Profil

Profile photo ofper.enerud.6086

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Fackboksförfattare, Historia, Militär och krig, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Jag skriver i första hand om mänskliga möten mellan Sverige och Ryssland. Om rysktalande i Sverige och svenskar i Ryssland. Om våra möten i historia och kultur.
Region
Stockholm
Låt oss dö som hjältar
Kvinnliga soldater i revolutionens Ryssland

Denna bok handlar om två ryska kvinnor i början av förra seklet som bröt mot de normer och konventioner som gällde för deras respektive klass och kön. En av dem hette Larisa Reisner. Hon var verksam under en kort period, en historisk epok, och drog till sig all uppmärksamhet; en överklasskvinna som valde att bli bolsjevik och bl.a. blev nära medarbetare till Trotskij. En intellektuell ung kvinna som lade ifrån sig fjäderpennan och istället tog till vapen.

Den andra kvinnan, Maria Botjkarjova, var i allt hennes motsats. Analfabet, misshandlad underklasskvinna från Sibirien. Men hon blev ändå något av en Rysslands Jeanne d’Arc. Hon blev aktiv soldat på den vita sidan, till och med befäl med en egen trupp. Larisa och Maria dog båda endast 30 år gamla, den förstnämnda av sjukdom, den andra arkebuserad. Här berättas dessa personers tragiska levnadshistorier – totalt olika och ändå lika.
Den farligaste av flyktingar
Paul Olberg – antinazist, antikommunist och dissident i folkhemmet

Paul Olberg var en man som aldrig tystnade, men samtidigt en man som aldrig talade. En publicist och författare som skrev om de mest skilda ämnen, men sällan sade ett ord om sig själv. Hustrun Frida var operasångerskan som längtade efter att få strida på barrikaderna, men som blev hemmafru på Lilla Essingen. De var flyktingar och främlingar – flyktingar undan nazism och kommunism, främlingar i de länder de levde och inför varandra.

Paul och Frida Olberg speglar Europas historia under nästan hundra år. De upplevde förföljelse, revolutioner, två världskrig, svält, epidemier. Nazistisk och kommunistisk terror, kalla kriget och kylan i det svenska folkhemmet som ville se dem tysta och tacksamma. Men de slutade aldrig sjunga Internationalen.
Ett fruktansvärdt skräckvälde råder i Ryssland
Ryska revolutionen i svensk diplomatisk rapportering 1917–1919

Ryska revolutionen hör till de revolutioner som inte bara berört inrikes förhållanden i landet, utan i praktiken förändrat hela vår värld i grunden.

I Ett fruktansvärdt skräckvälde råder i Ryssland har Anna Pavlenko och Per Enerud sammanställt det svenska utrikesdepartementets rapportering från det första telegrammet om ohörsamhet mot tsaren i mars 1917 till det sista om de sovjetryska diplomaternas återvändande i februari 1919. I denna unika framställning får vi följa hur de svenska diplomaterna tvingas hantera situationen och vad som uppfattas som viktigt i dåets nu. Vi ser kunskapen om revolutionens processer växa, missförstånden, de falska förhoppningarna och de cyniska beräkningarna. Här och där kan politiska ambitioner anas om ett Sverige som inte är en perifer liten stat i utkanten av världen.

Denna samling dokument skildrar knappt två år av revolutionens faser och fasor, som de uppfattades på plats. Av ögonvittnen till historien.
Det snöar i mitt hjärta
Jascha Golowanjuk. Berättaren som teg

Jascha Golowanjuk var flykting, jude, homosexuell och en av våra första invandrarförfattare. I Det snöar i mitt hjärta möter vi hans erfarenheter av antisemitismen i Sverige, av homofobin och motviljan mot dem som inte passade in i folkhemmets trånga normer.

Samtidigt tog Golowanjuk till sig det svenska språket och var i årtionden en pålitlig försäljningssuccé för bokförlaget Wahlström & Widstrand. År efter år kom en ”årets Golowanjuk” lagom till julhandeln, men lika säkert som säljframgångarna var den nedgörande kritiken. Golowanjuk tilldelades en roll som ”främmande fågel”. Osvensk som konstigt kaffe utomlands.

Under andra världskriget föraktades han som jude och utlänning av högern och pekades ut som ledare för en judisk, homosexuell flyktingliga. Han blev en måltavla för vänsterns kamp mot homosexualitet på 1950-talet. Under proggens era förlöjligades hans skildringar av blodtörstiga bolsjeviker. Hans liv i Sverige är en katalog över svenskt hat.

Golowanjuks liv skildrar ett judiskt öde i Europa, i Sverige. Ett främlingskap och en längtan efter kärlek och bekräftelse.
Det här är inte ett krig
Våldet och lögnens broderskap i rysk ideologiproduktion

Sedan det ryska militära angreppet inleddes vårvintern 2014 har Ukraina utsatts för våld och desinformation av en omfattning som är närmast ofattbar. Åtta år av lögner om landet har gjort att de verkar trovärdiga. Människorna i Moskva, Tomsk och Novgorod vill tro att de är på den goda sidan och blundar för ukrainarnas verklighet. Ditt hus är inte i ruiner. Dina grannar är inte döda. Ditt barn är inte skadat. Detta är exempel på bemötande från Putins anhängare när ukrainare vittnat om vad de har upplevt under de ryska attackerna.

Per Enerud granskar här hur det ryska anfallet mot Ukraina motiveras och hur lögnen används som ett vapen i kriget. Noggrant avkodar han målet med den ryska maktens desinformationskampanjer, avslöjar den bakomliggande ideologin och varför Sverige så ofta förs fram som ett exempel på västvärldens stundande kollaps i rysk media.

Det här är inte ett krig är en storslagen uppgörelse med de ryska ledarnas lögner och hur de används för att behålla makten.