Profil

Profile photo oflina.kumlin.4211

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Arkitektur, HBTQ, Religion, Romanförfattare, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Jag heter Lina Kumlin och är författare, föreläsare och planeringsarkitekt. Jag är född och uppvuxen i Huddinge i södra Stockholm men bor sedan 2022 i Nyköping tillsammans med min familj.

Jag arbetar med rådgivning och undervisning kopplat till hållbar samhällsutveckling och har tidigare fördjupat mig i ensamhet ur ett stadsbyggnadsperspektiv.

Under bokmässan i Göteborg -23 deltog jag i tre författarsamtal med följande teman: ”Livet i miljonprogrammen”, ”Människorna och staden i pandemins tid, samt ”Staden, förorten, drömmar och bomber.”På Stockholms vinterbokhelg -23 pratade jag om att skriva med inspiration av Per Anders Fogelström och på SmåLit -24 deltog jag i ett samtal om stadsskildringar och samhällsbyggande.

Vid ett författarbesök berättar jag gärna om skrivprocessen bakom, som bygger på en stor mängd faktiska händelser som skedde under våren 2020. Jag använder samma angreppssätt i skrivandet av nästa bok som utspelar sig under 1980-talet, med delvis samma karaktärer. Tillvägagångssättet påminner även om Fogelströms, men medan han samlade information om händelser och människor i ett fysiskt kartotek så använder jag mig av ett digitalt.

Utifrån boken och min profession kan jag också prata om staden/samhället generellt (och om Stockholm mer specifikt) - om hur staden har förändrats genom årtionden, vad som är en hållbar stad, stadens skilda livsvillkor, för vem vi bygger, vad vi önskar oss av staden etc. Jag kan också hålla i workshops och skrivövningar som utgår från staden som tema.
Region
Sörmland
Staden. I råttans år.
9789189771222
Staden. I råttans år, utgiven september 2023 på Romanus & Selling.

”Staden. I råttans år”, utspelar sig i Stockholm innan och under första pandemivågen 2020. Det är en kollektivroman, inspirerad av Fogelströms klassiska Stad-serie, med karaktärer av olika ursprung (Sverige, Finland, Guatemala, Somalia) och ålder, boendes i såväl förort som innerstad (Husby, Sollentuna, Kungsholmen). Ett par scener utspelas också i Gnesta. Boken skildrar stadens skilda livsvillkor och berör ämnen som innanförskap, utanförskap, hbtqi, gängvåld, ensamhet och kärlek. Utifrån bredden av frågor och karaktärer utgör boken en bra grund för diskussioner i skolan (åk 9 och uppåt) och i en bokklubb/läsecirkel.

”Staden. I råttans år” är en roman om staden i sig och om dess olika livsvillkor, och om hur tidigare upplevelser formar oss och våra relationer. En berättelse om hur vi kämpar med de förutsättningar vi har fått, i den tid vi lever i precis här och nu. Boken är tänkt att ingå i en större serie som sträcker sig från 80-talet fram till idag.

Sagt om boken:

"... en samtida kollektivroman med hög igenkänningsfaktor. Det som händer i Sverige idag och som vi ofta bara får möta i nyhetsrubrikerna kommer i Kumlins roman nära, blir verkligt och angeläget.” /Jenny Westlin Green /BTJ-häftet 18, 2023

"Stadens utformning, de ojämlika levnadsvillkoren och segregationen bildar fond till berättelsen som också innehåller gemensamma teman som kärlek, sorg och ensamhet." /Tidningen Arkitekten

"Men mitt i mycket svärta finns också hopp, en mänsklighet som trots allt lyser upp tillvaron i olika prövningar. Mycket av det som författaren beskriver ligger nära verkligheten, bakom texten ligger omfattande research. (...) Det är en imponerande, berörande, välskriven och stark debut som Lina Kumlin åstadkommit." /kapprakt.se