Profil

Profile photo ofpeter.winai.4645

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Drama, Ekonomi, Historia, Militär och krig, Novellförfattare, Prosa, Psykologi, Realism, Romanförfattare, Thriller
Mitt författarskap
Till min professionella bakgrund hör stödinsatser i konfliktdrabbade länder. Ofta har det varit fråga om att bedöma förslag till eller resultat av svenska och europeiska insatser för att bygga samhällen och minska spänningar.

Det har gällt länder som Belarus, Kambodja, Rwanda, Palestina och Jemen.

Språket kan överbrygga motsättningar, men också användas för att söndra. Om människor urskillningslösts kallas för odjur eller kackerlackor kan orden döda. Min senaste bok "Volontärspelet" tar sin utgångspunkt i detta.

Böcker

Volontärspelet, om hur ondska utvecklas. Du får betala för att bli volontär. Sen kanske du får betala med ditt liv. Nyutkommen!

På flykt till kärleken. En roman från tiden runt andra världskriget..5 poäng hos Bibliotekstjänst. Finns som e-bok.

Levande döda. En politiska spänningsroman. 2013. Finns som e-bok.

Ingreppet. En politisk spänningsroman. 2013. Finns som ljudbok och e-bok.


På manusstadiet: Det tomma kuvertet - en man blir kär i ett porträtt.

Tidigare utgivning: Forsknings- och utredningsrapporter, mycket kretsar kring konfliktdrabbade länder. Avhandling om "Gränsorganisationer" och uppföljare i ledarskapsserie hos Libris.

Vad jag gör under författarbesöken:

Har du ord, har du makt. Det är min utgångspunkt.

Jag har ett program för högstadiet och gymnasiet där jag utifrån mina böcker och erfarenheter lyssnar och pratar om krig, diktatur, intolerans och flykt - och om hur vanliga människor tar sig igenom krig. Tyvärr är dessa teman högaktuella. Jag pratar gärna även med vuxna och äldre om vad och hur jag skriver.

”Volontärspelet”, är tredje delen i serien politiska spänningsromaner. Volontärverksamhet har blivit business som riktar sig till unga människor. Du får betala för att bli volontär. I den här historien lockas volontärerna att delta i ett grymt spel, som ska bli dokusåpa.

Den fristående boken "På flykt till kärleken" fick starkt gensvar Fem poäng hos BTJ. Stommen i berättelsen är en autentisk dagbok från 1936, skriven av en sjuttonåring från Umeå, som besökte Tyskland på skolungdomsutbyte. Då observerade hon med oförstörd blick nazismens framväxt.

Mina två tidigare böcker i trilogin spänningsromaner har var sitt högaktuellt tema:

"Ingreppet" handlar om hur försvarsindustrin manipulerar sig till nya beställningar. Sverige är stormakt i både vapenexport och internationellt bistånd.Regeringskansliet i skottgluggen.

Levande döda handlar om hur kriminella krafter tar över organhandeln. En industri som växer.

Jag har ofta märkt att intresset för skrivandeprocessen – tekniker, strategier, allt – är minst lika stort som för innehållet i böckerna. Jag berättar om hur jag ser på den, från ax till limpa. Idéer som blir till, en bild som utvecklas till dialog där aktörerna får eget liv och tar över skrivandet, ”tricks of the trade”.
Region
Volontärspelet
978-91-89796-41-6
Linnea är inbjuden till ett viltreservat i södra Afrika, laddad med förväntningar. Tillsammans med andra volontärer välkomnas hon av två rangers och blir inkvarterad i reservatet, där de vita lejonen finns. Snart kommer ett gäng till som ska bo i den andra delen, med de bruna lejonen. Stämningen är på topp när grupperna möts. Men idyllen förvandlas snart till något helt annat.

Volontärspelet handlar om hur lek och tävling kan manipuleras fram till ondska och livsfarliga vapen.Jag ville skriva en roman om hur språket kan stödja och styra handlingar. Hur ord kan omformas och utnyttjas som vapen.

PÅ flykt till kärleken
978-91-981026-3-5
Det är en varm sommarkväll 1936 och Astrid har just gjort en lång resa från Umeå till Tyskland. Hon är på skolungdomsutbyte och ska sova första natten hos en ny familj.
”Ute är det kolmörkt. Nu har jag stängt fönstret, men musik hörs från alla håll … Det är för väl att man kommit till trevliga människor.”

Så skriver sjuttonåriga Astrid i sin dagbok, när hon noterar allt - livet i värdfamiljen, sin tyska väninnas beundran av nazisterna och deras parader och utflykterna till kulturella sevärdheter.

Dagboken är autentisk och ger grunden till denna roman om två människors kärlek. För i Heidelberg möter den unga svenskan Wilhelm och det blir fler resor till Tyskland under brinnande krig. Deras levnadsöden speglar utvecklingen på olika plan, såväl på det individuella som på det storpolitiska planet.
Levande döda
9789198102611
Georg Cournot är på uppdrag i Rwanda.
På väg till de dimhöljda bergens gorillor upptäcker han märkliga byggnader. Är det ett sjukhus?
I Kongo besöker han flyktingläger tillsammans med Maria Holm och
börjar förstå att någon systematiskt samlar kroppsdelar från döda
och levande. Han är en ohygglig hemlighet på spåren.

Gapen mellan rika och fattiga världar ger utrymme för
kriminalitet och hänsynslösa affärer.
Ingreppet
9789198102604
Sverige rustar ner. Försvarsindustrin får inga beställningar och utvecklingen av dess nya system för terrorismbekämpning riskerar att avbrytas.

De svenska vapentillverkarna är trängda. Deras hemliga brödraskap bestämmer sig för ingreppet för att få opinionen försvarsvänlig. Rosenbad attackeras med kirurgisk precision och islamistiska terrorister får som planerat skulden.

Peter Winai utnyttjar sina djupa erfarenheter från uppdrag i Sverige och länder med konflikthärdar till att skapa ett kusligt realistiskt scenario. I spänningsromanens form visar han hur sårbart Sverige är för klassisk psykologisk krigföring genom att media manipuleras.
Ingreppet är hans debutroman och första boken i en trilogi som fortsätter med Levande döda och Volontärspelet.