Profil

Profile photo ofnina.cernold.8821

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare
Mitt författarskap
Vem vill leka detektiv? Digitalt författarbesök med interaktiv deckargåta för barn.
OBS! Detta koncept är rikstäckande då det sker digitalt.

Jag som genomför författarbesöket heter Nina Cernold. Jag är utbildad 1-7 lärare, företagare och författare. Mitt koncept Mysteriefabriken med interaktiv deckargåta är avsett att användas såväl i skolan som på bibliotek eller i andra sammanhang där barn möts.
Som lärare har jag alltid använt leken som pedagogiskt verktyg och sett det som en framgångsfaktor för barnen. Min önskan är att mitt koncept Mysteriefabriken med deckargåtor för barn ska representera ett lustfyllt lärande.

Mysteriefabriken är ett koncept där barn går in i roller som detektiver och löser spännande och kluriga deckargåtor. Deckargåtorna är engagerande och tillåtande och helt utan prestationskrav.
Deckargåtorna tränar barnens förmåga i bl.a. logiskt tänkande, uppmärksamhet och samarbete.
Deckargåtorna kräver inga förkunskaper förutom grundläggande, enkel svenska i tal och skrift.

Referenser:
"Ditt författarbesök stack ut både före, efter och under besöket."
Henrik Kamp, regionschef Fridaskolorna

"Hej Nina! Stort tack för att vi fick ta del av Mysteriefabriken! Det var ett roligt och uppskattat upplägg av både lärare och elever.

Utvärdering till Skapande skola:
Betygsätt hur väl författarbesöket som helhet motsvarade dina förväntningar? 5/5
Hur var författarens bemötande och framträdande?
Vi tycker att hon var mycket trevlig, tillmötesgående och intresserad av eleverna. Hon verkade själv tycka att det var roligt att gå in i rollerna och hon lyssnade in eleverna och kunde svara väl på deras frågor.
Hur väl förberedd var Nina?
Hon verkade väl förberedd och hade koll på både teknik och eleverna.
Hur var kontakten med Nina före besöket?
Vi fick mail innan och fick all info vi behövde.
Övriga synpunkter från eleverna:
”Det var roligt att lösa gåtor.
Det var klurigt och lite svårt att lösa gåtorna.
Det var roligt att prova på att vara detektiver.
Det var jätteroligt att prata med tjuvarna. Tjuvarna var roliga.”
Ingela, lärare åk 4 Halmstad

Fler referenser finns på mysteriefabriken.se

Mål med aktiviteten:
– Att alla barn ska känna sig delaktiga.
– Att alla barn utgår från sin egen nivå
utan prestationskrav.
– Att alla barn vågar träda fram genom
sina roller.
– Att barnen lär genom lek.

GENOMFÖRANDE
Före mitt besök:
Före mitt besök får ni material tillskickat till er i form av en handledning, detektivhandböcker och diplom. Ni förbereder barnen genom att de får hitta på detektivroller (detta kan även genomföras på plats när jag besöker er digitalt).

Under mitt besök:
– En kort presentation av mig där barnen har chans att ställa frågor.
– Detektiverna får presentera sig.
– Detektiverna får ta del av ett case.
– Detektiverna får lära känna sex stycken bovar genom bilder.
– Detektiverna får studera ledtrådar.
– Detektiverna får chans att ställa frågor till bovarna genom att jag själv går in i roll som bov. Här använder jag animeringar där bovarna rör på munnen och rör sig när de pratar.
– Nu gäller det för detektiverna att komma fram till vilken av de sex bovarna som är skyldig till brottet.
– Detektiverna får ta del av lösning och bekännelse.

EFTER BESÖKET/WORKSHOP
– Detektiverna belönas med diplom.
– Deckargåtan följs eventuellt upp med en workshop där detektiverna… förlåt, barnen får inleda en skrivprocess för att skriva sina egna deckargåtor.

EFTERARBETE
Förslag på diskussionsfrågor:
– När blir en person en bov?
– Varför hamnar vissa personer i kriminalitet?
– Diskussioner om straff som fängelse m.m.

Tidsåtgång: ca 2 timmar exklusive rastför deckargåtan + ca 45 minuter för workshop. Tidsåtgången går att justera och komprimera.
Utrymme: Klassrum eller liknande sal.
Barngrupp: Max 25 barn.

Verkförteckning
Mysteriet med den försvunna cykeln/The Mystery of the Missing Bicycle
Mysteriet med den försvunna väskan/The Mystery of the Missing Bag
Mysteriet med den försvunna tavlan/The Mystery of the Missing Painting
Mysteriet med den försvunna klasskassan/The Mystery of the Missing Class Savings
Mysteriet med de försvunna musikinstrumenten/The Mystery of the Missing Musical Instruments

Varmt välkommen att boka mig genom BTJ.
Region
Region
Mysteriefabriken - 5 deckargåtor att lösa
9789189093454
Mysteriefabriken erbjuder deckargåtor för barn 7-12 år där barn leker detektiv genom att på ett enkelt sätt gå in i roller. På Mysteriefabrikens hemsida finns färdiga detektivroller att ladda ner men det går också bra att hitta på egna detektivroller. Deckargåtorna kan användas på kalas eller som en rolig aktivitet med familj och vänner. Deckargåtorna går utmärkt att använda som läromedel.

