Profil

Profile photo ofhelena.bengtsson.6682

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Andlighet, Fackboksförfattare, Litteraturvetenskap, Medicin, Psykiatri, Psykologi, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Jag är litteraturvetare med examen från Stockholms Universitet. Jag gav ut faktaboken Beroendeboken på Blue förlag 2020 samt medverkade i poesiantologin Här bor jag, 2002 på Gandolin förlag. Under 2021 och 2022 gav jag ut texthäften om litteraturvetenskap och politik och feminism (Undantagstillstånd och Subjektet) på eget förlag. Nu arbetar jag även som lektör och tidigare arbetade jag som frilansjournalist och redaktör.

Beroendeboken är en faktabok om olika beroenden och hur man blir "nykter" och tillfrisknar. Jag har föreläst bland annat på Stora Essingens bibliotek om boken.
Ett kapitel handlar om arbetsnarkomani som är vanligt hos högpresterande individer:
I Stockholm lever många högpresterande människor och här kan en livsstil frodas som ibland kan slå över i arbetsnarkomani med utmattning och sömnproblem som konsekvens. Personerna runt omkring arbetsnarkomanen dras ofta med i det upptrissade tempot och får kompensera och "täcka upp" när misstag och kriser uppstår. Men det finns ett sundare förhållningssätt som paradoxalt nog dessutom är mer effektivt. Ett sundare arbetsliv med plats för liv.
Förutom kapitlet om arbetsnarkomani är bokens andra kapitel: digitalt beroende (att ständigt vara anträffbar på mobilen och aktiv på olika medier kan skapa ett slags beroende), sex- och kärleksberoende, medberoende samt beroende som fenomen och alkohol och drogberoende. Jag tar även upp avvecklingen av svensk missbruksvård, vilket bland annat har resulterat i att Sverige nu har näst högst dödlighet för opiatmissbrukare i Europa.

Boken finns tillgänglig på sex bibliotek i Stockholm och ytterligare några kranskommuner samt på bibliotek över hela landet. Den fick bra betyg av Bibliotekstjänst samt positiva recensioner i tidskrifterna Socialpolitik, Psykoterapi samt tidningen Revansch m.fl.

Om Ni önskar en författarläsning med något annat upplägg så hör av Er!
Region
Stockholm