Profil

Profile photo ofanna.pella.4651

För att kunna skicka en förfrågan måste du vara inloggad som arrangör. Har du inget konto kan du registrera ett kostnadsfritt konto här.

Verksam inom
Barnboksförfattare, Biografi, Dokumentär, Medicin, Pedagogik, Psykologi, Samhällsvetenskap, Teater, Uppfostran
Mitt författarskap
Kort om mig

Jag föreläser om mina erfarenheter/mitt författarskap för yrkesverksamma och andra intresserade på tema livskvalitet, förbjuden sorg, väntesorg och ovisshet. Jag möter också gärna lågstadieelever och berättar om min egen "funkisfamilj", gärna i anslutning till föreställningen Operation slutstirrat, baserad på mina barnböcker.

FÖRELÄSNING/FÖRFATTARBESÖK OM BARNBOKSSERIEN Funkisfamiljen (www.funkisfamiljen.se)
Vad är en funkisfamilj? Varför blir man funkis? Kan man äta på något annat sätt än med munnen? Kan man prata på något annat sätt än med munnen? Under mina författarbesök diskuterar jag dessa frågor med eleverna och berättar om min familj. Till barnböckerna finns en lärarhandlening, ett brädspel och en teaterföreställning med uppföljande workshop. 2018 kom första delen i den illustrerade barnboksserien Funkisfamiljen, som handlar om hur det är att växa upp i en familj där en syster eller bror har en svår funktionsnedsättning. Den riktar sig till barn 6-9 år och handlar om barns tankar om livets stora frågor som till exempel bemötande, orättvisor, framtiden och döden.

FÖRELÄSNING/FÖRFATTARBESÖK OM BÖCKERNA Väntesorg (www.vantesorg.se) & När du ler stannar tiden (www.nardulerstannartiden.se):
Hur gör man när man får ett besked som fullständigt kastar omkull hela ens framtid? När inget av det man planerat längre är möjligt? När framtiden tas ifrån en och varje dag kan vara den sista? Innan min dotter Agnes föddes drömde jag om att göra karriär och arbeta utomlands. Men Agnes svåra hjärnskada försatte mig och min man i ett vakuum, där alla drömmar om framtiden försvann. Agnes slutade andas flera gånger om dagen och vi brottades med förbjudna tankar i våra kris- och sorgreaktioner.

Vems fel var det att Agnes hade en hjärnskada? Hur skulle livet bli om Agnes överlevde? Hur gammal skulle hon bli? Skulle hon utvecklas som andra barn? Skulle vi kunna arbeta? Skulle vi kunna skaffa fler barn, och skulle de i så fall födas friska? Skulle vänner och familj finnas där och skulle vi själva orka med de utmaningar som väntade? Skulle vi våga älska ett barn som när som helst kunde lämna oss?

I min föreläsning tas ni med på en berg- och dalbana mellan förtvivlan och hopp, som mynnar ut i försoning där jag tvingats omvärdera livet självt, kasta bort alla förväntningar och fundera över vad som gör en människa till det hon är. Jag berättar om hur jag behövt ifrågasätta min egen förutfattade mening om vad livskvalitet är, hantera sorgen över det barn jag inte fick, men också leva med vetskapen om att min dotter kan dö av nästa förkylning. För hur ska man leva när varje dag kan vara den sista?

OM MIG:
Ända sedan mina barn var små har jag saknat böcker som vi kan känna igen oss i, som handlar om en familj som vår, där ett barn använder rullstol, andningsapparat på natten, slang och spruta för att äta, har assistent, ligger på sjukhus ofta, och där livet kan vara mycket ovisst – men också helt fantastiskt däremellan.

Jag är frilansjournalist och fotograf inom området familjeliv och funktionsnedsättning. 2022 kom "Väntesorg", en självbiografisk uppföljare till ”När du ler stannar tiden” om livet med min äldsta dotter Agnes, som föddes 2003 med flerfunktionsnedsättning. Böckerna har väckt fina reaktioner och igenkänning från familjer i liknande situation. Min önskan är att mina böcker ska nå alla som är intresserade av frågor om livet och döden – och allt däremellan. Men framförallt familjer som själva befinner sig i en liknande situation.
Vad jag gör under författarbesöken

När jag träffar barn berättar jag om min familj och vad som är speciellt när man är en funkisfamilj. Jag läser ur böckerna och försöker skapa samtal kring t ex olikheter, bemötande, ovisshet, livskvalitet eller döden. Jag tar gärna emot frågor på förhand och anpassar mig efter era önskemål. Jag har en del ritmaterial så att barnen kan skapa egna funkisfamiljer. Under 2023 turnerar en skolföreställning för åk 1-5 med "Operation slutstirrat!" inspirerad av mina barnböcker. Läs mer på www.torgteatern.com/operationslutstirrat

När jag träffar vuxna berättar jag om hur livet förändrades när min äldsta dotter föddes med en svår hjärnskada. Jag läser ur böckerna om hur vår krokiga väg sett ut fram till idag, och hur vi tvingats omvärdera vad som är viktigt i livet.

