Profil

Profile photo ofpernilla.elmquist.8182

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Mat och dryck, Romanförfattare
Mitt författarskap
Jag heter Pernilla Elmquist och har haft ett spännande liv som fotomodell, journalist med uppdrag för vecko-och-dagspress. Utbildade mig till manusförfattare på Hollywood Script Writing Institut och regisserade kortfilmen Ester.
Jag är mamma till två metal-musiker, kom 6: a i Mästerkocken 2011, vann SM-guld i food trucks med min food truck Nordic Street Food 2016 och har gett ut kokboken The Nordic Street food story och kokbok som vann Selmapriset 2022.
Jag bor med min man och min katt i en stuga i mittskåne vid en sjö och det är där jag skriver och hittar min inspiration.

2010 gick min mamma bort i cancer och 2015 drabbades jag själv av bröstcancer. Då började skriva på min roman Hel och ren. Jag fick snälla läsare som tyckte om det jag skrivit, men jag insåg att det inte var en färdig bok. När jag fick ett stipendium att skriva i Ingmar Bergmans hus på Fårö, vågade jag gå in i texten. Dämonerna var välvilliga och hjälpte till. Sedan reste jag till Nice och redigerade, gick två skrivarkurser och när jag under tiden gick i terapi föll allt på plats.
Idag är jag författare på heltid. Min roman Hel och ren, som handlar om att växa upp i ett känslomässigt dysfunktionellt hem under 60-och 70-talet och vad det gör med ett barn, kommer i oktober 2023.
Jag jobbar på en fristående uppföljare med arbetsnamnet "Håll käften och var snygg!" som utspelar sig sommaren 1985 i Malmö.
I pipeline ligger också romanen - Lägret (arbetsnamn) - om ett av Sveriges skamfläckar. Interneringslägret i Tjörnarp som fängslade kvinnor som suttit i tyska koncentrationsläger efter krigsslutet.

Region
Skåne
Hel och ren
978-91-89825-15-4
2010. Det är decenniets varmaste sommar när samtalet kommer. Ellis mamma är död. I samma sekund som sorgen dränker henne, drabbas hon av en oerhörd skuldkänsla."En tom plats vid pappas sida".
Hon förtränger sin sorg för att fokuserar på och stötta pappan, men när han en kort tid efter begravningen flyttar till Kanarieöarna och avslöjar dolda familjehemligheter via mejl, faller Ellis tillvaro samman.
Hon ifrågasätter sin perfekta uppväxt under 60-och 70-talet och söker
hjälp hos psykologen Duvemåla. Tillsammans nystar de upp svåra upplevelser i Ellis barndom och i takt med att minnen bubblar upp till ytan vaknar Flickan till liv - Flickan i grottan. Det karga inre där hon gömt undan och skyddat de förbjudna känslorna som föräldrarna ignorerat. En överlevnadsstrategi som blivit ett känslomässigt fängelse.
Den perfekta familjen faller sönder. Pappans narcissism och rastlöshet.
Mammans känslokyla och naivitet. Ständiga uppbrott från hem, vänner och skolor. Mobbing, självmordshot och utsatthet. Dödsfall och sexuella ofredanden. En otrygg uppväxt där föräldrarna vägrar ta ansvar för sina handlingar på grund av sina egna känslomässiga trauman.
Ellis inser att hon förlorat kontakten med delar av sitt känsloliv men får
genom sessionerna hos Duvemåla för första gången en förklaring på varför hon lider av depressioner, ångest, panikattacker, svårigheter med relationer och ett raseri utan gränser. Hon är utsatt av föräldrarnas brist på känslomässig bekräftelse, uppmärksamhet, stöd, tröst och vägledning. Vad Duvemåla förklarar som känslomässig neglekt.
De förbjudna känslorna går inte längre att låsa in. De exploderar i en känslostorm utan ord och riskerar att förstöra relationen med Fredrik, hennes nya man efter skilsmässan från sina tonårspojkars pappa.
Hon återupplever sina traumatiska händelser i terapin och bryter ett generationstrauma. Det blir en befrielse. En pånyttfödelse där Ellis och Flickan till sist möts och med hjälp av Duvemålas strategier börjar en resa att fylla verktygslådan för att läka såren så att Ellis kan börja leva sitt liv fullt ut.
The Nordic Street Food Story och kokbok
9789189462168
Halloj!
Pernilla och Jens här och visst älskar vi korv med bröd! Och senap och ketchup. Ibland räkmajo...
MEN 2013 drömde vi om ett alternativ på gatan och startade Malmös första food truck med världens första nordiska street food koncept – Nordic Street Food. Lokalproducerat i säsong, miljötänk och minimalt med matsvinn.

Vi hoppade av våra jobb som journalist och marknadschef och kastade oss ut från klippkanten för att utveckla den nordiska gatumaten till något genuint nordiskt med kantareller, sparris, långkok, kål, vilt, fisk, rotfrukter, bär och annat gott som växer runt hörnet där vi bor.
2013 köpte vi 420 kg svensk högrev och 80 kg gula kantareller och ställde vår vagn från Bollebygd på Sveriges största stadsfestival – Malmöfestivalen utan att veta vad sjutton vi gjorde och där började vår resa.
Tre år senare blev vi bäst i Sverige och vann SM guld i food trucks.
2018 startade vi också Street Food i Lokstallarna i en fantastisk industrilokal, där vi öppnade en containerbar som vi byggde själva med fokus på lokala hantverksöl. Sen kom corona.
Vår food truck blev stående och truckfestivalen, Sweden Rock, Malmöfestivalen...ja alla våra gigs ställdes in och sedan blev vi utslängda från vårt hyreskontrakt. Så vi åkte till vår stuga och vilade och reflekterade.

Resultatet blev The Nordic Street Food Story & Kokbok!

Ni delar vi med oss av vår galna resa och våra nordiska street food recept som aldrig tidigare publicerats. Vi berättar om hur vi gick emot strömmen och lyckades förändra en hel stad. Hur vi besegrade höga berg och rasade ner i djupa dalar och lyckades skapa ett prisvinnande street foodkoncept på tre år. (Här finns många tips om du vill starta en food truck...)
Det var en tuff kamp för att få sälja nordisk street food på gatan i Malmö som sa blankt ”nej! och "du har väl inte pornografiska bilder på din vagn”. Vi bråkade, skrev insändare, tog alla våra pensionspengar och kämpade vidare i regn, blåst, snöslask och sol. Alla skulle få lov att äta bra, nyttig, cool, spännande street food från en food truck på gatan tyckte vi. Inte bara korv med bröd. Även om vi älskar korv med bröd.
Tio år senare har vi gjort det mesta man kan göra som food truck-entreprenör och skapat ett helt nytt street food koncept.