Profil

Profile photo ofhelen-.stommel-olsson.5908

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Deckarförfattare, Dokumentär, Romanförfattare, Thriller
Mitt författarskap
OM MIG
Jag brukar kalla mig den ofrivillige författaren. 2016 tog jag ledigt från jobbet som copywriter/frilansjournalist och antog utmaningen att skriva den sanna berättelsen om en ung kriminell flickas uppväxt och liv. Historien utmynnade i boken GANGSTERPRINSESSAN och blev så populär hos både kritiker och läsare att vi vann romanpriset i Storytel Awards 2018.

Jobbet kallade men önskan att fortsätta berätta om unga kvinnors utsatthet var större. 2019 släpptes DEN NAKNA FLICKAN, som handlar om uppväxten i en religiös sekt och livet inom sexindustrin. Jag har tecknat ner ytterligare en sann levnadsbeskrivning inom truecrime-genren som vilar i min dator just nu. Vi får se när den ska se dagens ljus.

Sugen på att skriva mer fritt utmynnade i att jag hösten 2022 släppte spänningsromanen AV ALLT ONT på Bokförlaget Polaris. Boken är den första fristående delen i serien om rättspsykiatern Barbara Hammar. Även den här historien är inspirerad av verkligheten och är på sätt och vis en samtidsbeskrivning, dock är de flesta karaktärer och händelser påhittade och sprungna ur min egen fantasi.

Att ta klivet från att skriva dokumentärt och gestalta verkliga levnadsöden till att ”hitta på” och skriva en roman utifrån mitt eget huvud kan verka som ett jättesteg, men tro mig när jag säger att; verkligheten alltid överträffar dikten.

I mitt författarskap vill jag gestalta kvinnors (och mäns) utsatthet och styrkor men även belysa utanförskap. Kanske ge en påminnelse om att det mesta i livet faktiskt inte alltid är som det ser ut och verkar vid första anblicken. Att det finns hopp, godhet, kärlek och gemenskap även när det är som mörkast. Eller?

Jag bor i Göteborg med min man och katten Göte men tillbringar också mycket tid på två härliga öar: Tjörn och Mallorca. Idag arbetar jag heltid som författare och föreläsare. Jobbet som copywriter har någon annan fått. Jag reser gärna för att kunna träffa läsare i hela Sverige. Det är många historier som pockar på och vill ut i världen.

VAD JAG PRATAR OM
Förutom mina böcker, pratar jag gärna om skrivprocessen, att bygga karaktärer och miljöer, om människor jag mött som inspirerat mig, hur det är att skriva fiktion kontra dokumentärt, göra research och besöka världar som man annars aldrig besöker. Men jag pratar också om andra ämnen som intresserar mig: Hur uppväxten präglar oss människor, relationer och samhällsföreteelser, utsatthet och missbruk. Och att det aldrig är för sent att ändra kurs.
Region
Västra Götalandsregionen