Profil

Profile photo ofjohanna.bergstrom.2593

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Biografi, Drama, Pedagogik, Psykiatri, Romanförfattare, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Vad jag skriver om:

Jag skriver om barns uppväxtvillkor och om vikten av vuxna som lyssnar till barns tankar och känslor. Med mitt författarskap vill jag stärka barnets röst och öppna upp för värdefulla samtal.


Aktuella böcker:

I min första bok Utan mig har hon ingen (Verbal Förlag 2021), som är en litterär biografi, skildrar jag mina erfarenheter av att ha vuxit upp som familjehemsplacerad. Boken fick stor uppmärksamhet i media när den gavs ut 2021, jag blev bland annat inbjuden som gäst hos Malou på tv4 samt har medverkat i olika tidskrifter såsom Allers, hemmets Journal och Amelia.
Socialtjänsten i flera av Sveriges kommuner har köpt in Utan mig har hon ingen och delat ut boken till sina familjehem. Boken används även som kurslitteratur inom vissa av landets socionomutbildningar.

I barnboken Rädda kaninerna, Olivia! (Lindskog Förlag 2023) vänder jag mig till familjehemsplacerade barn men även barn som i olika situationer känt att vuxna inte lyssnat. Det handlar om otrygghet och om viljan att själv få bestämma var man vill bo.
Konstnären och illustratören Staffan Gnosspelius har gjort sagolika bilder av troll som för tankarna till John Bauers sagovärld, och vi kan genom trollen närma oss dessa brännande samtalsämnen.


Hur jag genomför mina författarbesök:

Vi utformar mitt författarbesök efter era önskemål! Ett förslag är att jag läser högt ur mina böcker, berättar om mig själv och mina erfarenheter samt bjuder in till dialog med åhörarna. Tillsammans lyfter vi frågor såsom trygghet, var man känner sig hemma och om barns styrka.


Omdömen:

”Väldigt, väldigt stark läsupplevelse.”

Johanna Lundin i SVT:s Go´kväll tipsar om boken"Berättelsen berör och borde vara obligatorisk läsning för alla yrkesverksamma och blivande socionomer. Den kan också utgöra ett viktigt inslag i samhällsdebatten om situationen för familjehemsplacerade barn."

BTJ”Skriven med otroligt vackert språk. Läsaren lämnas med en känsla av sorg, glädje och obesvarade frågor. En viktig bok om barnperspektivet på familjehemsplacering.”


”En bok som griper en med stormstyrka.”


”Oerhört viktig bok för lagstiftare och många som jobbar med barn och unga inom socialtjänst och skola.”

Recensioner på Storytel
Läs mer på min hemsida:
johannabergstrom.net
Region
Gävleborg
Utan mig har hon ingen
9789189155282
Vill du inte komma hem snart?

Frågan ställs av en socialsekreterare när Johanna är 10 år gammal. Då har hon levt i nästan hela sitt liv i ett familjehem, efter att åtta månader gammal ha hittats kraftigt uttorkad i de biologiska föräldrarnas lägenhet.

Samtidigt som Johanna blivit en del av den nya familjen ger socialtjänsten inte upp försöken att stärka banden med de biologiska föräldrarna. De återkommande besöken tillsammans med socialen fortsätter, trots att de för Johanna är starkt ångestfyllda.

Nu berättar Johanna sin historia. En historia om vuxna som följer regelverken men glömmer bort personen. Vad händer inuti ett barn som försöker rota sig, när tillvaron inte är säker? Till vilken vuxen vänder sig barnet, när ingen vuxen är självklar?

Det här är en bok om barnets kamp för att överleva.
Rädda kaninerna, Olivia!
9789185311996
Olivia vaktar sina kaniner i trädgården, eftersom pappa har sagt att räven kan ta dem. Men där finns också Olivias riktiga föräldrar som kommer ibland, tillsammans med tanterna och farbröderna. Då måste Olivia vakta kaninerna extra noga.

Rädda kaninerna, Olivia! är en bilderbok för barn om hur det kan vara att växa upp som familjehemsplacerad, om otrygghet och om rätten att själv få välja var man vill bo.