Fem deckargåtor att lösa från Mysteriefabriken.
Fram med förstoringsglaset, vässa alla sinnen. Det är dags att leka detektiv. Gör dig redo att lösa alla 5 deckargåtor från Mysteriefabriken. Vilken av de sex misstänkta bovarna är skyldig? Lyckas detektiverna lösa gåtan? Om deckargåtorna ska lösas av flera detektiver samtidigt, t ex på detektivkalas, med familjen eller med några kompisar finns bilderna på presentationen av bovarna och ledtrådarna att ladda ner helt utan kostnad på www.mysteriefabriken.se. Barnen går på ett enkelt sätt i roller som detektiver. Det går bra att hitta på egna detektivroller men det finns även tillgång till färdigskrivna roller på Mysteriefabrikens hemsida.
På Mysteriefabrikens hemsida finns det även möjlighet att köpa deckargåtorna som läromedelspaket. Deckargåtorna är framtagna utifrån Läroplanens centrala innehåll där barn får möjlighet att träna förmågor som kommunikation, interaktion, logiskt tänkande, dra slutsatser m m.
Mysteriefabrikens deckargåtor kan lösas fristående men lös dem gärna i följande ordning:
- Mysteriet med den försvunna cykeln
- Mysteriet med den försvunna väskan
- Mysteriet med den försvunna tavlan
- Mysteriet med den försvunna klasskassan
- Mysteriet med de försvunna musikinstrumenten
Välkommen in i Mysteriefabrikens kluriga värld!
Mysteriet med den försvunna cykeln
9789189093355
Fram med förstoringsglaset, vässa alla sinnen. Det är dags att leka detektiv. I Mysteriefabrikens deckargåtor får barn leka detektiver och lösa en klurig och spännande deckargåta.
Vill du leka detektiv?
Ta fram förstoringsglaset, vässa alla sinnen och fokusera. Gör dig redo att lösa deckargåtan Mysteriet med den försvunna cykeln. Mysteriefabrikens deckargåtor utspelar sig i Mysteriedalen. I Mysteriet med den försvunna cykeln försvinner Viggos cykel från skolgården. Vilken av de sex misstänkta bovarna är skyldig? Lyckas detektiverna lösa gåtan?
Deckargåtan går att lösa ensam eller i grupp.

Fler böcker i serien:
- Mysteriet med den försvunna väskan
- Mysteriet med den försvunna tavlan
- Mysteriet med den försvunna klasskassan
- Mysteriet med de försvunna musikinstrumenten
Mysteriet med den försvunna väskan
9789189093362
Mysteriefabriken.
Fram med förstoringsglaset, vässa alla sinnen. Det är dags att leka detektiv. I Mysteriefabrikens deckargåtor får barn leka detektiver och lösa en klurig och spännande deckargåta.

Vill du leka detektiv?
Ta fram förstoringsglaset, vässa alla sinnen och fokusera. Gör dig redo att lösa deckargåtan Mysteriet med den försvunna väskan. Mysteriefabrikens deckargåtor utspelar sig i Mysteriedalen. I Mysteriet med den försvunna väskan försvinner fröken Klaras väska från skåpet i klassrummet. Vilken av de sex misstänkta bovarna är skyldig? Lyckas detektiverna lösa gåtan? Deckargåtan går att lösa ensam eller i grupp.

Fler böcker i serien:
- Mysteriet med den försvunna cykeln
- Mysteriet med den försvunna tavlan
- Mysteriet med den försvunna klasskassan
- Mysteriet med de försvunna musikinstrumenten
Internatet
9789189093331
Flera SIS-hem och hvb-hem i Sverige har blivit anmälda till IVO, som tvingats stänga verksamheter då de beskrivs som en fara för barnens hälsa. Internatet är en skildring om en lärares tid på ett hvb-hem. Boken beskriver vilka konsekvenserna kan bli av att driva verksamhet utan krav på vare sig ledning eller personal. Då hemsnickrade behandlingsmetoder med kränkningar som följd blir godtyckligt hos ledningen.

Känslan som Nina fick redan första arbetsdagen gick inte att ta miste på. Hennes tid som lärare på Internatet skulle visa sig bli tuffare än hon någonsin kunnat ana. Kränkningar mot de placerade pojkarna, bestående av allt från hot, ironi, utskällningar till bestraffningar och rent maktmissbruk skulle visa sig höra till vardagen.  Det tog lång tid innan Nina och hennes lärarkollega tvingades inse att ledningen, med näbbar och klor, skyddade det som hände.
Berättelsen är en stark skildring av Ninas upplevelser under sin tid på Internatet. En tid fylld av rädsla, förvirring, misstrohet, osäkerhet och framför allt maktlöshet.
På havets vågade våg
9789189093416
Lek, lär och umgås med Mysteriefabrikens minidraman
Mysteriefabrikens minidraman passar i alla sammanhang. Ett Minidrama är enkelt att genomföra och roligt att spela. En person är berättare. Denne läser texten som för handlingen framåt.På havets vågade våg är skrivet för barn från 6 år och går utmärkt att spela barn och vuxna tillsammans.

Ett minidrama från Mysteriefabriken passar alla åldrar och kan användas i alla sammanhang för barn i skolan och på fritids, på sommarlägret eller på klassresan, på personalfesten eller på släktfesten. Genom att på ett enkelt sätt gå in i roller och utföra det läsaren berättar skapar gruppen tillsammans ett oförglömligt minne som binder deltagarna samman lång tid efteråt.
På havets vågade våg är en dramatisk historia om en hund som lyckas rädda en båt från att krocka med ett isberg. Vi önskar er en trevlig och lärorik stund.

Fler minidraman i serien:
- Midnatt på kyrkogården
- Tomtefabriken
- Den listiga kycklingen