Profil

Profile photo ofviveca.osterman.7361

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Historia, Romanförfattare
Mitt författarskap
Mina böcker Fiskarens dröm och Fiskarens barn är ett historiskt drama om en fiskarsläkt i Göteborgs Norra skärgård som kämpar för sin överlevnad från mitten av 1800 talet fram till 1930.

Ni kommer att bli delaktiga i en historisk resa där fiskarpojken Christoffer och hans familj har en central roll. Christoffer har en dröm om att bli fiskare men ödet vill många gånger något annat. Han möter skutskeppare och smugglare som lockar med stora förtjänster. Kärleken korsar hans väg när han minst anar det. När han slutligen slår ner sina bopålar vid Nordre Älvs stränder klämtar ödesklockan återigen och sonen Justus tvingas överta ansvaren för familjen. Hans barn och barnbarn kommer att föra fiskartraditionen vidare. Vi kommer också att följa Justus systrar Alma och Augusta, två självförsörjande kvinnor som slår sig fram i början av 1900 talet i Göteborg. De kommer båda att stå på barrikaderna för kvinnlig rösträtt. Allt detta utspelar sig i skuggan av första världskriget och spanska sjukan.

Välkomna att höra mer om dessa personers spännande liv. Jag föreläser gärna om mina böcker på bibliotek, skolor, museer mm.

Båda är till viss del verklighetsbaserade och bygger på min egen släkthistoria där flera av karaktärerna har levt och verkat på de platser som beskrivs i böckerna. Jag har på detta sätt velat förmedla ett stycke kulturhistoria som annars skulle fallit i glömska.
Region
Västra Götalandsregionen
Fiskarens dröm
978-91-519-1022-2
Året är 1871. Christoffer drömmer om det fria livet på havet. Han längtar efter att känna vinden i håret och saltet mot läpparna. Han vill fiska sin egen fisk och skapa en trygg plats för sin familj. Men när han för första gången fäster blicken på Göteborgs hamn går det upp för honom att livet han drömmer om är som en ouppnåelig dröm.

"Christoffer steg eftertänksamt ner från kuskbocken och tittade sig omkring. Detta var alltså det omtalade varvet. Dunket från hammarslagen hördes vida omkring och svart rök bolmade ut skorstenar, människor överallt. Utan att riktigt förstå hur det gått till hade han hamnat i denna nya främmande värld".

Christoffers första möte med Göteborg och Lindholmens Varv väcker blandade känslor hos honom. Med sig bär han drömmen om det fria livet som fiskare med en egen båt och torpstuga men verkligheten är en helt annan. Som son till en fattig fiskartorpare får han ge sig ut i världen och hitta sin egen försörjning.

Tillsammans med kvinnan han så småningom gifter sig med och som kämpar vid hans sida följer vi familjen genom fyra decennier av kärlek och sorg, arbete och strävan, tillfälliga möten och möten som blir livsavgörande. Det är en familjehistoria om fiskarliv, varvsarbete, torparliv och sjömansäventyr, om de stora familjerna som lever i de små lägenheterna och stugorna och om kvinnokraften som aldrig sviker.
Fiskarens barn
978-91-89205-22-2
Året är 1890 när vi första gången möter Justus som fiskar tillsammans med sina bröder och söner i Göteborgs norra skärgård. Deras liv är från början utstakat - de ska föra fiskartraditionen vidare. Men ödet vill något annat och när Justus träffar på sin halvbror Henrik dras han in i en härva av händelser. Kampen mellan girighet och samvete ställer hans värld på ända. Vid Justus sida finna hans hustru Lydia som är hans stora kärlek, samvete och trygga hamn.

Vi möter också Justus systrar Augusta och Alma som båda står på barrikaderna för kvinnlig rösträtt. Två självförsörjande kvinnor som slår sig fram i en mansdominerad värld. De dras också med i Henriks dubbelliv och deras tillvaro får en ny vändning.

Fiskarens barn är ett familjedrama med starka karaktärer som lever i en omvälvande tid, där både första världskriget och spanska sjukan kastar sin skugga över tillvaron.