Profil

Profile photo oflars.vargo.8055

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Fackboksförfattare, Filosofi, Historia, Litteraturvetenskap, Poesi, Religion, Översättare
Mitt författarskap
Jag har sedan min doktorsexamen i japanologi 1982 givit ut 14 böcker om Japans och övriga Östasiens historia, litteraturhistoria, idéhistoria och poetiska traditioner. Jag har även översatt japanska romaner, noveller och lyrik.
Under många år tjänstgjorde jag som diplomat och var bland annat ambassadör i Japan, Sydkorea och Litauen.
Region
Stockholm
Obeständigt - kontraster i japansk kultur
978 91 8982 609 0
En bok som diskuterar den japanska kulturens rikedom och samtidigt understryker hur varierad den är. Boken introducerar olika och ibland mindre kända aspekter av de klassiska japanska teaterformerna, av den poetiska traditionen och ett urval av japanska konstnärer. En bärande idé i boken är att den japanska kulturen innehåller tydliga kontraster mellan det obeständiga och strävan efter perfektion. Boken diskuterar även japansk humor och fåfänga.
Tomhetens filosofi. Zen, Nishida Kitarô och Kyôtoskolan
978 91 8906 501 7
Boken beskriver äldre japanska filosofer och religiösa figurer, zenbuddhismen och den filosofiska skola som bildades runt filosofen Nishida Kitarô (1870-1945). Nishida ville förklara zenbuddismen i västerländska filosofiska termer och samtidigt beskriva den västerländska filosofin på ett sätt som blev begripligt för religiösa utövare i Japan. Nishida var mycket respekterad i intellektuella kretsar, men behövde balansera försiktigt i sina tolkningar för att inte reta upp företrädarna för den groende militarismen under 20-, 30- och 40-talen. Det gjorde att han ibland beskrevs som en nationalist av liberala kritiker och ibland som en alltför västerländskt påverkad liberal av nationalister.
Korea. En civilisation i kläm
978 91 7331 985 0
Boken är en beskrivning av Koreaas historia och tankevärld.
Det olyckliga århundradet. När Öst och Väst möttes
978 91 7331 759 7
Boken beskriver den historiska utvecklingen i Östasien från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Boken har också en tik och detaljerad kronologi.
Den hostande göken. En poetisk resa i harmonins örike. Den japanska lyriken.
978 91 7331 544 9
Boken är en detaljrik beskrivning av den japanska lyrikens utveckling, från äldre tider till nutid. Ett stort antal dikter i egen tolkning presenteras och boken kan därför också ses som en antologi.