Profil

Profile photo ofkerstin.bergman.8550

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Deckarförfattare, Fackboksförfattare, Litteraturvetenskap, Mat och dryck, Prosa, Romanförfattare, Thriller, Trädgård
Mitt författarskap
Jag har en bakgrund som deckarforskare, är docent i litteraturvetenskap och ledamot av Svenska Deckarakademin. Idag frilansar jag som deckarexpert med att skriva och tala om andras deckare, men med "Förgätmigej" (2021), "Oskuld och oleander" (2020) och "Ekarvet" (2023) bidrar jag själv till genren. När jag inte skriver förenar jag deckarföreläsningar, moderatorsuppdrag och redaktörsjobb med trädgårdsarbete i företaget CrimeGarden. Jag bor sedan mitten av 1990-talet i Lund.

Deckarserien om Iris Bure tar sin utgångspunkt dels i min kärlek till deckargenren, dels i miljöer som varit viktiga under min uppväxt – i "Oskuld och oleander" Ekerö utanför Stockholm, i "Förgätmigej" Dalsland, och i "Ekarvet" eklandskapet söder om Linköping. Mina deckare är spännande utan att vara explicit våldsamma, de har beskrivits som personliga, originella och litterära.

Jag föreläser gärna om allt som rör deckare (se föreläsningsförslag på http://www.crimegarden.se/crimegarden-erbjuder/), kombinerar föreläsningar med deckarquiz, håller fortbildningar om deckare för bibliotekarier, åtar mig moderatorsuppdrag och talar även gärna om det egna författarskapet och vägen från deckarexpert till deckarförfattare. Jag kan dessutom diskutera mina och andras deckare med exempelvis läsecirklar, bokklubbar och liknande. När jag besökt gymnasieskolor har jag bland annat talat om olika deckargenrer eller om någon specifik deckare eller deckarförfattare eleverna har läst inför skrivprojekt eller temaarbeten. Jag åtar mig uppdrag i hela landet. Arvode enligt Författarförbundets rekommendationer.

Deckare:
Oskuld och oleander (2020)
Förgätmigej (2021)
Ekarvet (2023)

Facklitteratur om deckare:
Swedish Noir Cocktails (med Hans-Olov Öberg, 2022)
Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir (2014)
Deckarnas svenska landskap (red. 2014).
Kriminallitteratur: Utveckling, genrer och perspektiv (med Sara Kärrholm, 2011).

Målgrupp: vuxna och gymnasieungdomar.
Författarfoto: Andreas Gruvhammar
Region
Skåne
Oskuld och oleander
978-91-88725-69-1
”Kerstin Bergman har begått en sällsynt elegant debut i genren.” /Lotta Olsson, DN

”Bladvändare som riskerar nattsömnen.” /Björn G. Stenberg, Upsala Nya Tidning

”Inte bara spännande utan också läsvärt på ett mer litterärt plan.” /Sophie Lossing, Skånska Dagbladet

Baksidestext:
Iris Bure återhämtar sig som bäst från ett stort svek när dödsbudet kommer: Faster Irma har gått bort. Efter sig lämnar hon Iris barndomshem, huset på Ekerö. Med några semesterveckor till godo erbjuder sig Iris att röja upp och återvänder till platsen där hon växte upp. Men det som börjar som en enkel flyttstädning får snart mörkare karaktär. Vem var egentligen hennes faster? Vilka hemligheter bar hon på? Rum för rum, låda för låda, kartong för kartong gräver sig Iris in i historien. Oförklarliga minnen från barndomen kommer upp till ytan och när forne bästisen Jonas åter kommer in i hennes liv får jakten på sanningen fastare form. Vad hände egentligen med lekkamraten Nina som försvann? Med grannens svarta labrador som kom på avvägar strax därpå? Vem gräver i trädgården på nätterna? Och vill någon över huvud taget att sanningen kommer fram?

Kerstin Bergman debuterar med en synnerligen personlig och tänkvärd återvändardeckare. Med ett osvikligt öga för relationer, trädgårds- och inredningsdetaljer och lågmält bitsk humor har hon skapat en oslagbar bladnjutare.
Förgätmigej
978-91-89318-04-5
”En av årets bästa svenska deckare." /Bengt Eriksson, Deckarlogg

”Det är ruggigt spännande.” /Lotta Olsson, DN

”Njutbar läsning med oerhört vackra miljöskildringar.” Camilla Roslind, Melleruds Nyheter

”En riktig pärla till mysdeckare!” / Sandra Holmström @sandras_bocker

Baksidestext:
Augusti. De första tecknen på höst smattrar mot rutorna när samtalet kommer. Iris kusin Ingrid är desperat, systerdottern Alva har inte återvänt från paddelturen med vännerna. När Iris inser att det finns paralleller till något hon och kusinen själva upplevde i tonåren kör hon raka spåret upp till Åmål för att hjälpa till att leta. Sökandet utvecklar sig snart till en utdragen katt-och-råtta-lek i de dalsländska skogarna, bland barndomsminnen och sommarförälskelser, ungdomssynder och nattsvarta mardrömmar. Vad är egentligen det mystiska Växthuset? Varför har Iris glömt så mycket av det som skedde där, och hur kommer det sig att alla hon pratar med verkar försvinna?

