Profil

Profile photo ofeija-irene-.korhonen.4451

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Fackboksförfattare, Filosofi, Fotokonst, Illustratör, Konst, Minoritetsspråk, Novellförfattare, Pedagogik, Poesi, Psykologi, Romanförfattare, Samhällsvetenskap, Trädgård, Uppfostran, Översättare
Mitt författarskap
Jag är uppvuxen i Helsingfors, men bosatt i Göteborg där jag har gått forskarutbildningen vid Göteborgs universitet och forskat i faktorer involverade i välbefinnande och fysisk hälsa. Mitt huvudsakliga fokus låg på psykosociala faktorers samspel med immunologiska reaktioner.
Men jag är en mångsidig konstnär och författare. Utöver att jag skrivit vetenskapligt (på engelska och svenska) och bl. a expanderat begreppet hälsopsykologi i sin sammanfattade bok om hälsopsykologisk forskning fram till år 2000: "Encircling Research on Psychological Well-being and Health (...)" (2000), har jag också skrivit annat – livet igenom – arbetat som konstnär och konstlärare. Utöver konstens varierande uttrycksformer såsom teckning, grafik, måleri, skulptur, mm., och den ovannämnda vetenskapliga inriktningen, är jag intressesrad av filosofi, samhällsfrågor, statistik, etik, mm.
Det har föranlett att jag har tidigare skrivit populärvetenskapligt om människan och samhället, t.ex., i boken ”En bok om människan och livet – livselixir” (2005) som fokuserar på den västerländska människan och samhället, och på medvetandeutvecklingen, dvs. varför vi människor är som vi är. Boken diskuterar också de paradoxala krafter och känslor som vi alla, livet igenom, måste hantera.
Utgångspunkten i allt som jag skapar är ett humanistiskt existentialistiskt perspektiv, med betoning på människors lika värde, och med utgångspunkt i FN:s deklaration om Mänskliga Rättigheter och Barnkonventionen.
I min roman med faktainslag och filosofiska diskussioner, med titeln ”Och vi sjöng … av Elisa Liv Svensson”, (2019) överlåter jag diskussionen om människans natur till romanens fyra huvudkaraktärer, vars liv vävs samman vid ett runt bord på ett café nära Centralstationen. De unga, studerade kvinnorna träffas på fiket under håltimmarna och diskuterar allt från aktuella samhällsfrågor, till personliga livsfrågor och välbefinnandet.
Men flest böcker har jag hunnit skriva för barn. Barnbilderböckerna, som jag naturligtvis illustrerar själv, är fristående berättelser, anpassade för barn i åldrarna 2 – 9 år, och som underliggande tema i berättelserna finns t.ex. vänskap trots olikhet, välvilja och hjälpsamhet, problemlösning och uppfinningsrikedom. Barnbilderböckerna har hittills hunnit bli 9 stycken varav 5 är skrivna på det svenska språket och 4 på finska. Den senaste boken heter Kalle och Saga Klurig.
För närvarande har jag bland annat en ny barnbilderbok på gång och utställningar med inspiration från temat FN:s deklaration för Mänskliga Rättigheter och Barnkonventionen tre stycke konstutställningar i år (Göteborg, Varberg och Munkedal).

Mvh
Författare, konstnär, lärare, alumn doktorand
Eija I. Korhonen
Maila gärna: eija.i.korhonen@gmail.com
Eller till mitt förlag E-förlaget, bokinformation@gmail.com
Region
Västra Götalandsregionen
En bok om människan och livet - livselixir
978-91-631-6678-5
En populärvetenskaplig bok med hög ambitionsnivå om människan i det västerländska samhället.

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)
Och vi sjöng ... av Elisa Liv Svensson
978-91-986365-6-7
Också den här boken handlar om människans "natur". Det är en roman där faktainslag och filosofiska diskussioner vävs in i en berättelse, skriven med lätt hand .. för livet är en allvarlig sak ... det gäller att finna skrattet!

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)
Hej och hopp! Stoj och galopp!
978-91-639-7042-9
En bedårande barnbilderbok med text och illustrationer av Eija. Boken är skriven på rim och passar till barn mellan 2 och 9 år!

Är det åskan som dundrar
skogens små djur undrar
en dag när kvitter och sång
drunknar i buller och bång .. osv.

Om vänskap och välvilja.

Huvudpersoner: skogens vilda djur - igelkottar och skogsmusen Maximus
den gladlynta hunden Ruff

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)
Karamellstaden
97891-986365-4-3
En barnbilderbok om verkligheten som överträffar allra smaskigaste drömmar, och om vänskap och hur man löser vardagliga små problem.Boken finns även på finska.

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)

På finska heter boken "Karamellikaupunki"
Kalle och Saga Klurig
978-91-986365-9-8
Boken speglar vardagslivet hos familjen Klurig, som består av två lekfulla och uppfinningsrika syskon, deras mamma och pappa, och katten Klurig. Kalle har nyss börjat skolan och hans lillasyster Saga går i förskolan. Både Kalle och Saga är företagsamma och påhittiga barn som fiffigt löser problem som kan uppstå i deras lekfulla värld ...
"Kalle och Saga Klurig" riktar sig till barn upp till 7 eller 8 år.

På finska heter boken "Kalle ja Saaga Kekseliäs"

Läs mer på e-forlaget.se (livselixir.net)