Profil

Profile photo ofmonika-.thormann.4561

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Deckarförfattare, Feelgood, Novellförfattare, Romanförfattare, Ungdomsboksförfattare
Mitt författarskap
Jag debuterade 2003 med kapitelboken (6-9 år) Kristine! (Bonnier Carlsen) som handlar om en flicka som bor på en båt i Berlin 1939. Berättelsen är baserad på min mammas historia. Boken är spännande och rolig trots allvaret med nazismen som ständigt lurar i bakgrunden. Den fick hederspris i Bonnier Carlsens manustävling tema historia och fina recensioner. Kristine ges ut på nytt som e-bok och ljudbok av Saga Egmont 2023.

2008 skrev jag elva noveller till ett läromedel, Tackla, läsförståelse, skönlitteratur. Novellerna passar högstadie- och gymnasieelever, men även studerande på sfi och komvux.

2008-2009 turnerade jag runt i Sverige och föreläste om Hur man får igång svaga läsare för lärare och marknadsförde samtidigt novellerna i Tackla.

2012 vann jag en novelltävling med novellen Leva sin dröm. Den finns som e-bok (Hoi förlag). 2012 fick jag också pris i Ica-kurirens novelltävling med novellen Väntan.

2013 publicerades novellerna Vid vägs ände och Munnen i Bonne Nouvelle nr 3 och 4.

2022 debuterade jag som romanförfattare med feelgoodromanen longingforlove.se som har en bibliotekarie som inte tar någon skit när hon dejtar och en författare som huvudkaraktärer. Romanen utspelar sig på en skrivarkurs på Stensunds folkhögskola vid havet, i Stockholm och på Island. Det är en roman om feminism, sommar, singelliv, dejting, kärlek med förhinder, alkoholism, AA, nykterhet, yoga och kärlek.

I nästan allt jag skriver finns det rörelse och motion i form av simning, paddling, skidåkning etc. Detta för att jag själv är mycket aktiv. I forntiden (det är i det närmaste preskriberat) paddlade jag hem 9 SM-guld och 2 NM-guld. Läs mer om mig och mitt skrivande på www.monikathormann.se och www.blog.monikathormann.se

När jag kommer på författarbesök och pratar om boken longingforlove.se kan temat vara feminism, kärlek och skrivande. Jag anpassar mig till åhörarna. Är det många som inte har läst boken och mer är intresserade av vad den handlar om kan jag prata om det svåra att hitta någon stor kärlek när man närmar sig 50 och att som kvinna inte ta någon skit i dejtingvärlden, (det gör inte feministen Cecilia, så där är hon en förebild.) samt naturligtvis läsa högt ur boken. Jag kan också berätta några anekdoter om hur det går när man använder riktiga personers namn i en roman.
Om det är en grupp som skriver eller önskar att skriva kan jag prata om min långa väg till romanskrivandet, vikten av att lära sig (gå kurs) och jag kan även ta upp hur man får till dramaturgi, karaktärer och miljöbeskrivningar. Givetvis med exempel. och om så önskas övningar. Det finns en film på You-tube Skrivradion nr 153, Från skrivkurs till bok med Monika Thormann. Där pratar jag mycket om dramaturgi, men se också olika filmer på Tiktok, Facebook, Inatgram och Youtube.

När det gäller boken Kristine! är temat barn i krig, andra världskriget, judeförföljelserna, husdjur som vänner, gengångare, vuxna och barn. Det kan bli samtal, små uppgifter (beroende på hur gamla barnen är) och högläsning. Jag kan också berätta om min mamma som är förebilden till Kristine! och naturligtvis om hundarna Nero och Max.

När det gäller mina 15 publicerade noveller kan jag prata om novellskrivande, hålla lektion i det och även läsa upp något.


Just nu (oktober 2023) redigerar jag en barnbok (9-12 år) om fotboll och mobbning, en deckare och skriver på fortsättningen av longingforlove.se.
Region
Stockholm
Kristine!, Saga Egmont kids
9788728535738
Fantasifulla och livliga Kristine bor på en båt i Berlin 1939 med sina föräldrar, boxern Nero och taxen Max. Onkel Mattis bor i närheten på en annan båt och i en stor flott våning en bit bort bor Kristines fisförnäma farmor.

