Profil

Profile photo ofpatrik.lindenfors.6104

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Fackboksförfattare, Filosofi, Naturvetenskap, Psykologi, Religion, Samhällsvetenskap, Ungdomsboksförfattare
Mitt författarskap
Jag är författare och forskningssekreterare vid Naturvårdsverket. Förutom det är jag affilierad forskare vid Institutet för Framtidsstudier, samt Centrum för evolutionär kulturforskning och Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet. Mina böcker och min forskning ligger i skärningspunkten mellan biologisk och kulturell evolution, om känslor, tänkande, könsskillnader, hjärnans evolution, religion och demokrati.

Nu är jag aktuell med boken Äckel – smitta, synd, samhälle.
Äckel är det som gör att vi undviker rutten mat och människor som snyter sig i bordsduken. Men känslor av avsky och avsmak berättar också för oss om rätt och fel - och om vem som är vi och vilka som är dem. Äckel är därför en emotion som har utnyttjats med förskräckande framgång i samband med mänsklighetens allra mest fruktansvärda brott.

I Äckel undersöker Lindenfors gränslandet mellan vår känslomässiga intuition och vår moral, och vilken påverkan denna koppling har på vår tids politiska debatt. För att förstå oss själva är det nödvändigt att granska hur våra automatiska reaktioner fungerar och hur de kan exploateras. Äckel har haft en avgörande påverkan på oss som människor, och har format samhället, marknaden, religionen och historien.

Tidigare har jag utkommit med den uppmärksammade boken Det kulturella djuret – om människans evolution och tänkandets utveckling, samt böckerna Samarbete – människans väg till framgång, Sekulär humanism, Kristendom och Gud finns nog inte.

Om Det kulturella djuret – om människans evolution och tänkandets utveckling
"Kunnigt och pedagogiskt om människans särart"
DN, Leonidas Aretakis

"Upplysande och tankeväckande, ibland rentav njutbar."
SVD, Merete Mazzarella

För några miljoner år sedan tillverkade våra förfäder de första stenverktygen. Sedan hände märkligt lite på två och en halv miljoner år. Det är först de senaste tusentals åren som den teknologiska utvecklingen tagit ett rejält språng. Vi har skapat städer, skrivit symfonier, byggt månraketer, internet och Nya Söderstadion samtidigt som höjdpunkten på den kulturella utvecklingen i övriga djurriket fortfarande är att använda två stenar för att knäcka nötter. Vad var det som hände?

I Det kulturella djuret får du ta del av den senaste forskningen om hjärnan, inlärning och den informationshantering som är unik för människan, och med vilken vi förändrat både världen och oss själva. På vägen får du också lära dig en hel del om övriga djurriket: Är kråkor verkligen smartare än femåringar? Har encelliga toffeldjur ett minne? Och vad är likheten mellan en myrstack och en mänsklig hjärna? Framför allt får du lära dig allt om den biologiska och kulturella evolution som gjort oss till dem vi är idag.

Patrik Lindenfors är forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet. Han har tidigare utkommit med böckerna Samarbete människans väg till framgång, Sekulär humanism och Gud finns nog inte.

"Oupphörligt intressant ... populärvetenskaplig bladvändare"
ICA-Kuriren

"Patrik Lindenfors levererar på topp (...). Det kulturella djuret är skriven som en bladvändare med fokus på att titta på den stora väven av vår existens och kolla särskilt på vissa trådar från djurriket och olika mönster. Och ja, det är rätt rafflande. Om man gillar att förstå sig själv bättre och nya rön inom hjärnforskning."
Nyhetsmagasinet Syre, Marie Eriksson

"Roligt skriven, fullspäckad med kunskap i ett brett spann och somliga av exemplen som ges är helt häpnadsväckande [...] passar såväl på universitetet som den allmänt vetgirige."
BTJ, Therese Nordholm

"Spännande och tänkvärt"
Forskning & Framsteg
Region
Stockholm