Profil

Profile photo ofmichael.nystas.8731

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Fackboksförfattare, Musik, Poesi
Mitt författarskap
Michael Nystås är född 1971 i Finspång i Östergötland, och debuterade 2012 med diktsamlingen "Drottningen av Boxholm". Sen dess har han gett ut flera biografier, bland annat om underhållaren Hasse "Kvinnaböske" Andersson och nöjesjournalisten Tony Kaplan. "Autografsamlaren" är en biografi om den egensinnige göteborgaren Sven-Anders Gunblad, som drabbades av bristerna i det svenska systemet med gode män och förvaltare. Hans senaste utgivning är "#Trumpgate" – en debattbok om medierapporteringen om USA:s dåvarande president Donald Trump.

Michael Nystås har en bakgrund som journalist och var under åren 1993 till 2011 knuten till Aftonbladets nöjesredaktion. Han startade sin första tidning som åttaåring och publicerade sina första artiklar i Norrköpings Tidningar när han var 14 år gammal.

Michael Nystås är även musiker och skriver egen text och musik i genren "gubbrock deluxe", som han själv kallar den. Två egna album har utkommit, det senaste 2018.

Efter många år i Partille och en kortare sejour i Halland är han nu Kortedalabo sedan sommaren 2023.

UTGIVNING:
Drottningen av Boxholm (dikter, Vulkan, 2012)
Jag tar ett steg fram ur skuggorna (dikter, Vulkan, 2013)
Jag har skrivit mina sånger – En bok om Hasse "Kvinnaböske" Andersson (biografi, Kira Förlag, 2013)
Provrörspappan (biografi, Blurb.com, 2014)
Chalmersska berättelser 2003-2015 (8 volymer, Blurb.com, 2015)
Tony Kaplan – Ett journalistliv (biografi, Vulkan, 2015)
Autografsamlaren (biografi, Vulkan, 2016)
Energiförbättring AB – De första 25 åren (Vulkan, 2016)
Ankdepartementet (dikter och aforismer, Type & Tell, 2017)
#Trumpgate – Donald Trump i svenska medier (Realia Förlag, 2018)
Region
Västra Götalandsregionen
Jag har skrivit mina sånger – En bok om Hasse "Kvinnaböske" Andersson
9789198092127
Hasse "Kvinnaböske" Andersson tillhör en tradition av väldigt breda underhållare, som egentligen inte finns längre. Musiker, skådespelare, revyartist, programledare, manusförfattare, showarrangör och entreprenör är bara några av alla de titlar han skulle kunna trycka på sitt visitkort. Bonnarock och "skåntry" har varit Hasse Anderssons främsta kännemärken under hans vid det här laget närmare fyrtio år långa karriär. Med sånger som "Änglahund", "Höstens sista blomma", "Vinterepos" och "Septemberkväll" har han för alltid skrivit in sig i svenska folkets hjärtan. Låtar som "Berit" och "Stora vita hus" har gett röst åt samhällets marginaliserade grupper.

Nu berättar Hasse för första gången i bokform om sitt rika artistliv. Han öppnar dörren till sin lyckliga barndom i Malmö och delar med sig av dråpliga minnen av hans tid som rockidol, den kortlivade brottarkarriären och de första stapplande stegen som ung musiker.

Hasse pratar om sin vänskap med Alf Robertson, Östen Warnerbring, Gösta Linderholm, Kal P Dal och många fler av de största svenska artisterna genom tiderna. Han berättar om hur han turnerat med Kikki, haft Carola som förband och petats från Gröna Lund av Herreys. Vi får veta allt om tillkomsten av Hasses många älskade sånger och skivor, och får en bred bild av honom som person, sångare, låtskrivare, revyskådespelare, och inte minst entreprenör - Hasse drev i många år nöjestemplen Hasses Lada i Båstad och Valsverket i Degerfors. På 80-talet var han programledare i tv med miljontals tittare.

Han väjer inte för de motgångar han gått igenom. Hasse avslöjar vad som egentligen hände när han drabbades av en uppmärksammad kollaps 1984. Han berättar öppenhjärtigt om sina sjukdomar, om miljonförlusterna i Valsverket i Degerfors och sin kamp för att få bygga nytt hus i sitt älskade Bjäreland.
Drottningen av Boxholm
9789198057300
Det här är historien om en himlastormande ungdomskärlek som inte fick lov att finnas. Michael möter Maria när han är 16 år och hon 17. Efter fyra månader och en hastig förlovning tar sagan slut och de båda förlorar kontakten. När han 17 år senare på nytt söker upp Maria är hon svårt sjuk, och bryts gradvis ner. I februari 2012 dör hon.

"Drottningen av Boxholm" är en bok om kärlek, förälskelse, ångest och en saknad bortom ord.
I en serie prosaliknande dikter väcks Maria till liv igen. Självutlämnande berättar författaren deras historia och skildrar sin egen kamp mot depressioner och det förflutnas skuggor. Sakta byggs en bro från det första mötet 1987 till det sista 2012.

Det handlar om att stå helt skyddslös när obearbetade känslor kraschar in i bröstet och om det går att försonas med det som varit.
Tony Kaplan : ett journalistliv
9789198057331
Den legendariske nöjesjournalisten Tony Kaplan (1937-2010) träffade alla betydande artister både i Sverige och internationellt under en spännande populärhistorisk epok. Han var också den som gjorde programserien "Här är ditt liv" till den enorma succé den blev.

Nu finns boken om honom: "Tony Kaplan - ett journalistliv". Förutom att teckna Tonys minne är den också en spegling av denna dynamiska tid med nedslag i Malmö, Göteborg, Sverige och världen. En lång rad av de senaste 60 årens största stjärnor passerar revy – Sammy Davis, Ingmar Bergman, Lill-Babs, Luciano Pavarotti, Danny Kaye, Roger Moore, Shirley Bassey, Barbra Streisand och många, många fler.

Boken är rikt illustrerad med bilder ur Tony Kaplans eget arkiv. Den har också ambitionen att ge en fördjupad bild av vem han egentligen var, genom ingående intervjuer med familj och vänner.
– Han var en gigant inom nöjesjournalistiken och han hade en förmåga att alltid ligga ett steg före. När han dog kände jag att det vore synd om hans gärning glömdes bort. Förhoppningsvis kan den här boken också inspirera dagens unga journalister, och kanske rentav fungera som kurslitteratur på våra journalistutbildningar, säger författaren Michael Nystås.
Autografsamlaren
9789163921742
Sven-Anders Gunblad Johansson är den vanlige göteborgaren med ett dramatiskt levnadsöde. Sviken och bedragen av myndigheter och vänner, lämnad av sin hustru under ett kortvarigt äktenskap och plågad av sorg och depression efter sina föräldrars bortgång. Nu ger Gunblad för första gången sin egen version av vad som hände. Men det är också en positiv historia om mannen med Västsveriges i särklass största autografsamling. Vi får veta hur allt en gång började med ett möte med Jokkmokks-Jokke på klädvaruhuset Adenmarks i Stora Höga när Sven-Anders var tio år gammal.