Profil

Profile photo ofmats.royter.6184

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Djur, Drama, Historia, Realism, Romanförfattare, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Det är alltid med glädje och förväntan som jag ser fram emot mina möten med intresserade läsare. I samband med dessa möten får jag tillfälle att belysa frågor som har behandlats i mina romaner. Det absolut roligaste tillfället var när jag var inbjuden till Island i november 2021 för att presentera min roman "Turkräden" för en stor skara entusiastiska åhörare på Hemön, platsen för det brutala anfallet den ödesdigra sommaren 1627.

Jag vill ta upp frågor från ett annat perspektiv än det gängse för läsaren. Med detta så ger jag en kompletterande bild av det redan kända.

Jag är civilingenjör (teknisk fysik), filosofie kandidat i humaniora (engelsk språkvetenskap som huvudämne) och legitimerad gymnasielärare i teknik, matematik, fysik, engelska, filosofi och företagsekonomi. Under större delen av mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med produkt- och kvalitetsutveckling inom tillverkningsindustrin, men jag har även haft förmånen att arbeta några år som lärare på gymnasiet. Jag har bott och arbetat i Sverige, Australien, Sydafrika och Polen. Ursprungligen kommer jag från Göteborg. Just nu har jag konsultuppdrag på Örebro universitet, där jag undervisar ingenjörsstudenterna i projektledning.

I första hand är jag intresserad av uppdrag i Örebro län och angränsande län.

Mina böcker har fått en mycket positiv respons från många läsare, vilket givetvis är roligt. Se nedan:

Turkräden:

Dick Harrison: "Nästan ingen svensk har hört talas om den – den så kallade turkräden mot Island år 1627. Medan övriga Västeuropa förhärjades av trettioåriga kriget och de väpnade konflikter som följde i dess spår överfölls Island av sjörövare från Nordafrika, vilka rövade bort hundratals människor till ett liv i ofrihet. Plundringen och kidnappningarna fick ett långt efterspel, och långt ifrån alla de öden och tragedier som utspelade sig är kända via bevarade källor. Så mycket står dock klart att de tillfångatagna i åratal tvingades slita hårt som slavar, och många av dem dukade under. Samtidigt levde hoppet om att den danska kronan en dag skulle intervenera med lösen och friköpa islänningarna. Om denna händelse, och om de bortrövades historia, har Mats Röyter skrivit en fascinerande bok som på ett både inkännande och medryckande sätt öppnar dörren mot en okänd del av vår historia."

Jämtlands Tidning: "Mats Röyter har med sin faktabaserade roman skildrat människoöden i 1600-talets Europa på ett inlevelsefullt sätt. Den är dessutom baserad på verkliga händelser och ger liv åt en bortglömd del av historien, nämligen den icke-europeiska slavhandeln."

Insikt24: ” … En ny roman, Mats Röyters "Turkräden" (Lumenos förlag 2019), berättar den gripande historien om hur tre slavskepp helt plötsligt uppenbarade sig på Island 1627. Insikt24:s recensent Jan Öhman Gustafsson rekommenderar den särskilt för dem som är intresserade av historia. …”

Nya Tider: ”… Detta är inte bara en spännande berättelse, utan ett viktigt inlägg i samhällsdebatten.”

Evelinas Boktips: ”… Denna bok var mycket gripande och berörde mig. …”

Bettan Bokprataren: ”… Det är en oerhört grym och gripande skildring av isländsk historia som verkligen berör på djupet. Mats Röyter skriver om den här händelsen på ett fascinerande sätt. Boken är både spännande och intressant och miljöerna känns otroligt trovärdiga och karaktärerna är både otäcka och spännande. …”

Cias Bookshelf: ” En otroligt intressant bok om en historia som både intresserade mig och väckte starka känslor. … Mycket bra och välskriven bok som jag varmt rekommenderar!”

Marisa Costa: ”Ruggig verklighetsbaserad historia på Island. Rekommenderas varmt.”

In i Karoo och bortom:

Samtiden: "... en gripande och viktig bok som nyanserar en svår fråga."

Länsposten: "Det är också fina naturskildringar i boken och just naturen är något som Mats fascineras extra av [...] Man kan inte tro att Mats är debutförfattare. Hans språk i boken tyder ändå på att han har viss vana av genren romaner. Därför är det mycket troligt att det kan komma mer från Mats Röyters penna."


Region
Örebro län
Turkräden
978-91-87855-57-3
I Turkräden möter vi en tid när befolkningen i Europa, även i norra delarna, riskerade att föras till Nordafrika som slavar. Boken bygger på en verklig händelse som ägde rum på Island 1627 när slavjägare från Marocko och Algeriet skapade skräck bland öbefolkningen. Vi får följa en familj under den långa färden till det nya landet och deras tillvaro som slavar. Det är en stark berättelse om familjeband, hopp och uthållighet som inte lämnar någon oberörd. För läsaren är boken ett tillfälle att möta en tid och en historia som är ny för många, samtidigt som man drabbas av Armanns och hans familjs öde.

Efter anfallet på den lilla isländska byn på Hemön ensommardag år 1627 har Armann inte kunnat slutasina ögon utan att höra turkarnas vrål och skriken avmänniskor, innebrända i sina egna hus. På näthinnan ser han sina båda pojkar ligga dräpta i leran och hustrun och dottern släpas ombord på det främmande fartyget. Han ser ingen annan väg att välja än att ge sig av för att försöka rädda dem.

Det är början på en svår och strapatsfylld färd. Men om han ens finner dem, hur slutar då resan? Och kan någon vara densamma efter att ha varit i slavägarnas våld?

En gripande skildring av isländsk historia som kommer att beröra dig djupt.

In i Karoo och bortom
978-91-7517-592-8
Romanen utspelar sig i ett Sydafrika där den tidigare så privilegierade vita befolkningen kvoteras bort från universitetsutbildningar och offentliga anställningar. Allt fler drabbas av den exploderande våldsutvecklingen och många i den afrikaansspråkiga befolkningen börjar drömma om ett land där deras språk och kultur kan återfå sin forna status.

Huvudpersonen Pieter lever i en tid där det gamla Sydafrika omvandlas och nya villkor skapas. Efter att ha förlorat sitt arbete lämnar han hem och familj för så många olika folk och kulturer. Han konfronteras med en tilltagande kriminalitet och frågar sig om det kan finnas en framtid för honom och hans familj här. Under sin vandring upptäcker han flera spännande platser, ett rikt djurliv och ett storslaget landskap i det land som han har älskat så mycket.