Profil

Profile photo ofulf.henriksson.5994

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Historia, Minoritetsspråk, Romanförfattare
Mitt författarskap
Hej!
Jag har skrivit den historiska romanen "Ett sådant ogudaktigt högmod"
Den handlar om människor i några byar i Kirunaområdet innan staden Kiruna kom till. Vi får bland annat följa lappfolkskolläraren Erkki Antti under åren 1888-1899. En intressant tidsperiod då förändringens vindar omformade tillvaron för de boende i byarna kring det som senare skulle bli staden Kiruna. Åren då järnmalmsfyndigheterna förändrade livsvillkoren för den laestadiansk-troende lokalbefolkningen.
Jag vill här citera vad historikern Curt Persson, Luleå Tekniska Universitet, skrivit om boken:
"Huvudpersonen i berättelsen lever sitt liv i en av de mest expansiva och avgörande perioderna av industrialiseringen i det nordliga rummet. Författaren lyckas väl med att ge läsaren en smygfolkbildning där tidsenliga uttryck, seder och bruk i ett lokalt språkbruk, där meänkieli eller det ännu mer lokalbetonade lannankieli, ger berättelsen en extra dimension och samtidigt målar en trovärdig miljöbild av det nordliga rummets kulturlandskap."

Jag kommer gärna och berättar om boken samt visar bilder som speglar händelser som beskrivs.
Jag är bosatt i Norrbotten men har också bostad i Stockholm. Därför kan jag komma till de flesta bibliotek mm över hela landet.
Region
Region