Profil

Profile photo ofeleonora.von-essen.4272

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Mat och dryck, Romanförfattare
Mitt författarskap
Efter att ha skrivit fem kokböcker debuterade jag i oktober 2022 med min allra första roman, Systrar oavsett, på Bazar Förlag (Bonnierförlagen).

Jag har jobbat som receptkreatör och matstylist sedan jag tog min examen i journalistik 2005, och att ta steget från att ta fram recept och skapa vackra matbilder till att skriva roman var stort och omvälvande.

Systrar oavsett är en allvarlig och samtidigt komisk roman som djupdyker i relationer, de man föds in i och de man väljer själv. Den har sitt ursprung i saker jag själv upplevt: en väldigt nära syskonrelation, svåra förluster, utbrändhet och vägen tillbaka. Den handlar om motståndskraft, kärlek, sorg och hopp.

Så här skrev Eva Åström om Systrar oavsett i Expressen Söndag 27 november 2022:
ÅRETS BÄSTA SVENSKA BOK
"Jag är inte den lättrörda typen. Så en bok som får mig att gråta, kommer garanterat få vem som helst att göra det. Men mest skrattade jag så tårarna ratt åt denna underbara berättelse /.../ Jag älskar allt i den här fantastiska boken som jag var tvungen att sträckläsa. Årets bästa svenska bok. Punkt."

Verkförteckning:

Kokböcker:

Bjud hem! Kokbok för glada, lata och sociala (2012, Ica Bokförlag)
Flexitarianens kokbok – mycket grönt, lite kött (2014, Tukan)
Smarta snacks – nyttigare mellanmål, tilltugg och godis (2016, Tukan)
Smartare mat för hela familjen (2017, Tukan)
Nya matvanor på 4 veckor (2018, Tukan)

Roman:

Systrar oavsett (2022, Bazar Förlag)

I ett författarsamtal kan jag prata om ämnen relaterade till mina kokböcker - min egen matfilosofi, hur man äter lite grönare även om man inte vill bli vegetarian, hur man kan tänka som stressad förälder och mycket mer. Av mina kokböcker är det just nu bara Smarta snacks som finns att köpa i bokhandeln.

Som romandebutant kan jag prata om hur det varit att helt byta genre, från fackboksförfattare till romanförfattare. De viktiga frågorna i boken kan diskuteras: syskonrelationer, att förlora ett barn eller en nära anhörig, utbrändhet, utanförskap och mina egna erfarenheter av detta. Vi kan tala om hur det var att skriva om personliga erfarenheter i en fiktiv roman, om gränsdragning, svårigheter och utmaningar.

Jag bor i Stockholm men tar mig med viss framförhållning gärna till andra delar av landet.
Region
Stockholm