Profil

Profile photo ofmartin.von-pfaler.5237

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Fantasy, Översättare
Mitt författarskap
Martin von Pfaler har arbetat som författare, kommunikatör och översättare sedan 1996. Med sin långa erfarenhet av att skriva har Martin förvärvat en djup känsla för text, som märks i hans starka engagemang för budskap med ett skarpt fokus. Martins främsta mål är att skapa texter som är tydliga, entydiga och lättlästa. Vare sig det handlar om fiktion eller marknadsföring lägger Martin ner stor omsorg på att få texten att löpa lätt och naturligt för att läsaren ska kunna tillgodogöra sig budskapet i en så ren form som möjligt.

I sina fiktiva verk strävar Martin von Pfaler efter att med fantasins hjälp skapa levande bilder som leder läsaren rakt in i berättelsen. Förmågan att placera läsaren i centrum av händelseförloppet är något av ett signum när det gäller Martins författande.

**Bakgrund och uppväxt
Martin von Pfaler föddes i Helsingfors 1968 och växte upp i ett arkitekthem präglat av entreprenörsanda och kreativitet i Täby norr om Stockholm. Redan tidigt var han en riktig bokslukare. Biblioteket i Täby centrum blev ett av hans favorittillhåll och under ungdomsåren betade han sig igenom hyllorna med favoritgenrerna science fiction och senare också skräcklitteratur.
På Kristofferskolan i Bromma lärde sig Martin grunderna i konsten att skriva texter. Waldorfpedagogiken bygger delvis på att eleverna skriver sin egen kurslitteratur, något som Martin gjorde med inlevelse. Den tidiga träningen i skrivande har gett honom en gedigen grund att luta sig emot senare i livet, både under studietiden och i arbetet som kommunikatör.

**Professionell karriär
Kommunikation har varit Martin von Pfalers huvudsakliga yrkesinriktning sedan mitten av 1990-talet. Han startade eget 1996 och har sedan dess arbetat både som frilans och som anställd, bland annat på Finsk-svenska handelskammaren i Stockholm, Naturhistoriska Riksmuseet och Haninge kommun. Han har också genomfört uppdrag för bland annat Finlands ambassader i Stockholm, Wien och Bonn samt för Finlands OECD-delegation i Paris.
Med sin långa erfarenhet av kommunikation har Martin inte bara förmågan att skapa fängslande berättelser utan även en unik förmåga att förmedla komplexa händelseförlopp på ett intressant och lättbegripligt sätt. Sin kommunikativa förmåga har Martin också utnyttjat i sitt arbete med att översätta och anpassa marknadsföringstexter med precision och fingertoppskänsla för målmarknadens kommunikationskultur.
Martin har medverkat som översättare i flera utgivna böcker, bland annat ”Ett halvt sekel av sisu” (https://verbalforlag.se/bocker/ett-halvt-sekel-av-sisu/), ”Väsby berättar” samt ”Vårt blåbärsland”.

**Mångsidig författarstil med spänningen i centrum
Martin von Pfalers författarstil kan bäst beskrivas som levande och direkt. Spänning liksom humor utgör viktiga inslag i de flesta av hans fiktiva texter. Stilmässigt har texterna sin hemvist i den muntliga berättartekniken och huvudpersonen får ofta agera berättare. Genom överraskande vändningar strävar Martin efter att göra berättelserna oförutsägbara och hålla läsaren på helspänn.
När det gäller texter och meningskonstruktioner är Martin mycket noga med slutresultatet. Texterna bearbetas ett stort antal gånger med målet att skapa bästa möjliga flyt. Läsaren ska inte haka upp sig i långa och komplicerade resonemang eller fastna i ologiskt uppbyggda meningar. Martins mål är att skapa en läsupplevelse där texten inte står i vägen för berättelsen och där tillräckligt med spelutrymme lämnas åt läsarens fantasi.

**Författarprat och skrivande
Martin von Pfaler delar gärna med sig av sina erfarenheter, inte bara som författare, utan också i egenskap av passionerad kommunikatör och översättare.
Vare sig det gäller de böcker som Martin skrivit eller medverkat i eller textförfattande i största allmänhet, kan Martin inspirera och engagera en publik i det mesta som rör den kreativa processen kring skrivande, berättarteknik och litterär gestaltning.

**”Den förgiftade källan” – en spännande äventyrsfantasyberättelse om mod och familjeband
Martins första egna bok, ”Den förgiftade källan” gavs ut i tryck i april 2023 och som e-bok och ljudbok i september samma år. ”Den förgiftade källan” handlar om en modig tjej vid namn Freja, som blir indragen i ett långt och vindlande äventyr där en dold familjehemlighet spelar en central roll för upplösningen.
”Den förgiftade källan” placeras vanligen inom genren spänningslitteratur för barn och ungdom men den kan med fördel även läsas av vuxna.
Boken har fått beröm för att vara välskriven, spännande och mysig och för att ha ett oväntat slut – precis så som Martin vill ha det.
Martin arbetar för närvarande på sin andra bok, som är en fristående uppföljare till ”Den förgiftade källan” med andra huvudpersoner än i den första boken.
Region
Stockholm
Den förgiftade källan
9789189569751
Freja hittar ingången till ett sagoslott i sitt eget rum. Slottet tycks finnas till endast för hennes eget nöjes skull. I varje rum väntar nya, roliga överraskningar. Men Nalleborg är mer än bara rum fyllda med leksaker och spel och hon upptäcker snart att tiden inte fungerar som vanligt där.

Så småningom anar hon att slottet och världen hon besöker ruvar på en mörk hemlighet. Hon blir indragen i ett äventyr som tar henne bortom slottets murar, genom de fruktade koppargruvorna till den förgiftade källan. Här får hon reda på en familjehemlighet hon aldrig hade kunnat föreställa sig.

Den förgiftade källan är en spännande bok för äventyrssugna barn och unga. Den handlar om familj och mod och att finna var man hör hemma.

”Den förgiftade källan” gavs ut i tryck i april 2023 och som e-bok och ljudbok i september samma år. ”Den förgiftade källan” handlar om en modig tjej vid namn Freja, som blir indragen i ett långt och vindlande äventyr där en dold familjehemlighet spelar en central roll för upplösningen.
”Den förgiftade källan” placeras vanligen inom genren spänningslitteratur för barn och ungdom men den kan med fördel även läsas av vuxna.
Boken har fått beröm för att vara välskriven, spännande och mysig och för att ha ett oväntat slut – precis så som Martin vill ha det.
Martin arbetar för närvarande på sin andra bok, som är en fristående uppföljare till ”Den förgiftade källan” med andra huvudpersoner än i den första boken.