En dag får Kristines pappa ett jobb att hjälpa judar fly ut ur landet, men när familjen bevakas av nazisterna reser de bort till en by vid floden Oder. Där lär sig Kristine att simma, börjar skolan och går på rymmen.

"Boken är skriven i Astrid Lindgren-anda och upptåg följer på upptåg. Skratt och spänning avlöser varandra. Som högläsningsbok kan boken ge många fina samtal kring ensamhet och hur vuxna och barn bör vara mot varandra." Maria Östman BTJ

"Kristine lär tidigt känna livets mörka sidor, men med livsaptit kan det gå ändå. Och nazismen som ständigt lurar i skuggorna dribblas ofta bort av leken och upptågen. Språket är lättläst och ger berättelsen fint flyt." Torbjörn Nilsson BTJ

"... fylld av humor och spännande händelser. Kristines orädda och bekymmerslösa karaktär gör boken både rolig och spännande samtidigt som den historiska inramningen sker avspänt och erbjuder en utmärkt diskussionsgrund för andra världskriget och nazismen." Charlotte Brylla, UNT
longingforlove.se, Ordalaget bokförlag
978-91-7469-475-8
Efter ett långt äktenskap med den ständigt otrogne islänningen Gisli och efter en mängd misslyckade dejter har Cecilia i det närmaste gett upp hoppet att träffa den rätte. På en skrivarkurs på Stensunds folkhögskola vid havet utanför Trosa finns den paddlande norrmannen Eldar, den oförställde simmaren Jari och den prisbelönte författaren och kursledaren Ruben, men hon chattar också med en mystisk August på longingforlove.se. Det blir en intensiv kursvecka med både flirt och kärlek och en mängd missförstånd.

"Jag njuter hejdlöst av denna begåvade debutroman om ensamhet, åtrå, dejting, feminism, Island, Stensunds folkhögskola, AA, samt förnuft och känsla."
Lena Kjersén Edman, tidningen Bättre stadsdel Hägersten - Älvsjö 5/5 2022

"Finstämd, jordnära och kärleksfull bladvändare!
Det här är en bok som jag verkligen kunde relatera till. Huvudkaraktärerna är Cecilia och Ruben, men boken handlar om så mycket mer. Historien har ett bra tempo och driv, är välskriven med ett budskap och härlig humor i dråpliga situationer. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och hela boken känns äkta. En riktig bladvändare och en mycket fin feelgood-bok. Omdöme 4,5/5 Cias bokhylla på Instagram
Tackla, läsförståelse, skönlitteratur blå-, röd-, svart pist. Natur&Kultur
978-91-27-40657-5
Noveller som passar läsare på högstadiet, SFI och gymnasiet. Till varje novell finns uppgifter som övar läsförståelsen. Författare till novellerna är Ann-Mari Thormalm och jag, Monika Thormann. De noveller jag har skrivit i Tackla, läsförståelse, skönlitteratur, Blå pist, ISBN 978-91-27-40657-5 är: Fri , Ja si, stockholmare, Traktorn och En kall hand.
I Tackla, läsförståelse, skönlitteratur, röd pist, ISBN 978-91-27-40794-7 har jag skrivit följande noveller: Anders Fjällsten, Den gröna cykeln, Prickskytten och Den röda klänningen.
I Tackla, läsförståelse, skönlitteratur, svart pist ISBN 978-91-27-41467-9 har jag skrivit novellerna Mötet, Klättraren och Får jag lov?

Leva sin dröm, Hoi förlag
9789175570075
Sextonåriga Sanja drömmer om att bli författare. När hon berättar det för kompisen Gabriel tänker hon på det varje gång de ses när orienteringsklubben har träning. Men livet och en annan kärlek kommer emellan. Hur ska Sanna nå sitt mål? Och hur ska hon komma ur det destruktiva förhållandet hon hamnat i?

En längre novell och att vara ung, ha drömmar och lyckas ta sig ur en destruktiv relation.

"I rask takt förändras tillvaron för Sanna och jag hinner bli både irriterad och förbannad. (....) Precis som det ska vara blir jag berörd av att läsa om Sanja och en hel del funderingar väcks. Hur mycket ska en annan människa få styra? Hur ska mötet mellan två människor kunna ge kraft istället för att tvärtom sänka? Är den egna drömmen förenlig tillsammans med en annan människa?" Erikas bokprat