Profil

Profile photo ofmarie.lok-bjork.5105

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Historia, Prosa, Romanförfattare
Mitt författarskap
I augusti 2023 släpps "Jag vill riva upp himmel och jord", en känsloladdad roman om journalisten och sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen, mer känd som Ottar, som under hela sitt liv kämpade för kvinnors rätt till preventivmedel, abort och ett självständigt liv.

Marie Lok Björk har tidigare givit ut den kritikerrosade romanen "Att välja ett liv" (2021), fackboken "Handbok i jämställt föräldraskap" (2021) och ungdomsromanen "Jag blundar tills jag finns" (2015). För sina böcker har Marie tilldelats ett flertal stipendier och priser. Hennes böcker används även som undervisningsmaterial i gymnasieskolor och på universitetet.

Vad jag gör under författarbesöken:

Besöker gärna bibliotek, skolor, företag, verksamheter och arrangemang knutna till de ämnen jag skriver om; kvinnohistoria, jämställdhet och förstås skrivande, litteratur och författarskap. Jag kan även prata om förlagsverksamhet.

Jag är van att prata på stora scener så väl som i små intima grupper.
Jag bor i Sigtuna, men tar gärna uppdrag över hela landet.

Recensioner i urval:

"En gripande och ytterst levande historia om Sverige för hundra år sedan och om den starka Ottilia, författarens morfars mor.”
Expressen


"Boken är en smärtsam och livsviktig påminnelse om att vi inte kan ta kvinnors rättigheter för självklara."
Upsala Nya Tidning

"Den är ett fint tidsdokument med en genomarbetad miljöskildring och en gripande historia ... En bladvändare i arbetarförfattarnas fotspår."
BTJ

"Författaren lyckas också fint åskådliggöra hur kvinnans beroendeställning och maktlöshet yttrar sig i vardagliga situationer. /.../ Genom skärvan som är Ottilias levnadsöde speglas både kvinnoförtryckets mekanismer och ett skede av samhällsförändring. Det är ingen dålig illustrerad studievägledning att sätta i händerna på en ung generation."
Arbetarbladet

”Marie Lok Björks morfars mamma gick i början av 1900-talet från att vara handlardotter till att bli statare. Hennes öde är verklighetsbasen i starka roman Att välja ett liv som vibrerar av ilska över kvinnors utsatthet. Även en ung kvinna har rätt att göra felaktiga val och ändå få respekt. Livet är inte svartvitt.”
M-Magasin


Verkförteckning:

"Jag vill riva upp himmel och jord", roman, Bazar Förlag, 2023

"Att välja ett liv", roman, Bazar Förlag, 2021.

"Vi ska ha barn - handbok i jämställt föräldraskap", fackbok, Bokförlaget Forum, 2018.

”Jag blundar tills jag finns”, ungdomsroman, Idus Förlag, 2014.

”STOLT – 20 möten med kulturpersonligheter från Gävleborg”, Zoot förlag, 2011.
Region
Region