Profil

Profile photo ofmarie.lok-bjork.5105
Profil
Verksam inom
Historia, Prosa, Romanförfattare
Mitt författarskap
2021 släpptes den verklighetsbaserade romanen "Att välja ett liv", på Bazar Förlag, Bonnierförlagen. Boken tilldelades nyligen Solna Stad kulturstipendium 2022, med motiveringen: "Marie har skrivit en högaktuell roman som utspelar sig för 100 år sedan. Vi följer den starka kvinnan Ottilia i en berättelse som levandegör en historisk miljö, Överjärva gård här i Solna, och som samtidigt är ett viktigt dokument gällande svensk kvinnohistoria."

"En gripande och ytterst levande historia om Sverige för hundra år sedan och om den starka Ottilia, författarens morfars mor.”
Expressen

Att välja ett liv är en verklighetsbaserad roman som lyfter fram ett kvinnoöde i början av förra seklet. En bok i samma anda som Moa Martinssons älskade statarromaner — om en kvinna som går från välstånd till armod, men hela tiden står upp för sig själv och sina barn.

Året är 1921 och handlardottern Ottilia har länge sett fram mot sin 21-årsdag. Myndighetsdagen, då hon äntligen ska hon berätta för föräldrarna om sin hemliga kärlek.
Men lantarbetaren Åke anses inte vara ett gott parti och Ottilia ställs inför ett omöjligt val. Fem år senare är hon en ensamstående tvåbarnsmamma som arbetar som statare på Överjärva gård utanför Stockholm. Tillvaron är tuff, men hon har tagit makten över sitt eget liv. Och kanske finns kärleken där hon minst anar det.


"Boken är en smärtsam och livsviktig påminnelse om att vi inte kan ta kvinnors rättigheter för självklara."
Upsala Nya Tidning

"Den är ett fint tidsdokument med en genomarbetad miljöskildring och en gripande historia ... En bladvändare i arbetarförfattarnas fotspår."
BTJ

"Författaren lyckas också fint åskådliggöra hur kvinnans beroendeställning och maktlöshet yttrar sig i vardagliga situationer. /.../ Genom skärvan som är Ottilias levnadsöde speglas både kvinnoförtryckets mekanismer och ett skede av samhällsförändring. Det är ingen dålig illustrerad studievägledning att sätta i händerna på en ung generation."
Arbetarbladet

”Marie Lok Björks morfars mamma gick i början av 1900-talet från att vara handlardotter till att bli statare. Hennes öde är verklighetsbasen i starka roman Att välja ett liv som vibrerar av ilska över kvinnors utsatthet. Även en ung kvinna har rätt att göra felaktiga val och ändå få respekt. Livet är inte svartvitt.”
M-Magasin

Vad jag gör under författarbesöken:

Besöker gärna bibliotek, skolor, företag, verksamheter och arrangemang knutna till de ämnen jag skriver om; kvinnohistoria, jämställdhet och förstås skrivande, litteratur och författarskap. Jag kan även prata om förlagsverksamhet.

Jag är van att prata på stora scener så väl som i små intima grupper.
Jag bor i Sigtuna, men tar gärna uppdrag över hela landet.

Verkförteckning:

"Att välja ett liv", roman, Bazar Förlag, 2021.

"Vi ska ha barn - handbok i jämställt föräldraskap", fackbok, Bokförlaget Forum, 2018.

”Jag blundar tills jag finns”, ungdomsroman, Idus Förlag, 2014.

”STOLT – 20 möten med kulturpersonligheter från Gävleborg”, Zoot förlag, 2011.
Region
Region