Profil

Profile photo ofmagnus.carling.9637

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Deckarförfattare, Novellförfattare, Science fiction, Skräck, Teknik och industri, Thriller
Mitt författarskap
Jag arbetar till vardags som informationssäkerhetschef på ett stort globalt bolag och har sedan 1995 arbetat inom IT med fokus på säkerhet, nätverk och drift.

Säkerhet är inte bara mitt yrke, det är även en passion och ett stort intresse. Jag har sett hur samhället förändrats i grunden sedan internet började slå igenom på allvar. Hela tiden har nya tjänster utvecklats och sällan kommer säkerhet med från start.

Numera ser vi konsekvenserna av bristfällig säkerhet var och varannan dag. Flyg stoppas, det går inte att handla, företagshemligheter stjäls, inbrott i myndigheters databaser och så vidare.

Ovanpå allt det här håller vi på att skapa ett Frankensteins monster i form av konstgjord intelligens. Skillnaden är att det blir inte vi som jagar monstret. Jag tror att utvecklingen av konstgjord intelligens är ett av de största hoten mot mänskligheten.

Det var kombinationen av mitt säkerhetsfokus och mina funderingar kring konstgjord intelligens som gjorde att jag skrev Svart Kod, min första publicerad bok i pappersform. Jag har skrivit sedan tonåren och har mängder av noveller publicerade, plus flera hundra artiklar och krönikor.

Jag har dessutom skrivit seriemanus till Bamse, 91:an och Fantomen.

Svart Kod (2021) har blivit en succé och alla som läsare tycker att det är en riktig bladvändare. Det är en teknothriller som utspelar sig från Göteborg till San Francisco och Kanada. Tanken med Svart Kod är att utmana det digitala samhället och fråga oss själva om vi verkligen har det bättre med all teknik - och vilka risker finns?

Svart Kod är första delen i en trilogi och Svart Storm (2022) tar vid där den första boken slutar. Den fortsätter utveckla tankarna och här är det mycket mer konstgjord intelligens i fokus - och dessutom autonoma vapensystem. Vad händer när vi kombinerar vapen och konstgjord intelligens? Det är redan en verklighet.

Sista delen Svart Värld kommer 2023 och handlar om vad som händer när inga digitala system längre fungerar.

Allt det här kan jag prata om på ett författarsamtal, men också varva in mina kunskaper om det digitala samhällets utveckling. Jag är en sann berättare, en mycket van talare och har också mycket lång erfarenhet som ledare.

Vad jag pratar om:

- Min resa, hur mitt skrivande började och hur jag blev författare.
- Hur seriemanus hjälpte mig att skapa bättre berättelser
- Vad är en bra berättelse
- Vad är en bra hjälte och varför är det viktigt med en bra skurk
- Konkreta skrivtips
- Säkerhet, fokus på egen IT-säkerhet

Avstånd är inga hinder, allt är möjligt med framförhållning.

Mina böcker:

2021

Svart Kod - pappersbok, e-bok, ljudbok

John Romeo 1 - Konstnären (tillsammans med Diane Karlstrom), ljudbok

2022

John Romeo 2 - Korsfäst (tillsammans med Diane Karlstrom), ljudbok

Mikael Stål 1 - Det enda som krävs, ljudbok

John Romeo 3 - Dahlias Hjul (tillsammans med Diane Karlstrom), ljudbok

Svart Storm - pappersbok, e-bok, ljudbok

2023

De försvunna - pappersbok, e-bok, ljudbok

Svart Värld - pappersbok, e-bok, ljudbok
Region
Västra Götalandsregionen
Svart Kod
9789178854332
Carl Leonard lever i ensamhet, nedkopplad från allt vad internet och sociala medier heter. En gång i tiden levde han helt i den digitala världen. Som VD för ett framgångsrikt säkerhetsföretag hjälpte han andra företag att skydda sina IT-system från cyberattacker. Framgångarna fick sitt pris och när han till slut blivit utbränd bestämde han sig för att koppla ner för gott.

När han en dag får ett oväntat dödsbud är det ett besked som tvingar honom att lämna sin nedkopplade värld. Det tar inte lång tid innan han blir misstänkt för en rad cyberbrott, och efter att ha rymt från häktet blir han förföljd av en hänsynslös mördare. Allt på grund av den svarta koden, ett datorvirus som hotar hela världen.
Svart Storm
9789189569416
Efter att ha konfronterat skaparen av det digitala superviruset gick Carl Leonard och Elisif Fridriksdottir skilda vägar. Nu lever Carl Leonard ensam, nedkopplad på nytt, i vildmarken i de Jämtländska skogarna. Han är olycklig och kan inte låta bli att fundera över hur det har gått för Elisif. Han vet att hon forskar på den svarta koden och försöker hitta ett sätt att hindra koden från att i framtiden stänga ner hela världens digitala infrastruktur.

Det dröjer dock inte länge innan Haldur, Elisifs bror, dyker upp och berättar att Elisif är försvunnen. Hon har hittat hur koden gömmer sig och samtidigt upptäckt något värre. I en film hon skickat till Haldur berättar hon att mänskligheten kommer att förgöras i en svart storm. Carl och Haldur måste stoppa den svarta stormen, men de har en mäktigare fiende än vad någon av dem kunde föreställa sig.
De försvunna
9789189741041
Hur överlever man sorgen efter att ha förlorat ett barn? Polismannen David Berg har helt tappat livsglädjen efter att hans dotter Lina dött i en tragisk olycka, men han kämpar ändå vidare för sin fru Charlotte och deras andra dotter Sara.

Efter en utryckning blir han skjuten och svårt skadad. Han överlever, men någonting är annorlunda. Han hittar teckningar på ett gammalt hus och börjar samtidigt se och höra Lina. Hon vill att han ska hitta de försvunna, men han förstår inte vad hon menar. Har teckningarna på huset med de försvunna att göra - och vilka är det egentligen som försvunnit?

David avfärdar allt som hjärnspöken, orsakade av skadan i huvudet och de smärtstillande medicinerna han tar, men dras ändå motvilligt in i att lösa mysteriet med de försvunna samtidigt som han kämpar för att inte gå under av sin sorg. Snart kommer David inse att det finns ondare människor än vad han någonsin hade kunnat föreställa sig och att hela hans familj är i fara.
Svart Värld
9789189825659
Den svarta koden har stängt ner hela världens digitala infrastruktur. Ingenting som behöver en dator eller ett kretskort fungerar. Det är en svart värld där flygplan kraschar, elektricitet och modern kommunikation har slutat fungera, bilar inte går att köra och världen är på väg in i kaos.

Carl Leonard och Elisif Fridriksdottir är fast i Skottland efter att de konfronterat den konstgjorda intelligensen en sista gång. De är villrådiga och vet inte vad de ska göra. Samtidigt försöker världens stormakter få i gång datorerna igen och det finns bara två som vet hur det kan gå till. Den som tar makten över den svarta koden kan få världsherravälde och snart är jakten på Carl och Elisif i gång.

Svart värld är den tredje delen i trilogin om den svarta koden och Carl Leonard. Det är en teknothriller som utmanar det digitala samhället och ställer frågan om konstgjord intelligens till slut kan förgöra mänskligheten.