Profil

Profile photo oftora.wall.5085

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Etnologi, Fackboksförfattare, Fantasy, Historia, Litteraturvetenskap, Novellförfattare, Pedagogik, Religion, Teater
Mitt författarskap
Jag skriver faktaböcker inom mitt specialområde folkloristik och även skönlitteratur, där jag dras till fantastikens gränslösa genrer.

Mina böcker Folktrons väsen. Encyklopedi och Traditioner och högtider. Encyklopedisk kalender är utgivna på Bokförlaget Stolpe och har till min glädje landat väl hos läsarna. Boken om traditioner kommer även ut i engelsk översättning i oktober 2023.

Hela mitt författarskap, både sakprosan och skönlitteratur, genomsyras av inspiration från myter, sagor och sägner. Jag har en särskilt varm plats i hjärtat för folktrons väsen och vad berättelserna om dem säger om det förflutnas samhällen och om vår egen tid. När det gäller skönlitteratur skriver jag främst noveller, där det korta formatet kräver ett kärnfullt berättande som tilltalar mig.

På mina författarbesök berättar jag förstås gärna om mina böcker och kan även skräddarsy föredrag utifrån särskilda teman inom mina specialområden folklore, kulturhistoria och fantastik. Jag är också öppen för att hålla workshops i skrivande eller muntligt berättande samt åtar mig uppdrag som moderator. För barn har jag några berättarföreställningar som lätt går att anpassa till framförande på bibliotek och skolor.

Vid sidan om mitt eget skrivande är jag aktiv som föreläsare och mediaprofil i radio och TV. Jag undervisar även i kreativt skrivande på Folkuniversitetets Skrivarakademi.

Jag bor i Nacka men tar uppdrag i hela landet.

Läs mer om mig på www.torawall.com.

Region
Stockholm
Folktrons väsen. Encyklopedi
9789189069756
"De ansågs finnas överallt omkring oss och de kunde uppträda i alla tänkbara former och med olika uppsåt. Det handlar om folktrons väsen och så som de framstår i folklorens fantastiska och brokiga värld av berättelser och föreställningar. Folkloristen Tora Wall berättar i detta bildrika praktverk om den nordiska folktrons många olika väsen. Vi får bland annat möta lockande skogsrån med ihåliga ryggar, irrande lyktgubbar, svarta hundar från Bohuslän, asagudar, maror, spöksvin, lindormar och gastar. Bered dig på magisk läsning med anor från bondesamhällets folktro samt vikinga- och medeltidens föreställningsvärldar."
Traditioner och högtider. Encyklopedisk kalender
9789189069794
"Året är fyllt av traditioner, fester och högtider som vi firar vid bestämda tidpunkter. En del är nya, andra har firats länge. Men vad vet vi egentligen om uppkomsten och historien kring alla hjärtans dag, nyår, valborg och mors dag? I den här boken beskrivs årets högtider och traditioner med fokus på deras kulturhistoriska rötter. Förutom storhelger som påsk, midsommar, jul och nyår uppmärksammas även märkesdagarna i kalendern, som till exempel Olofsdagen eller Mickelsmäss. Genom dem får vi en glimt av hur människors liv och villkor såg ut i det förindustriella samhället.

Folkloristen Tora Wall guidar oss genom hela kalenderåret och går igenom ursprung, historia och seder såväl historiska som nutida kring de svenska traditionerna och högtiderna.

Denna vackert formgivna och rikt illustrerade utgåva har inspirerats av dåtidens Husbibel , som var en självklarhet i alla hushåll."