Profil

Profile photo ofsven.granath.4604

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Deckarförfattare, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Jag är författare, doktor i kriminologi och verksam vid både Polismyndigheten och kriminologiska institutionen på Stockholms Universitet. Sedan flera år tillbaka är jag också flitigt anlitad i media för att diskutera och kommentera brottsutveckling, inte minst när det gäller dödligt våld och vapenanvändning.

BÖCKER M.M.
I slutet av 2022 släppte jag kriminalromanen "Raderad" (Kaunitz-Olsson) där jag i romanform skildrar den verklighet jag under många år studerat som forskare. Läsaren får följa en ung mans krokiga väg genom den moderna gängbrottslighetens undervegetation, men också en mordutredning från polisens och socialtjänstens perspektiv. Boken har hittills fått flera fina recensioner:

"Snyggt upplagd Intrig. Ser redan fram mot nästa bok."
(Expressen Söndag. v. 41/2022)

"En imponerande debut."
(DAST Magazine, Okt 2022)

"En spännande och initierad fiktiv skildring av en verklighet
som många inte har insyn i. En riktigt bra kriminalroman."
(BTJ-häftet nr 1, 2023)

När det gäller vetenskapliga texter har jag de senaste 15 åren publicerat ett antal längre forskningsartiklar och rapporter, bl.a:

"Gäng och skjutningar", i "Den svenska Ungdomsbrottsligheten" (red. Estrada m fl. 2022).

"Inslag av cannabis vid dödligt våld i Stockholm och i Sverige", Rapport 2022:1 från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

"Homicide Clearance in Western Europe", i European Journal of Criminology, vol 16.1 (2019, med Liem m. fl.)

VAD JAG PRATAR OM
Som talare är jag van att prata om brottslighet och samhällsfrågor, men numera kan jag även prata om romanskrivande och hur delar av verkligheten kan föras in i fiktionens värld.
Region
Stockholm