Profil

Profile photo oftorun.bortz.1744

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Dokumentär, Fotokonst, Prosa, Romanförfattare
Mitt författarskap
Mitt författarskap spänner över olika genrer – från reportagebok till fotoböcker via skönlitteratur. Det blir ofta ämnet som får bestämma formen.
Under tolv år bodde jag i Paris och och arbetade som journalist därifrån, bland annat bevakade jag Frankrike för TT:s räkning och skrev mycket kultur, gjorde inte minst många författarintervjuer med Sverigeaktuella författare.
Mina tre första böcker utspelar sig också i Frankrike.
För ett tiotal år sedan började jag även arbeta som fotograf och har hittills gett ut två fotoböcker. När man som jag varit skrivande journalist sedan slutet av 1980-talet är det intressant att skapa ett narrativ i bildform istället, eller i en kombination av text och ord.

Jag kan berätta om mina franska böckers tillkomst: Vad som fick mig att göra hundratalet intervjuer för att försöka förstå bakgrunden till de franska förortsupploppen; varför jag bestämde mig för att skriva en roman om vad bostadsbrist och undermåliga levnadsförhållanden kan leda till och berätta hur man gör för att få jobbet som frilanskorrespondent i en världsstad att gå ihop med livet som ensamstående småbarnsmamma (går så där, kan jag ju tillägga).

Med bildspelets hjälp berättar jag om mitt fotograferande och min väg till bildberättandet. (Bilderna i mina båda fotoböcker är tagna på Österlen, i Gärsnäs respektive Hammenhög.)

Utgivna böcker:
Betongen brinner - om utanförskap i upploppens Frankrike (reportagebok; Leopard Förlag, 2007)
Man kallar mig Miss France (kåseribok; Kira Förlag, 2011)
När sista dörren stängts (roman; Bucket List Books, 2015)
Också ett ställe (fotobok; Tango Förlag, 2020)
Garaget Live (fotobok; Tango Förlag, 2021)

Mer om mig finns på min hemsida: https://torunbortz.com/
Region
Skåne