Verkförteckning

BIOGRAFIER
Väntesorg (2022)
När du ler stannar tiden (Libris förlag 2017)

BARNBÖCKER
Funkisfamiljen del 1: Operation slutstirrat (Libris förlag 2018)
Funkisfamiljen del 2: Operation rädda sommarlovet (Libris förlag 2019)
Funkisfamiljen del 3: Operation dödsviktigt (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 4: Operation vän i nöd (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 5: Operation framtiden (Libris förlag 2022)
Region
Operation slutstirrat (Barnboksserien Funkisfamiljen)
978-91-7387-767-1
"Titta! Är det där en människa?"

Ett barn på skolgården pekar på Vides storasyskon Mio som är funkis. Tårarna bränner bakom ögonlocken på Vide. Det är klart att Mio är en människa! Ingen i skolan vet att Vide och Mio är syskon, men hjälp av sin kompis Sammi planerar Vide att ändra på det. Ja, att faktiskt ändra på alla människors underliga sätt när de ser Vides familj. Det är dags för Operation slutstirrat! Böckerna om Funkisfamiljen handlar om Vide samt syskonen Mio och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos, kan inte kan gå eller prata och blir ofta allvarligt sjuk.

Operation slutstirrat handlar om barns tankar om bemötande. I denna bok funderar Vide på vad man kan göra med alla som stirrar på Mio. Samtidigt som det är pinsamt blir Vide väldigt arg varje gång det händer. Tillsammans med nya kompisen Sammi hittar Vide till slut en lösning. Böckerna om Funkisfamiljen visar på Vides egna förmåga och att barns tankar och känslor är viktiga och riktiga.

I serien finns:
Funkisfamiljen del 1: Operation slutstirrat (Libris förlag 2018)
Funkisfamiljen del 2: Operation rädda sommarlovet (Libris förlag 2019)
Funkisfamiljen del 3: Operation dödsviktigt (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 4: Operation vän i nöd (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 5: Operation framtiden (Libris förlag 2022)
Väntesorg (Libris 2022)
978–91–7387–972–9
Jag minns inte när jag hörde ordet första gången. Jag visste bara att det var mitt. Att det beskrev det tillstånd jag befunnit mig i sen du föddes. Ordet var ”väntesorg”.

Agnes tillhör en helt ny generation unga som kallas ”de nya överlevarna”. Men vardagen är skör och inte på något sätt självklar, och samhället står på många sätt oförberett när Agnes, som har en svår flerfunktionsnedsättning, nu blir vuxen.

Väntesorg är dagboksanteckningar, skrivna till Agnes. Vi får vi följa Agnes under tonårstiden och när hennes föräldrar så småningom förbereder för att hon ska kunna flytta hemifrån samtidigt som hennes försämrade andning påminner dem om att sanden i hennes timglas håller på att rinna ut.

Dagboken till Agnes är en berättelse om att leva med en extra grundton i livet, att ha ständig beredskap för det värsta, men samtidigt försöka försonas med vetskapen om att ens barn bara är till låns. En hoppfull berättelse som påminner oss om att ta vara på livet. Medan det pågår.
När du ler stannar tiden
978–91–7387–518–9
”Jag måste få berätta hur vi, din pappa och jag, gått från djupaste sorg till stor klarhet när tanke efter tanke formulerats. Hur du hjälpt oss att orka vidare.”

När Agnes föds har hon svårt med andningen. Ganska snart visar det sig att det inte har med stämbandsproblem att göra, som läkarna först trott. Men innan dess har redan Anna Pella av en sköterska på barnintensiven fått rådet att skriva dagbok för att längre fram kunna berättar för Agnes om hennes första tid. Så kommer det inte att bli. Det visar sig att Agnes har en svår flerfunktionsnedsättning.

När du ler stannar tiden är dagboksanteckningar, skrivna till Agnes. En berättelse om en vardag full av praktiska uppgifter för att göra Agnes liv så gott som möjligt. Dagar fyllda med matning, mediciner, sjukgymnastövningar, remisser, assistentanställningar, kontakt med myndigheter, sjukhusbesök. Dagar av oro och stor trötthet, men också av stor kärlek, samhörighet och glädje.

Dagboken till Agnes är en berättelse om omkullkastade drömmar, om att omvärdera vad som är viktigt och om att hitta sig själv igen. En hoppfull berättelse som påminner om vad som gör en människa till det hon är. Vad som är viktigt. Egentligen.