Profil

Profile photo ofviveka.enander.3413

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Poesi
Mitt författarskap
Forskare blir poet

Jag kommer gärna och berättar om den underliga händelse att en natt i november öppnade sig plötsligt en lucka i mitt huvud, ur vilken dikter om rymden trillade ut. Tidigare har jag skrivit ett antal facklitterära böcker, men detta kom från en för mig okänd plats. Resultatet blev en diktsamling som beskrivs såhär av förlaget:

"I Bestjärnade bekännelser möts elektronerna i mörkret och expanderar universum medan dystopi och eufori leker med varandra. Samlingens dikter ställer mäns våld mot kvinnor sida vid sida med astronomi, och resultatet blir en egensinnig och omtumlande helhet."

Och jag presenteras enligt följande:

"Viveka Enander är född 1967 och bor i Göteborg. Hon forskar om mäns våld mot kvinnor, och blickar mot stjärnorna. Bestjärnade bekännelser är hennes första diktsamling. Fler är att vänta."

Det sista är ju lite kaxigt. Men det beror på att diktsamling nr 2 redan var skriven när nr 1 kom ut. I Bestjärnade bekännelser använder jag inget bundet versmått, även om min hjärna tycks vara inställd på alliterationer. I min andra diktsamling har jag velat utmana mig lite och skriver därför haiku. Den har inte blivit antagen ännu, men enligt min lektör är mina haikudikter "overkligt vackra". Så det borde ju finnas något slags hopp även för den. Planer finns även för en tredje diktsamling, skriven på hexameter.

Skrivlusten råder det alltså ingen brist på, men då poesi tycks vara det som alla skriver men ingen läser, titulerar jag mig numera Ordförande för Olästa Poeters Sällskap (OPS). Att läsa poesi är därför något som jag gärna uppmuntrar till vid ett författarbesök, det går ju som bekant att leva utan bröd men ej poesi. Jag hoppas att min inte allt för svårtillgängliga poesi kan locka en och annan ovan lyrikläsare att våga börja. Därför blev jag förstås väldigt glad när en vän till mig reagerade på min bok enligt följande: "Jag har sällan blivit så berörd, fascinerad och omtumlad av ord. Jag kan inget om poesi, har aldrig varit intresserad men det sättet du skriver på är magiskt. Jag förstår verkligen att du får så otroligt fina omdömen."

Ett av de omdömen hon refererade till finns här: https://nickopoet.com/2023/09/05/recension-bestjarnade-bekannelser-av-viveka-enander-ekstrom-garay-2023/

Däremot hittar ni inget skrivet om just denna del av min verksamhet i mitt husorgan Göteborgs-Posten. Detta då en frilansjournalist som sökte intressera GP för en artikel just om min väg från forskare till poet till svar fick "något om låga läsarsiffror vid kombinationen av kultur och mörker". Detta tyckte jag var ofantligt roligt. Och titulerar mig nu även Drottningen av Kultur och Mörker. Och ja, det finns mycket mörker i min diktsamling. Men också mycket humor. Jag delar gärna med mig av båda.

Region
Västra Götalandsregionen
Bestjärnade bekännelser
9789189743748
I Bestjärnade bekännelser möts elektronerna i mörkret och expanderar universum medan dystopi och eufori leker med varandra. Samlingens dikter ställer mäns våld mot kvinnor sida vid sida med astronomi, och resultatet blir en egensinnig och omtumlande helhet.