Profil

Profile photo oflars.edqvist.2357

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Geografi   , Prosa, Realism, Romanförfattare, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Lars – klosettmontören som
blev direktör och redaktör.

Innan jag som pensionär började skriva romaner 2016 arbetade jag bland annat som jordbruksarbetare, klosettmontör, brödförare, kontorist, tolk, lagerarbetare, telegrambud, journalist, turistkonsulent, direktör, företagare och politiker.
I slutet av 1960-talet studerade jag på Handelshögskolan i Göteborg, men i början av 1970-talet insåg jag att bokstäver är roligare än siffror och gick genast över till Journalisthögskolan.
Något som har präglat mitt liv är också arbetet utomlands. Redan som 16-åring fick jag jobb som arbetsledare i England. Sedan har jag bland annat haft trevliga jobb i Skottland, Schweiz, Etiopien, Italien och Grekland.

Mina romaner beskriver nutiden och framtiden på lättläst svenska. Min första roman ”Neil Youngs ansikte” finns på lättläst engelska. En annan av mina tidigaste romaner, ”Berlinmysteriet”, finns översatt till lättläst tyska.
Romanerna är också präglade av mitt långa liv och förändringarna i det livet. Under större delen mitt liv har jag varit arbetsnarkoman och ofta trivts med att jobba 80 timmar i veckan, ibland dygnet runt, ofta sex dagar i veckan. Som 69-åring slutade jag arbeta på grund av en svår sjukdom, men började skriva romaner. Sammanlagt har det sedan dess blivit nio romaner och en kombinerad självbiografi och reseskildring.

Att hålla föreläsningar är något jag har ägnat mig åt då och då under många år. Den senaste föreläsningen höll jag för S:t Lukasstiftelsen och handlade om det långa livet, det hårda och roliga arbetet och miljöfrågor.
Under en stor del av livet har jag varit en extrem miljöbuse, men sedan jag blev morfar 2007 har jag blivit en mer miljöanpassad människa.
Nu när jag har slutat skriva romaner ägnar jag min tid åt att ta hand om mina barnbarn, odla grönsaker och vandra i naturen.
Som 75-åring är döden något som präglar mitt liv.

Förr skrev jag fackböcker på beställning. De senaste åren har jag skrivit lättlästa romaner med olika teman. Till exempel
• Neil Youngs ansikte, om att åldras. Finns också på engelska
• Den onde den gode den främste, om män och makt
• Berlinmysteriet, om organiserad ondska. Finns även på tyska.
• Razmus och Oscar på flykt.
• Yuusuf och gänget. Om gängkriminalitet
• Grälrepubliken. Om griniga gamla gubbar
• Det glada paradiset. Om människokärlek
• LIVET LIVET LIVET. En självbiografi
• DÖDEN DÖDEN DÖDEN. Om livet och döden
• Ölandsmysteriet. Om koldioxidmissbruk.
Region
Kronoberg
Ölandsmysteriet: En roman om koldioxidmissbruk
9789180275293
Här lämnar tvillingdetektiverna Klas och Göran sin lägenhet i Berlin för att tillbringa en av sin ålderdoms sista somrar i ett hyrt hus på norra Öland. De blir förvånade över att så många där missbrukar så mycket koldioxid.
I början av vistelsen har de besök av Görans vuxna barnbarn Lisa, som försvinner efter att ha deltagit i en demonstration för att rädda klimatet.
Klas och Göran börjar agera detektiver igen för att hitta henne. Trots problemen njuter de också intensivt av den öländska naturen.
Döden, döden, döden: En roman om livet och döden
9789180079303
Berättaren Nils arbetar som läkare och möter döden ofta både på jobbet och i privatlivet. Han är gift med läkaren Märta, som också ofta har kontakt med döden.
Boken handlar mycket om att stå ut med att närma sig döden som gamling och att hantera övergången mellan livet och döden. Viktiga ämnen i boken är vänlighet och våldsamhet.
Boken utspelar sig huvudsakligen i Växjö, men även exempelvis Hudiksvall, Linköping, Berlin och Cancun.
Det glada paradiset: En roman om människokärlek
9789180076593
Det glada paradiset är en utopi som utspelar sig i Göteborg under år 2040. Människokärleken har tagit över från hatet.
Huvudpersonerna är Astrid och hennes mamma Elsa. Astrid är en framgångsrik entreprenör i matbranschen, där hon driver Tårtparadiset och Grönsaksparadiset. Elsa är stadens högsta politiker.
De är också mycket musikintresserade.
Berlinmysteriet: En roman om organiserad ondska
9789176999035
Huvudpersonerna här är de pensionerade tvillingdetektiverna Klas och Göran, som har flyttat till Berlin med sina fruar Gisela och Ursula. De känner en svensk konstnärinna som gjort en utställning med ondska som tema.
När hon rövas bort ägnar sig Klas och Göran att söka efter henne hos nazister och islamister, som de misstänker. Deras kusin Hubert kommer till Berlin och hjälper till.
Boken finns översatt till tyska.
Neil Youngs ansikte: En roman om att åldras
9789176996362
Här reser smålänningen Kurt runt i USA och träffar andra gamlingar under hösten 2016, samtidigt som presidentvalet blir en viktig del av handlingen. Kurt lyssnar mycket på musik exempelvis i städer som Nashville, Memphis, New Orleans och Detroit. Han går på många barer och träffar människor, men det gör han också på bussar och tåg.
Boken finns översatt till engelska.