Profil

Profile photo ofmaria.arvidson.1396

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Biografi, Poesi, Romanförfattare
Mitt författarskap
Det skrivna ordet har sedan jag var barn haft stor betydelse för mig, det har varit mitt främsta sätt att uttrycka mig på, men också på många vis mitt sätt att ta del av världen där ute genom oändliga mängder litteratur genom åren.
Det är en speciell form av lycka i att få kliva in i världar och liv så skilda mitt eget, där jag med egna erfarenheter och fantasins hjälp får möjlighet att tolka texten på mitt sätt och skapa min egen bild av verkligheten.
På samma sätt ger jag mig också hän när jag i timtal ger mig tiden att skapa text utifrån mina innersta rum.

Hur började det?
Min pappa gick bort i cancer 2007 och i sorgen efter honom dök även annat upp och till slut förlorade jag kampen att hålla huvudet ovanför vattenytan och sjönk istället ner i en utmattningsdepression. Behovet av att skriva blev stort, så under den processen och vägen tillbaka till livet påbörjade jag de fragment som sedan blev Låt Havet läka dina sår.
Till en början handlade det mest om bearbetning, medan det nu sedan några år tillbaka blivit mer som ett sätt att leva. Det går inte att sluta tänka ”manustänk”, karaktärer och platser där historier kan utspela sig.

Under perioder då jag inte hinner med skrivet påverkar det mig en hel del och jag längtar in i berättelsen och till mina karaktärer. På samma sätt kan det vara svårt att skilja på skriv och verklighet när jag är i mina skrivperioder, karaktärerna hälsar ibland på mig här på andra sidan tangenterna.

Det som inspirerat mig mest ända sedan jag var barn och började skriva dikter är naturen och dess olika skepnader. Jag tycker om att försöka skildra det den betyder för mig, hur jag ser den och vilka känslor den skapar inom mig.

Om jag ska plocka ut en författare som inspirerade mig till att börja skriva romaner så är det utan tvekan Linda Olsson. Hennes bok, Nu vill jag sjunga dig milda sånger, är en av de finaste böcker jag vet och då menar jag såväl historien i sig som hennes vördsamma behandling av det skrivna ordet. Den boken kom till mig bara en vecka efter pappas begravning och jag läste den tre gånger efter varandra. Jag fascinerades av hennes språk och det lugn som ljuder mellan raderna. Det blev ett uppvaknade för mig, att det var möjligt att faktiskt kunna skriva så. En stor eloge ska även ges översättaren eftersom manuset skrevs på engelska från början.


BÖCKERNA
Låt Havet läka dina Sår - Min debutroman handlar om Em som landar en tidig försommarmorgon på svensk mark igen efter en längre tid utomlands, en vistelse som fått ett abrupt och oväntat slut. Ingen här hemma vet att hon kommit tillbaka, ett beslut Em noga övervägt. Hon vill få komma hem i lugn och ro utan alla de frågor som ännu inte har några svar.
Med en svår kombination av sorg och ett nytt liv inom sig, ett lånat hus och sedan tidigare trasiga familjerelationer ska hon nu försöka hitta tillbaka till livet igen.

Det fladdrar i Livets gardin - är ett personligt porträtt av en enastående man. Silversmeden och konstnären Olle Ohlsson tar oss bland annat med på en resa tillbaka i tiden, till sin uppväxt i Gamla stan i Stockholm, men han berättar även varmt om sina föräldrar, livet tillsammans med sin älskade fru Barbro och vikten av att lyssna till sin inre röst, tro på sig själv och gå sin egen väg.

Olle Ohlsson föddes sommaren 1928 på Västerlånggatan 53 i Gamla stan i Stockholm och han har genom decennier beskrivits av många som en gränsöverskridande silversmed där han med sina egna improviserade tekniker och unika uttryck såväl provocerat som skapat beundran för sina verk. Olle har med sin unika känsla för form och sin gränslösa kärlek till sitt silver givit honom ett epitet som en av Sveriges och faktiskt även världens mest framstående silversmeder.

Jag skriver just nu på uppföljaren till Låt Havet läka dina Sår och jobbar samtidigt med att sammanställa en stor samling skisser av Olle Ohlsson.
Region
Uppsala