Profil

Profile photo ofkerstin.bergman.8550

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Profil
Verksam inom
Deckarförfattare, Fackboksförfattare, Litteraturvetenskap, Mat och dryck, Prosa, Romanförfattare, Thriller, Trädgård
Mitt författarskap
Jag har en bakgrund som deckarforskare, är docent i litteraturvetenskap och ledamot av Svenska Deckarakademin. Idag frilansar jag som deckarexpert med att skriva och tala om andras deckare, men med "Förgätmigej" (2021), "Oskuld och oleander" (2020) och "Ekarvet" (2023) bidrar jag själv till genren. När jag inte skriver förenar jag deckarföreläsningar, moderatorsuppdrag och redaktörsjobb med trädgårdsarbete i företaget CrimeGarden. Jag bor sedan tjugofem år i Lund.

Deckarserien om Iris Bure tar sin utgångspunkt dels i min kärlek till deckargenren, dels i miljöer som varit viktiga under min uppväxt – i "Oskuld och oleander" Ekerö utanför Stockholm, i "Förgätmigej" Dalsland, och i "Ekarvet" eklandskapet söder om Linköping. Mina deckare är spännande utan att vara explicit våldsamma, de har beskrivits som personliga, originella och litterära.

Jag föreläser gärna om allt som rör deckare (se föreläsningsförslag på http://www.crimegarden.se/crimegarden-erbjuder/), kombinerar föreläsningar med deckarquiz, håller fortbildningar om deckare för bibliotekarier, åtar mig moderatorsuppdrag och talar även gärna om det egna författarskapet och vägen från deckarexpert till deckarförfattare. Jag kan dessutom diskutera mina och andras deckare med exempelvis läsecirklar, bokklubbar och liknande. När jag besökt gymnasieskolor har jag bland annat talat om olika deckargenrer eller om någon specifik deckare eller deckarförfattare eleverna har läst inför skrivprojekt eller temaarbeten.

Deckare:
Oskuld och oleander (2020)
Förgätmigej (2021)
Ekarvet (2023)

Facklitteratur om deckare:
Swedish Noir Cocktails (med Hans-Olov Öberg, 2022)
Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir (2014)
Deckarnas svenska landskap (red. 2014).
Kriminallitteratur: Utveckling, genrer och perspektiv (med Sara Kärrholm, 2011).

Målgrupp: vuxna och gymnasieungdomar.
Författarfoto: Andreas Gruvhammar
Region
Region