Profil

Profile photo ofanna.pella.4651

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Profil
Verksam inom
Barnboksförfattare, Biografi, Dokumentär, Medicin, Pedagogik, Psykologi, Samhällsvetenskap, Teater, Uppfostran
Mitt författarskap
Kort om mig

Jag föreläser om mina erfarenheter/mitt författarskap för yrkesverksamma och andra intresserade på tema livskvalitet, förbjuden sorg, väntesorg och ovisshet. Jag möter också gärna lågstadieelever och berättar om min egen "funkisfamilj", gärna i anslutning till föreställningen "Operation slutstirrat", baserad på mina barnböcker.

FÖRELÄSNING/FÖRFATTARBESÖK OM BÖCKERNA Väntesorg (www.vantesorg.se) & När du ler stannar tiden (www.nardulerstannartiden.se):
Hur gör man när man får ett besked som fullständigt kastar omkull hela ens framtid? När inget av det man planerat längre är möjligt? När framtiden tas ifrån en och varje dag kan vara den sista? Innan min dotter Agnes föddes drömde jag om att göra karriär och arbeta utomlands. Men Agnes svåra hjärnskada försatte mig och min man i ett vakuum, där alla drömmar om framtiden försvann. Agnes slutade andas flera gånger om dagen och vi brottades med förbjudna tankar i våra kris- och sorgreaktioner.

Vems fel var det att Agnes hade en hjärnskada? Hur skulle livet bli om Agnes överlevde? Hur gammal skulle hon bli? Skulle hon utvecklas som andra barn? Skulle vi kunna arbeta? Skulle vi kunna skaffa fler barn, och skulle de i så fall födas friska? Skulle vänner och familj finnas där och skulle vi själva orka med de utmaningar som väntade? Skulle vi våga älska ett barn som när som helst kunde lämna oss?

I min föreläsning tas ni med på en berg- och dalbana mellan förtvivlan och hopp, som mynnar ut i försoning där jag tvingats omvärdera livet självt, kasta bort alla förväntningar och fundera över vad som gör en människa till det hon är. Jag berättar om hur jag behövt ifrågasätta min egen förutfattade mening om vad livskvalitet är, hantera sorgen över det barn jag inte fick, men också leva med vetskapen om att min dotter kan dö av nästa förkylning. För hur ska man leva när varje dag kan vara den sista?

FÖRELÄSNING/FÖRFATTARBESÖK OM BARNBOKSSERIEN Funkisfamiljen (www.funkisfamiljen.se)
Vad är en funkisfamilj? Varför blir man funkis? Kan man äta på något annat sätt än med munnen? Kan man prata på något annat sätt än med munnen? Under mina författarbesök diskuterar jag dessa frågor med eleverna och berättar om min familj. Till barnböckerna finns en lärarhandlening, ett brädspel och en teaterföreställning med uppföljande workshop. 2018 kom första delen i den illustrerade barnboksserien Funkisfamiljen, som handlar om hur det är att växa upp i en familj där en syster eller bror har en svår funktionsnedsättning. Den riktar sig till barn 6-9 år och handlar om barns tankar om livets stora frågor som till exempel bemötande, orättvisor, framtiden och döden.

OM MIG:
Ända sedan mina barn var små har jag saknat böcker som vi kan känna igen oss i, som handlar om en familj som vår, där ett barn använder rullstol, andningsapparat på natten, slang och spruta för att äta, har assistent, ligger på sjukhus ofta, och där livet kan vara mycket ovisst – men också helt fantastiskt däremellan.

Jag är frilansjournalist och fotograf inom området familjeliv och funktionsnedsättning. 2022 kom "Väntesorg", en självbiografisk uppföljare till ”När du ler stannar tiden” om livet med min äldsta dotter Agnes, som föddes 2003 med flerfunktionsnedsättning. Böckerna har väckt fina reaktioner och igenkänning från familjer i liknande situation. Min önskan är att mina böcker ska nå alla som är intresserade av frågor om livet och döden – och allt däremellan. Men framförallt familjer som själva befinner sig i en liknande situation.
Vad jag gör under författarbesöken

När jag träffar barn berättar jag om min familj och vad som är speciellt när man är en funkisfamilj. Jag läser ur böckerna och försöker skapa samtal kring t ex olikheter, bemötande, ovisshet, livskvalitet eller döden. Jag tar gärna emot frågor på förhand och anpassar mig efter era önskemål. Jag har en del ritmaterial så att barnen kan skapa egna funkisfamiljer. Under 2023 turnerar en skolföreställning för åk 1-5 med "Operation slutstirrat!" inspirerad av mina barnböcker. Läs mer på www.torgteatern.com/operationslutstirrat

När jag träffar vuxna berättar jag om hur livet förändrades när min äldsta dotter föddes med en svår hjärnskada. Jag läser ur böckerna om hur vår krokiga väg sett ut fram till idag, och hur vi tvingats omvärdera vad som är viktigt i livet.

Verkförteckning

BIOGRAFIER
Väntesorg (2022)
När du ler stannar tiden (Libris förlag 2017)

BARNBÖCKER
Funkisfamiljen del 1: Operation slutstirrat (Libris förlag 2018)
Funkisfamiljen del 2: Operation rädda sommarlovet (Libris förlag 2019)
Funkisfamiljen del 3: Operation dödsviktigt (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 4: Operation vän i nöd (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 5: Operation framtiden (Libris förlag 2022)
Region