar att åter komma i rampljuset.