Profil

Profile photo ofmaria.ripenberg.6848

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Historia, Poesi, Romanförfattare, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Jag har varit en skrivande människa under större delen av mitt liv med poesin reportage, sakprosa och prosa som arbetsfält. Skrivandet är en daglig syssla för mig, och så har det varit så länge jag kan minnas. Jag har nära till flödet och går lätt och lustfyllt in i den värld jag vill utforska. Första gången jag blev publicerad som poet, i kulturtidskriften Hjärnstorm, var jag 22 år.

Under ganska många år skrev och reciterade jag poesi. Dikter och korta pjäser av mig finns i flera Uppsalaantologier.

2019 kom jag ut med den genreöverskridande historieboken "Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige" som fick recensioner i de största dagstidningarna (DN, SvD, Aftonbladet), flera mindre tidningar samt en mycket positiv recension i den vetenskapliga Historisk tidskrift. Boken finns på närmare 100 bibliotek och den är kurslitteratur på en högskola i Stockholm

Jag har föreläst om boken på universitet, Forum för levande historia, Svenska historiedagarna, FN-förbundet, folkhögskolor, gymnasium, olika bibliotek osv, vilket har gett oerhört mycket tillbaka. Föredragen har mest handlat om bokens forskningsbaserade innehåll, som fängslat och skakat om publiken.

Efter min andra bok, romanen "Brandnäva", är jag inställd på att dela med mig av själva skrivprocessen, författarskapet, språket, perspektiven, dramaturgin. Jag berör gärna debatten om vad som egentligen är självbiografi, autofiktion och roman. Vad är det att vara "jagfixerad" som författare? Är inte "det egna jaget" en oundviklig utgångspunkt också i utforskandet av fiktiva gestalter, oavsett art, kön, ålder, tidsålder osv? Kan man undvika egna erfarenheter och minnens i sitt berättande? Är självbiografin alltid saklig och sann? Kan man kalla den en roman?

"Brandnäva" utspelar sig i 1980-talets Uppsala. Man kan se boken som en utvecklings- eller generationsroman och dess existentiella perspektiv har visat sig väcka igenkänning hos både män och kvinnor. Recensioner och läsarreaktioner har varit förvånansvärt samstämmiga: boken är på samma gång full av poesi och en bladvändare man inte vill lägga ifrån sig.

Jag har arbetat som journalist – reporter, nyhetschef, ledarskribent, redaktör – i över 35 år. I dag arbetar jag med mediefrågor som kommunikatör och projektledare på en statlig myndighet.
Region
Uppsala
Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige
9789198496000
Sveriges historia har vita fläckar – det tydliggör denna genreöverskridande berättelse om konungariket Sveriges relationer till de främmande. Maria Ripenberg avslöjar hur den svenska rasism som vi idag kan bevittna vilar på en historisk grund som under långa tider varit okänd/förtigen. Författaren blandar en personlig berättelse med djupdykningar i bland annat Sveriges deltagande i slavhandeln, kolonisering av Sápmi och episoderna med de svenska kolonierna i Nordamerika och i Västindien. Framför allt kan hon peka på hur den europeiska koloniseringen grundad på slavhandel genomsyrade också vad man kan kalla den svenska diskursen från 1600-talets mitt och framåt. Den historiska framställningen vilar på solid vetenskaplig grund där både nyare och äldre forskning åberopas.
Brandnäva
9789180732499
Den grå virveln hotar att dra Elle med sig i djupet när som helst. Varför? Hon har massor av vänner, roar sig kungligt på nationerna, spetsar varje tenta och gör pappa, docenten, mäkta stolt och förväntansfull. Händelser från barndomen sänker dock ett mörker över livet som gör det allt svårare för henne att förstå vem hon är och vad hon vill. I sökandet efter sina konturer möter hon vänskap, kärlek, svek och våld. Kan något växa när himlen sotsvartnat och solen störtat?

Brandnäva är en berörande och poetisk vuxenroman om en ung kvinnas utveckling och mognad i 1980-talets Uppsala.