Profil

Profile photo ofcarin.hammarberg.5237

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Historia, Romanförfattare, Ungdomsboksförfattare
Mitt författarskap
"I min systers skugga" är första delen av tre. Målgruppen är barn och unga. Historia och särskilt 1700-talet är en passion för mig. Mycket som hände då kan man relatera till idag.
Många unga läsare gillar historia och är nyfikna på hur barnen levde då. I romanen får man följa den 12-åriga grevinnan Ulla och hennes liv på slottet i Skåne. Slottet som hennes farmor byggde. Här har hon vänner i köket och i stallet, en vänskap som inte ses med blida ögon. Hon beundrar sin farmor och hennes naturliga auktoritet, dessutom tycker hon att farmor är fantastisk som har lyckats bygga upp en strålande industri i Andrarum, ett alunbruk. Flickor och kvinnor på den tiden hade oftast inte den friheten. Detta funderar Ulla ofta på. Hon skriver ett brev till sina föräldrar och försöker sätta ord på hur hon ser sin framtid.
Del två, "I mitt hjärtas rum", Spökar det eller är det bara inbillning? I den andra boken är vi på slottet Engsö utanför Västerås. Ulla och hennes kammarjungfru Lena blir bästa vänner. Moster Sigrid har lovat Ulla en hund för att hon ska glömma stalldrängen och hästarna på Christinehof. Men Ullas hjärta glöder för stalldrängen Jöns och i hemlighet skickar hon brev till honom.
Del 3, "I det glömda skrinet", Det är isande kallt i Stockholm. Ulla befinner sig i familjens stadspalats i Gamla Stan. Julen står för dörren. Ullas lilla hund hittar ett mystiskt gammalt skrin bortglömt bakom en lös sten. Ulla och Lena försöker lösa mysteriet. När Ulla är på bal tycker hon sig se sitt hjärtas kär. Kan det vara sant att Jöns är i Stockholm?
www.carinhammarberg.se
Region
Skåne
I min systers skugga
978-91-7885-637-4
Tjänstefolket neg, bugade och försökte bli osynliga så snart farmor visade sig.
Mamma blev alltid orolig i farmors sällskap och pappa sa ”ja” till allt som
farmor föreslog. Det var bara Stina och madam Fridh som inte var rädda för
henne. Ibland när Stina gjorde upptåg och alla vände sina roade blickar mot
henne kunde farmor söka Ullas blick. Då brukade Ulla bli så blyg att hon tittade
ner i golvet. Hon skämdes för sin syster, för sin egen tystnad, för allting.

Ulrika Fredrika är snart 13 år gammal och ska spendera sommaren hos sin
farmor i Skåne. Kanske låter detta precis som hur dina somrar brukar vara? Men
då ska du veta att Ulrika, kallad fröken Ulla, är grevinna, att hennes farmor bor
på ett slott och att hon lever under 1700-talets Sverige.
Sverige såg väldigt annorlunda ut för några hundra år sedan: flickor fick inte gå i
skolan, de som var rika var väldigt rika och de som var fattiga hade nästan
ingenting. Ullas stora dröm är att bli författare, gifta sig med stallpojken Jöns
och att få spendera dagarna med kokerskan madam Fridh. Under en sommar
förändras hela Ullas liv – kommer hennes drömmar att gå i uppfyllelse?
I mitt hjärtas rum
978-91-7885-961-0
Ulla är hemma på Engsö slott. Det är höst och snart ska hon fylla år. Hon är stor nu och får mer och mer ansvar för hushållet för varje dag. Med moster Sigrids hjälp lär hon sig att föra räkenskapsboken och förhandla med grosshandlaren.
Dagarna då hon sprang omkring barfota i gräset och klättrade i träd är förbi. Men det är inte bara hushållsarbete som Ulla förväntas lära sig. Hon ska också debutera vid hovet och delta i societetens baler.
En egen kammarjungfru har Ulla till sin tjänst, men att ge order, som farmor, nådiga frun, är så bra på, är svårt för Ulla.
Det enda Ulla vill är att få vara kär och att kunna passa in någonstans. Men det är inte så lätt som man kan tro. Ulla är förälskad i stalldrängen Jöns, vilket absolut inte lämpar sig. Och hur kan man passa in om man måste bestämma över andra?
Dessutom spökar det på slottet – men det verkar bara vara Ulla som ser dem …
I det glömda skrinet
978-91-8073-424-0
Vinter i Stockholm och ett isande kallt 1700-tal. Grevinnan Ulla, 13 år, upptäcker ett gammalt mystiskt skrin, gömt bakom en lös sten i palatset där hon bor. Skrinet är över 100 år gammalt, men ändå är Ullas initialer inristade på locket. Hur är det möjligt?
Trots att Ulla går på baler och blir presenterad för hovet är hennes högsta önskan att få träffa sin hjärtans kär, drängen Jöns igen. Ibland tycker hon sig se honom – är han där eller är det bara en synvilla?
Plötsligt får hon svar från oväntat håll. En röst skickar henne meddelanden i det fördolda.
Kanske vet rösten något om det mystiska skrinet?