Profil

Profile photo ofjohanna.wester.6529

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Dokumentär, Drama, Etnologi, Fackboksförfattare, Historia, Novellförfattare, Poesi, Prosa, Romanförfattare, Samhällsvetenskap, Socialantropologi, Ungdomsboksförfattare, Översättare
Mitt författarskap
Under åren har jag gjort ett trettiotal författarbesök, med bakgrund av att jag skrivit romanen Nattsagor för sömnlösa (Natur & Kultur), debattboken Catfight - nidbilder av kvinnor i grupp (Bonnierförlaget Romanus & Selling) och var redaktör för antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15 (Norstedts). Skriver just nu fackboken Vi gör det av kärlek – tjugo år i en sekts grepp, för förlaget Polaris.

Arbetar övrig tid som utbildare inom mänskliga rättigheter, med bakgrund hos UNICEF, Amnesty, ECPAT, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, Palmecentrets internationella expertgrupp och Svenska FN-förbundet.

Emellanåt har mina författarbesök ett inslag av den sortens frågor, så som föreläsningar om kombinationen demokrati och poesi på skolor som jobbar med de globala målen. (Senaste tiden har jag också utbildat företrädare för alla Stockholms stadsbibliotek i barnkonventionen, liksom pratat delaktighet och lika rättigheter med bibliotek i bl. a Upplands Väsby, Färna och Köping.)

Bor i centrala Stockholm och har en examen i etnologi. Tar uppdrag över hela landet och är van att hålla boksamtal och föreläsningar på distans.

VANLIGA TEMAN FÖR BESÖKEN

Under författarbesöken pratar jag om att skrivande är för alla och inte bara vissa. Om att som nittonåring trycka en poesibok för ihopskrapade stipendiepengar och att tio år senare romandebutera på ett stort förlag. Om att mobilisera några av landets mest spännande kulturpersonligheter i en bok om att vara ung. Om att göra upp med min egen människosyn genom att intervjua forskare till nästa bok. Om de många värdefulla skrivtips som finns och hur lustfyllt skrivande kan vara. Om hur tusan man gör för att faktiskt bli färdig - och om att sedan ragga förlag. Om att skriva ensam och ihop med andra. Men framför allt, om hur det med pennan ofta går lättare att förstå världen, sig själv och tillvaron.


OMDÖMEN

"Inspirerande och medryckande - 5 av 5!"
– Globala Gymnasiet

”Vi tyckte alla att föreläsningen var väldigt bra.”
– Norrmalms stadsdelsförvaltning

"Jösses vad vi lärt oss!"
- Köpings stadsbibliotek

”Presentationen var verkligen kanonbra och träffade i hjärtat på många plan!”
– Jönköpings län


MEDIA

Medverkan i Nyhetsmorgon:
https://youtu.be/ZrTNXH-yQf4

Medverkan i P1:s Nordegren & Epstein:
https://bit.ly/3dBgjPW

Reportage i Svenska Dagbladet:
https://www.svd.se/a/86epKW/patriarkatet-gillar-bilden-av-kvinnor-som-brakar


VERKFÖRTECKNING

Medverkan i flera antologier
Poesisamlingen Ton År (Recito, 2004)
Avsnitt i skolboken Sidospår (Bonnier Utbildning, 2005)
Metodboken Dare to be aware (CYA, 2010)
Romanen Nattsagor för sömnlösa (Natur & Kultur, 2013)
Antologin Saker jag önskar jag hade vetat när jag var 15 (Norstedts, 2017)
Debattboken Catfight - nidbilder av kvinnor i grupp (Romanus & Selling, 2021)
Biografin Vi gör det av kärlek - tjugo år i en sekts grepp (Polaris, 2023)
Region
Stockholm