Profil

Profile photo ofmats.erasmie.2996

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Historia, Romanförfattare
Mitt författarskap
Dödskaravanen – Emigrationen som gick fruktansvärt fel - om flyktingströmmen från Sverige till Brasilien för hundra år sedan

Ett av tre föredrag om en relativt okänd del av vår historia som också ger perspektiv, kanske en fördjupad förståelse för det som händer idag med 65 miljoner människor på flykt från fattigdom, krig, förtryck och naturkatastrofer. För hundra år sedan kunde det ha varit du och jag. Ett föredrag som är underhållande, lärorikt och relevant.
Föreläsningen förklarar den svenska emigrationen i allmänhet och varför folk valde Brasilien/Argentina i synnerhet. Vad hände egentligen med de närmare 10 000 personer som gav sig av? Vad upplevde de och hur lever deras ättlingar idag? Vad kan vi lära av deras upplevelser?
Deras öden finns nu också i romanen med samma namn och handlar om Arvid och Anna som lämnar fattigsverige 1891 för att söka lyckan i Brasilien. Himmelriket på jorden visar sig vara helvetet. Många dör redan på resan dit och i de tillfälliga lägren råder misär, sjukdomar och svält. Det tar Dödskaravanen drygt tjugo år att nå sitt slutmål. En fiktiv berättelse men ändå från verkligheten, det som händer har hänt eller skulle kunna ha hänt och kanske händer det även idag. ”Dödskaravanen” släpptes den 21 mars 2018 och är första delen i en trilogi med underliggande teman immigration, välfärd och integration. Del två kom 2019 och avslutningen, Villa Svea, 2022.

Mats Erasmie, från Göteborg och Tjörn, är civilekonom och varvar sin tid mellan att skriva, flera styrelseuppdrag och att träna människor i försäljning och ledarskap. Mats har tidigare på Libers förlag gett ut ett tiotal fack- och läroböcker.
Uppslaget till boken Dödskaravanen kom för några år sedan under ett besök i Misionesregionen, Argentina. Mötet med människor som såg ”ursvenska” ut, talade bara spanska, kroppsspråk som Argentinare och hette exempelvis Olsson. Det väckte hans nyfikenhet. Orten där mötet skedde heter Villa Svea och grundades 1913 av svenskar som kommit dit via Brasilien.

Kontakta gärna för bokning och/eller frågor på mats.erasmie@gmail.com, 0733=40 92 14. Lediga datum finns från 2023 och framåt. Dödskaravanen, Silverfloden och avslutningen på trilogin, Villa Svea kan bland annat köpas på Akademibokhandeln, bokus.se, adlibris.se och http://shop.hoi.se.
Region
Västra Götalandsregionen