Profil

Profile photo ofmartina.domonkos.3338

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Biografi, Fackboksförfattare, Konst, Musik, Ungdomsboksförfattare
Mitt författarskap
Vad gör jag under ett författarbesök ?

Jag brukar läsa 3-4 sagor från min bok TINIS KONSTIGA SAGOR och bjuder in till samtal efter varje berättelse. Passande för barn i åldrarna 6-14. Exempel på samtalstema:

1.Fokus på KONST, konstnärer och deras sätt att ta sig an de viktiga frågorna i livet. Olika konstyttringar, konsthistoria, konceptuell konst.

2. Fokus på ETIK och MORAL med avstamp i sagorna, med paralleller från läsarens / barnens liv. Viktiga ämnen tas up som tex mobbning, kompisar, föräldrar, ångest, glädje, ilska, sorg, olika beteenden och att förlåta.

3. Fokus på INSPIRATION hur olika konstnärer och deras kulturella uttrycksformer kan hjälpa oss att inspireras och gå vidare i livet.

Mitt namn är Martina Domonkos och jag är ett författarbarn som växte upp i ett konstnärligt hem omringat av litteratur, musik och konst. Jag har bott och verkat i Paris, London, Budapest och Stockholm, talar sex språk och har en bakgrund som pianist, gallerist och curator.

Min passion och intention är att dela med mig av konstens och kulturens viktiga roll i vårt samhälle och våra liv. Jag inspireras av min dotter Tinnie 13 år och älskar att följa hennes liv och hennes sätt att intressera sig för konst. Hon vägleder mig i mycket när det kommer till mitt författarskap och föreläsningar.
----

Ord Om Boken
Tinis Konstiga Sagor

AC (mamma); 
Wow vilken bok och jag trodde inte det var möjligt att förklara konst på detta sätt. 

Tinis konstiga sagor är en vacker bok som känns så där lyxig som äldre böcker kan kännas med ett grönt band mitt i boken så man vet vart man är och omslag som en äldre tapet. Älskar förordet. "Dröm sött vakna med råtta i minnen". Barn är tåligare än vi tror. 

Boken består av 12 välskrivna sagor som är översatta från verkliga händelser och vi får först en saga med en bild som är ett vackert och spännande collage. När sagan är slut får vi en faktaruta om personen sagan handlar om och personens kända verk presenterat för oss.En bok som passar perfekt i klassrummet. Kan användas i många ämnen tänker jag. Svenska, samhälle och bild exempelvis. Den är också passande som presentbok och god natt saga. Passar ung som gammal. Hoppas det kommer fler böcker. Rekommenderar varmt denna bok.
Gustavs Bokhylla/ instagramkonto

----

*Oh vilken läsning! Först kände jag mina ord inte kan beskriva hur det känns att lsa dessa korta sagor. De var bara så bra. Som små karameller av koncentrerat liv. Av dilemman. Av eviga frågor, av drömmar och av hopp. Martina binder en självklar och avskalad bro mellan sagan och konstgen som jag aldrig tidigare känt till. Jag känner mig omtumlad, glad, förundrad och lite snopen över att boken är slut.Men kanske att jag fångade något av upplevelsen med mina ord ändå.
Det här är en briljant skapelse som jag känner att jag kommer vilja tillbaka till, om och om igen. Gärna i samtal med andra. Barn och vuxna. Skrivande och läsande människor. Tusen tack för upplevelsen och ett förklarande av konceptuell konst som jag kunde ta till mig.

Den här boken borde läsas av många, både gamla och unga. Tips särskilt till svensk/bildlärare! Skaffa den läs den och prata om den!
Malin Edgren, Läsledare, Föreläsare, Läsfrämjare

Region
Stockholm
TINIS KONSTIGA SAGOR
978-91-89474-91-8
Tolv sagor om konst eller tolv konst-iga sagor?
I den här ovanliga sagosamlingen berättar Martina Domonkos om konstverk som inte går att rama in och hänga på väggen.

Vi möter den rebelliske John Latham, som äter upp en hel bok bara för att han hatar författaren. Marina Abramović och hennes stora kärlek Ulay vandrar mot varandra på Kinesiska muren, bara för att efter tre månader inse att passionen dog på vägen.

Joseph Beuys låser frivilligt in sig på ett galleri med en vild prärievarg, och Piero Manzoni bajsar i konservburkar för att trotsa sin stränge far.

Här presenteras 20 konceptuella verk som ger idéer och öppnar upp till samtal om livet, kärleken, människan och konsten. Till varje saga följer information om verk och konstnär. Boken passar att läsas högt för alla, men kanske särskilt för barn mellan 6 och 14 år.