Profil

Profile photo ofeija-irene-.korhonen.4451

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Fackboksförfattare, Filosofi, Fotokonst, Illustratör, Konst, Minoritetsspråk, Novellförfattare, Pedagogik, Poesi, Psykologi, Romanförfattare, Samhällsvetenskap, Trädgård, Uppfostran, Översättare
Mitt författarskap
Eija I. Korhonen är uppvuxen i Helsingfors, men hon är bosatt i Göteborg där hon har studerat på forskarutbildningen vid Göteborgs universitet. Hon har forskat i faktorer involverade i välbefinnande och fysisk hälsa, och hennes huvudsakliga fokus låg på psykosociala faktorers samspel med immunologiska reaktioner.
Men Eija är en mångsidig konstnär och författare. Utöver att hon skrivit vetenskapligt och bl. a expanderat begreppet hälsopsykologi i sin sammanfattade bok om hälsopsykologisk forskning fram till år 2000: "Encircling Research on Psychological Well-being and Health (...)" (2000), har Eija också – livet igenom – arbetat som konstnär och konstlärare. Utöver konstens varierande uttrycksformer såsom teckning, grafik, måleri, skulptur, mm., och den ovannämnda vetenskapliga huvudinriktningen, har Eija stort intresse för filosofi, samhällsfrågor, statistik, etik, mm.
Eija har tidigare skrivit populärvetenskapligt om människan och samhället, t.ex., i boken ”En bok om människan och livet – livselixir” (2005) Boken fokuserar på den västerländska människan och samhället, samt på medvetandeutvecklingen, dvs. varför vi människor är som vi är. Boken diskuterar de paradoxala krafter/känslor som vi alla, livet igenom, måste hantera.
Utgångspunkten i allt som Eija skapar är ett humanistiskt existentialistiskt perspektiv, med betoning på människors lika värde, och med hänsyn till FN:s deklaration om Mänskliga Rättigheter.
I sin roman med faktainslag och filosofiska diskussioner, med titeln ”Och vi sjöng … av Elisa Liv Svensson”, (2019) överlåter Eija diskussionen om människans natur till romanens fyra huvudfigurer, vars liv vävs samman vid ett runt bord på ett café nära Centralstationen. Kvinnorna träffas på fiket under håltimmarna och diskuterar allt från aktuella samhällsfrågor, till personliga livsfrågor.
Men Eija skriver också för barn. Barnbilderböckerna har hittills hunnit bli fyra till antalet på svenska som hon parallellt också har skrivit på finska, samt en rimsaga på svenska. Den senaste boken heter Kalle och Saga Klurig, resp. Kalle ja Saaga Kekseliäs. För barn skriver Eija gärna om vardagsnära ämnen, t.ex. om vänskap, välvilja, kreativitet, mm. och naturligtvis illustrerar hon sina barnböcker själv.


Region
Västra Götalandsregionen
En bok om människan och livet - livselixir
978-91-631-6678-5
En populärvetenskaplig bok med hög ambitionsnivå om människan i det västerländska samhället.

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)
Och vi sjöng ... av Elisa Liv Svensson
978-91-986365-6-7
Också den här boken handlar om människans "natur". Det är en roman där faktainslag och filosofiska diskussioner vävs in i en berättelse, skriven med lätt hand .. för livet är en allvarlig sak ... det gäller att finna skrattet!

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)
Hej och hopp! Stoj och galopp!
978-91-639-7042-9
En bedårande barnbilderbok med text och illustrationer av Eija. Boken är skriven på rim och passar till barn mellan 2 och 9 år!

Är det åskan som dundrar
skogens små djur undrar
en dag när kvitter och sång
drunknar i buller och bång .. osv.

Om vänskap och välvilja.

Huvudpersoner: skogens vilda djur - igelkottar och skogsmusen Maximus
den gladlynta hunden Ruff

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)
Karamellstaden
97891-986365-4-3
En barnbilderbok om verkligheten som överträffar allra smaskigaste drömmar, och om vänskap och hur man löser vardagliga små problem.Boken finns även på finska.

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)

På finska heter boken "Karamellikaupunki"
Kalle och Saga Klurig
978-91-986365-9-8
Boken speglar vardagslivet hos familjen Klurig, som består av två lekfulla och uppfinningsrika syskon, deras mamma och pappa, och katten Klurig. Kalle har nyss börjat skolan och hans lillasyster Saga går i förskolan. Både Kalle och Saga är företagsamma och påhittiga barn som fiffigt löser problem som kan uppstå i deras lekfulla värld ...
"Kalle och Saga Klurig" riktar sig till barn upp till 7 eller 8 år.

På finska heter boken "Kalle ja Saaga Kekseliäs"

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)