Profil

Profile photo ofper-j.andersson.6964

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Dokumentär, Fackboksförfattare, Filosofi, Historia, Litteraturvetenskap, Religion, Samhällsvetenskap, Teknik och industri
Mitt författarskap
Var med och grundade resetidningen Vagabond 1987 och har sedan dess skrivit 19 böcker. Först framförallt guideböcker, men sedan femton år tillbaka reportage- och essäböcker.
Jag har skrivit den internationella bestsellern New Delhi–Borås, (2013) översatt till 17 språk, om indiern som cyklade till kärleken i Sverige.
Dessutom flera böcker om Indiens historia, kultur och nutida samhälle, bl a i Elefanten som började dansa (2007) och Moderna Indien (2006).
I För den som reser är världen vacker (2017) skriver jag om varför jag och många andra – kort sagt människan – överhuvudtaget reser.
Ta tåget (2019) handlar om tågresandet i historien, samtiden och framtiden.
Ljudboksserien Historiska kvinnliga resenärer (2022) handlar om tio kvinnor som gjorde episka långväga resor men inte är lika ihågkomna som samtida manliga resenärer.
Drömmen om en (2022) handlar om 20 öar världen runt och är samtidigt ett slags öarnas idé- och kulturhistoria.
Just nu jobbar jag på en bok om stranden ur olika synvinklar (strandkultur, badmode, strandmat, hotet mot stranden, strandens ekologi, strandsporter mm). Den är beräknad att komma ut 2025.
Tidigare böcker har gett ut av Bilda, Forum och Vagabond. Sedan 2017 ger jag ut på Ordfront förlag.
Region
Stockholm
Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden
9789177750857
Som hängiven resenär sedan tidigt 80-tal var Per J Andersson en av de första som vurmade för tåget. I Ta tåget tar han oss med genom tågets historia, via de tidiga järnvägarna, höghastighetstågens revolution och ut i världen på räls i Europa, Indien och USA. Det är en personlig bok och på samma gång en historisk odyssé, en klimatbok och en hoppfull uppmaning att inte sluta resa - bara göra det hållbart.
Drömmen om en ö
9789177751908
I Drömmen om en ö tas vi med på en äventyrlig resa bland tio öar runt jorden. Från svenska Gotland och Norrbyskär till tyska Usedom, spanska El Hierro, grekiska Amorgos, indonesiska Bali, önationen Sri Lanka, Denis Island i Seychellerna, Muravandhoo i maldiviska Raa-atollen samt Norra Sentinel i indiska Andamanerna. Jordiska paradisöar med ett liv fritt från fastlandets tempo och komplexitet. Om att drabbas av en berusning av vetskapen om att befinna sig i en liten värld omgiven av ett stort hav.
För den som reser är världen vacker
9789177750284
Att resa är att utsätta sig för nya ljud, dofter och sedvänjor. Att resa är att lära sig att samma problem kan ha flera olika lösningar. I en tid då främlingsfientliga vindar blåser allt starkare är det viktigare än någonsin att vi prövar att se världen från olika håll. Men vi måste resa hållbarare, klokare, bättre.

I För den som reser är världen vacker talar författaren med forskare och berättar om kända resenärer genom historien. Han vandrar i bergstrakter, genom storstadsbasarer och slumområden, åker buss i Indien och liftar genom Europa och upptäcker att det annorlunda och okända ibland känns skitjobbigt men snart ersätts osäkerheten av något annat: resorna blir ett träningsläger i socialisering, där man får tampas med sina övertygelser om vad som är rätt och fel, gott och ont.
New Delhi–Borås – den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige
9789137140667
Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken”.Profetian följer honom genom livet. Men motgångarna är svåra och många gånger tvivlar han. På konstskola i New Delhi lär han sig att teckna porträtt. Varje kväll står han i en park för att rita av människor och få ihop till brödfödan.
Hans liv är fyllt av kontraster - ena stunden svälter han och sover på gatan, i nästa blir han bjuden hem till premiärminister Indira Gandhi som vill att han ska måla hennes porträtt.En kväll när Pikej som vanligt står i parken och tecknar kliver en ung blond kvinna fram i ljusskenet vid staffliet.
Lotta von Schedvin har rest med folkvagnsbuss från Borås och känt sig dragen till Indien sen hon var liten. Hon är född i oxens tecken, tänker sig en framtid som musiklärare och familjen äger skog i södra Sverige.
Så börjar denna hisnande kärlekshistoria. Chansen att de två ungdomarna ska återses när Lotta har rest hem till Borås igen är minimal. Om det inte vore för en begagnad damcykel av märket Raleigh. Cykeln tar Pikej landvägen mellan Asien och Europa. Trots umbäranden och oändliga motgångar trampar han envist vidare västerut.
Historiska kvinnliga resenärer
I ljudboksserien Historiska kvinnliga resenärer berättar Per J Andersson om tio mer eller mindre bortglömda kvinnliga vagabonder. De red på hästar, kameler och åsnor över slättlandskap och genom öknar. De vandrade genom djungler. Och de korsade kontinenterna ombord på ångloksdrivna tåg och oceanerna med segel- och ångfartyg. Gemensamt för de kvinnliga världsresenärerna var att de reste med minimal packning, oftast utan ressällskap och ledsagade av sin stora nyfikenhet på världen. Deras upplevelser i främmande kulturer var inte väsensskilda från samtida manliga resenärers, men vad de la märke till och noterade var ofta något helt annat.
Vi får möta:
1. Ida Pfeiffer, Österrike (reste 2,5 varv runt jorden).
2. San Mao, Taiwan (reste i Sahara)
3. Fredrika Bremer, Sverige (tillbringade totalt 7 år på resande fot i Amerika och Främre Orienten)
4. Tyra Kleen, Sverige (Indien, Java, Bali).
5. Freya Stark, England-Italien (reste i Arabien, Afghanistan och Himalaya).
6. Annie Londonderry, USA (cyklade jorden runt)
7. Nellie Bly, USA (tog sig jorden runt på 72 dagar med båt och tåg).
8. Annmarie Schwarzenbach, Schweiz (bilade Schweiz-Afghanistan).
9. Isabelle Eberhardt, Schweiz (Nordafrika).
10. Beryl Markham, England-Kenya (ensamflygare i Östafrika och över Atlanten).