Profil

Profile photo ofmaria.ripenberg.6848

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Historia, Poesi, Romanförfattare, Samhällsvetenskap
Mitt författarskap
Jag har varit en skrivande människa under större delen av mitt liv med reportage, sakprosa, poesi och prosa som arbetsfält.

Inbjudningarna till författarsamtal min första bok, "Historiens vita fläckar", har avlöst varandra, och samtalen har gett oerhört mycket tillbaka! De har mest handlat om bokens innehåll, som fängslat och skakat om publiken.

Efter min andra bok, "Brandnäva", är jag inställd på att dela med mig av själva skrivprocessen, författarskapet, språket, perspektiven, dramaturgin.

Jag har arbetat som journalist - reporter, nyhetschef, ledarskribent, redaktör - under nästan 40 år, och i dag arbetar jag som kommunikatör och projektledare på en statlig myndighet.

Skrivandet är en viktig del av mitt liv och har så varit sedan tonåren. Första gången jag publicerades som poet, i den ansedda tidskriften Hjärnstorm, var 1980. Då var jag 22 år.

Min senaste bok är en roman, "Brandnäva", som utspelar sig i 1980-talets Uppsala. Man kan se den som en utvecklings- eller generationsroman och den har visat sig väcka igenkänning hos många som läst den. Flera läsare har beskrivit den som poetisk, en bladvändare, och de har vittnat om stark identifikation.

2019 kom jag ut med den genreöverskridande historieboken "Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige" som fick stora recensioner i de största dagstidningarna (DN, SvD, Aftonbladet) samt en mycket positiv recension i vetenskapliga Historisk tidskrift. Boken har rönt stor uppmärksamhet, och den finns på närmare 100 bibliotek. Boken - och jag som föreläsare - har använts av Forum för levande historia och den är kurslitteratur på en högskola i Stockholm

Jag har publicerat och reciterat poesi under lång tid. Dikter och korta pjäser av mig finns i flera antologier.
Region
Uppsala
Historiens vita fläckar. Om rasismens rötter i Sverige
9789198496000
Sveriges historia har vita fläckar – det tydliggör denna genreöverskridande berättelse om konungariket Sveriges relationer till de främmande. Maria Ripenberg avslöjar hur den svenska rasism som vi idag kan bevittna vilar på en historisk grund som under långa tider varit okänd/förtigen. Författaren blandar en personlig berättelse med djupdykningar i bland annat Sveriges deltagande i slavhandeln, kolonisering av Sápmi och episoderna med de svenska kolonierna i Nordamerika och i Västindien. Framför allt kan hon peka på hur den europeiska koloniseringen grundad på slavhandel genomsyrade också vad man kan kalla den svenska diskursen från 1600-talets mitt och framåt. Den historiska framställningen vilar på solid vetenskaplig grund där både nyare och äldre forskning åberopas.
Brandnäva
9789180732499
Den grå virveln hotar att dra Elle med sig i djupet när som helst. Varför? Hon har massor av vänner, roar sig kungligt på nationerna, spetsar varje tenta och gör pappa, docenten, mäkta stolt och förväntansfull. Händelser från barndomen sänker dock ett mörker över livet som gör det allt svårare för henne att förstå vem hon är och vad hon vill. I sökandet efter sina konturer möter hon vänskap, kärlek, svek och våld. Kan något växa när himlen sotsvartnat och solen störtat?

Brandnäva är en berörande och poetisk vuxenroman om en ung kvinnas utveckling och mognad i 1980-talets Uppsala.