Profil

Profile photo ofjessica.bab.7921

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Historia, Tecknad serie, Ungdomsboksförfattare
Mitt författarskap
Agustnominerade Vi kommer snart hem igen är en serieroman där sex vittnesmål om Förintelsen gestaltas. De som berättar var barn och unga under andra världskriget och utsattes för Förintelsens fasor på olika sätt. De berättar om vad som hände dem och deras familjer. De berättar vad de kände, hur de överlevde och vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige. De berättar om hur man fortsätter leva, trots allt. Serieformatet gör boken lättillgänglig, trots det svåra ämnet. Förutom vittnesmålen finns I boken en tidslinje, en ordlista och en lärarhandledning. En bok som öppnar upp för samtal om det allra svåraste: om flykt, krig, antisemitism och främlingsfientlighet.

Till vardags lever jag ett ganska vanligt liv i Stockholm där jag delar min tid mellan yrkesliv och familjeliv. Jag arbetar som litterär agent och lever tillsammans med min man Anders och tre barn i åldrarna 12, 15 och 20. När jagfår möjlighet är jag ute i skolorna och pratar om boken Vi kommer snart hem igen som jag skrivit tillsammans med illustratören Peter Bergting.

Jag träffar elever från åk 5 upp till gymnasiet och anpassar min tid med eleverna efter deras ålder. Vid mina träffar med eleverna berättar jag om hur jag har gått till väga för att göra den här boken. Jag fokuserar därefter på en av berättelserna och kopplar den till vår tid och en diskussion kring varför vi behöver lära oss om och av historien.

“Vi kommer snart hem igen är ett lysande bevis på att det går att gå vidare och hitta nya sätt att nå nya generationer. Förintelsen behöver berättas på många fler sätt.”
Lotta Olsson DN

Boken Vi kommer snart hem igen finns Sex vittnesmål berättade av överlevande som var barn under Förintelsen. Genom vittnesmålen får läsaren ta del av det som hände dem och deras familjer.
Texterna är skrivna i serieformat och illustrerade med bilder, vilket förhoppningsvis gör boken lättillgänglig, trots det svåra innehållet
Förutom vittnesmålen finns en tidslinje, en ordlista och en lärarhandledning
En bok som öppnar upp för samtal om det allra svåraste: om flykt, krig, antisemitism och främlingsfientlighet

Texterna säger också något om:
att vara på flykt
om familjer som splittras
om barn som förlorar hela sin barndom till krigets fasor
om det första mötet med ett nytt land och hur man fortsätter överleva trots allt

Förhoppning med vårt samtal
Ge eleverna en känsla av att det som hände i det förflutna angår oss alla
Ingjuta hopp och styrka kring att vi kan lära oss av det för att tillsammans skapa en bättre framtid
Utifrån levnadsskildringarna kan vi tillsammans upptäcka vad som kan hända om vi inte är rädda om vår frihet och alla människors lika värde samt rätten att få vara de vi är.

Läs mer på https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-barn-och-ungdom/vi-kommer-snart-hem-igen/. Här finns även lärarhandledning att ladda ner.
Region