Kerstin Bergman följer upp sin hyllade debut Oskuld och oleander med ännu en personlig och tänkvärd återvändardeckare. Med Förgätmigej har hon skapat ett oslagbart sensommaräventyr präglat av stämningsfulla miljöer, lågmält bitsk humor och krypande obehag.
Ekarvet
978-91-89318-69-4
”Kerstin Bergman är en skicklig deckarförfattare” /Lotta Olsson, DN

"Med en air av Agatha Christie har Kerstin Bergman nästan skapat en egen genre i deckarvärlden." /Camilla Roslind, Instagram

”Boken har också en djupare, mer filosofisk, sida som kretsar kring identitet; de roller vi tar och de vi får under uppväxten, hur de formar oss och vilka vi blir när vi själva kan välja. Om rötter och behovet av att inte rota sig.” /Susanne Abel, Instagram

"Språket är mustigt och medryckande och miljöskildringarna får läsaren att känna knastret under stövlarna, för att inte tala om beskrivningarna av måltiderna som får det att vattnas i munnen." /Anna Thurfjäll, BTJ-häftet

Baksidestext:
Oktoberregnet öser ner när Iris Bure oväntat blir kallad till bouppteckning i Linköping efter sin mellanstadielärare. Den riktiga överraskningen kommer dock först när det visar sig att Iris och fyra gamla klasskamrater från grundskolan får ärva ett stort hus beläget i eklandskapet söder om stan. Men med arvet kommer en utmaning: att tillbringa fyra dygn tillsammans i huset. Snart dras de fem arvingarna in i ett olöst mysterium som inte verkar ha några gränser. Saker dyker upp och försvinner, gamla hemligheter avslöjas. Varför är just de utvalda? Vem kan man lita på? Och hur mycket vet vi egentligen om de människor som följde och präglade oss under en så stor del av uppväxten?
Med Ekarvet har Kerstin Bergman skapat ännu en klurig och personlig återvändardeckare. Den tredje boken om Iris Bure kombinerar ett originellt mysterium med en annorlunda klassåterträff, alltsammans kryddat med en rejäl dos krypande obehag, stämningsfulla miljöer och djupdykningar i det förflutna.

”De första två har varit ruggigt spännande.” /Lotta Olsson, DN
Swedish Noir Cocktails
978-91-987414-6-9
“Best Wine Writing Book in the World.” / Gourmand Awards 2023

Prismotivering:
“A magnificent collection of cocktails in tribute to thirty great Swedish crime writers. Playful, daring and truculent, this book makes you want to read these great authors while enjoying the recommendations of Kerstin Bergman and Hans-Olov Öberg.”

Baksidestext:
Noir-baren ligger i en lagom stor, svensk stad. Stämningen är tidlös. Bakom disken glittrar flaskor mot speglarna i det dunkla ljuset. På de runda borden står levande ljus. En ensam discokula sprider sitt guldstoft över rummet. Det är här vi samlat de svenska deckarförfattarna, och ikväll kommer de en efter en att kliva fram till den skimrande disken. Vi kommer att berätta deras historier och bjuda var och en på en specialkomponerad drink: en cocktail mixad i ljuset av författarskapets karakteristiska ingredienser.

Bakom baren – och Swedish Noir Cocktails – står Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg, redo att bjuda på en perfekt mix av deckar- och cocktailexpertis. Och inte minst, redo att bjuda på cocktails att dö – eller mörda – för. Förutom 33 nyskapande cocktailrecept och lika många författarporträtt bjuds det även på så väl svensk deckarhistoria som mixologiska kunskaper och finesser. Dessutom avslöjas vilka drycker som egentligen dricks i de svenska deckarna.

Så välkommen in i noir-baren och till en cocktailbok som skiljer sig från mängden!
Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir
9788857519838
"This is a superb book that perfectly balances the interests of scholars and the passions of ordinary readers." /Barbara Fister på scandinaviancrimefiction.wordpress.com

Baksidestext:
Why have authors from the safe, social welfare state Sweden captivated the minds of the crime fiction readers across the globe? Kerstin Bergman suggests that killer marketing and a widespread curiosity about the “exotic” Nordic welfare states, their waste landscapes and alleged gender equality, has propelled these authors and novels into the international spotlight.

Bergman uses this innovative angle to retell the recent history of crime fiction in Sweden, exploring central themes and selecting key authors that have garnered national and international acclaim for their lethal plots. Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir contextualizes the explosive recent history of the genre, offering newcomers and aficionados insights into the minds of protagonists and their literary creators.

This is the first research-based and exhaustive presentation of Swedish crime fiction and its Nordic “neighbours” to an international audience.